Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Brighton rustar för framtiden med anställning av technical director

Peter Hyllman

Att besegra Man Utd på planen är en sak och något Brighton redan har gjort två gånger det här året. Men Brighton har dragit Man Utd i näsan utanför planen. Nu går det så klart att diskutera i vilken utsträckning Man Utd var inne på samma spår, men att de söker en teknisk direktör, en sportchef, en director of football eller whatever, är allmänt känt. Men det var alltså Brighton som nyligen meddelade att de anställer Dan Ashworth som technical director.

Dan Ashworth har skapat sig ett väldigt gott renommé under de senaste tio åren. Först med West Brom där han jobbade mellan 2007 och 2012 och verkligen lyfte standarden på deras talangutveckling. Därefter flyttade han till FA där det i huvudsak är han som har lagt grunden till den strategi för spelarutveckling som skapat Englands stora framgångar framför allt på ungdomsnivå under de senaste fem åren, men som i somras också fick visst genomslag i VM.

Syftet för Brighton är att ta in en teknisk direktör som Dan Ashworth att skapa ett helhetligt ramverk för var och en för sig väldigt väl fungerande avdelningar som medicin, akademi, rekrytering och spelarutveckling. Syftet är självfallet även att med en sådan funktion avlasta Chris Hughtons eller managerns organisatoriska ansvar och ge denne bättre stöd och mer eget utrymme. Långsiktigt finns en tanke att Brexit kommer göra akademin ännu viktigare för en klubb som Brighton.

ANNONS

Det är första gången i Brightons historia som de faktiskt anställer en så kallad technical director. Men det är ingen nyss påkommen idé. Det är tvärtom en tanke som Brightons två ledande befattningshavare, dess ordförande Tony Bloom och dess VD Paul Barber, har pratat om i flera år. Nu när Brighton har tagit sig till Premier League, dessutom ser ut att ha börjat etablera sig i Premier League, har de kommit fram till att tiden är mogen för Brighton att anställa en technical director.

Även om Brighton kanske inte norpade Dan Ashworth framför näsan på Man Utd, även om han är ett namn bland flera som kopplats samman med Man Utd, är det ändå lite intressant att kontrastera de båda processerna. För Brighton är beslutet att anställa en technical director något som växt fram över tid, för Man Utd verkar det ha dykt upp över natten. För Brighton har arbetet med att anställa en technical gått snabbt, smidigt och rationellt, för Man Utd verkar det mest snurra en massa namn runt i luften.

ANNONS

En klubb är välskött från topp till botten, en klubb är det inte. Föga förvånande är Brighton en klubb och ett lag som presterar mer eller mindre maximalt utifrån sina egna förutsättningar samtidigt som Man Utd måste sägas vara raka motsatsen. Det säger också något att Brightons anställning av en technical director känns betydligt mer proaktivt, det vill säga ett medvetet beslut att ta nästa steg i sin långsiktiga utveckling, jämfört med Man Utds beslut som känns mycket mer reaktivt på en situation som inte fungerar.

Beslutet att anställa Dan Ashworth krävde ändå is i magen av Brighton. Samtal med Ashworth var igång innan sommaren men dessa samtal upphörde under sommaren då England spelade VM. Vare sig Brighton eller Ashworth ville ha några nyheter om att man på något sätt störde Englands VM, i så fall hade Brighton kunnat få kalla handen. Men med Englands oväntade framgångar löpte Brighton också risken att fler och större klubbar skulle börja jaga Ashworth.

ANNONS

Att Brighton anställer en technical director är en spännande utveckling eftersom det är en så tydlig indikation på hur de mindre, rättare sagt de medelstora, engelska klubbarna blir mer och mer professionella i hela sin fotbollsverksamhet. Det är också denna utveckling som så tydligt inte bara har höjt nivån på såväl botten som mitten av Premier League, utan dessutom gjort nästan hela EFL Championship till ett getingbo av i stort sett med dem jämnstarka klubbar.

Inte heller går det att bortse från att det kan ha positiva effekter även på kort sikt. Hur bra Brighton än gör det är det naturligtvis svårt för dem att undvika en nedflyttningsstrid, så att säga nedsidan av att botten av Premier League blivit så stark, det finns egentligen med något undantag bara en mittenzon av hyfsat jämnstarka klubbar, varav tre varje år måste åka ur Premier League. Så här långt den här säsongen har Brighton vunnit en enda match, hemma mot Man Utd. Dock med tufft spelschema.

ANNONS

Om något hade faktiskt tabellsituationen kunnat se ännu värre ut. De har vid två tillfällen redan befunnit sig i 0-2-underlägen, mot Fulham och mot Southampton som båda ligger precis bakom dem i tabellen för närvarande, men lyckats hämta upp dessa underlägen och klara 2-2. Det är naturligtvis oroväckande för Brighton att de alls hamnar i sådana underlägen, men det säger ändå något positivt och uppmuntrande att de trots allt klarar av att ändå få med sig en poäng från båda dessa matcher.

Chris Hughton beklagar sig säkert inte över att i det läget få sin arbetsbörda avlastad en aning, och möjligen att fokusera mer tydligt på att få laget att prestera så bra som bara är möjligt. Det kunde tänkas att Hughton möjligen vore tveksam till anställningen av en så kallad technical director, då en sådan åtminstone riskerar kliva in på vad en manager kan anse som sitt eget fögderi. Det verkar däremot inte vara något problem här, Brighton har även varit tydliga med att Hughton inte rapporterar till Ashworth.

ANNONS

Trots en utsatt position på tabellens nedre halva känns det alltså som en positiv aura runt Brighton för närvarande. Detta kan visa sig nog så viktigt inför kvällens hemmamatch mot West Ham på Amex Stadium. Ett West Ham som själva haft en knepig säsongsinledning men som däremot verkar ha hittat sig själva de senaste omgångarna. En tuff match för Brighton som även själva måste börja vinna fotbollsmatcher. En match Brighton absolut kan vinna, kanske en match Brighton tänker att de ska vinna.

Särskilt som Brighton hade några av sina ljusaste dagar mot just West Ham förra säsongen, då de vann med 3-0 på London Stadium för ganska precis ett år sedan, och följde upp det med en 3-1-seger på Amex Stadium under våren. Det är en annan säsong nu, och ett annat West Ham, men det är också ett nytt och något bättre Brighton. Som däremot måste hoppas att Pascal Gross är tillbaka från skada efter att ha varit borta i Brightons tre senaste matcher. En spelare Brighton inte riktigt har en ersättare för.

ANNONS

En bra värdemätare på var Brighton står den här säsongen. En bra värdemätare på hur mycket bättre West Ham verkligen har blivit med Manuel Pellegrini. En härlig match under fredagskvällens flodljus på Amex Stadium på Englands sydkust.

Publicerad 2018-10-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto