Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa forwards

Peter Hyllman

Det var rätt länge sedan jag faktiskt gjorde en systematisk genomgång över Premier Leagues bästa spelare för stunden, och därför börjar det kanske bli aktuellt att göra det igen. Inte minst givet att Premier League trots allt förändras rätt rejält varje säsong vad gäller spelarna i ligan. Men också eftersom den här typen av listor är bekväma att ha som måndagsbloggar att skrivas på söndagskvällar.

Det kommer som titeln möjligen antyder bli ett antal sådana här bloggar uppdelade per lagdelar. Det gör det lättare att faktiskt jämföra spelare, gör diskussionen lite mer precis samt gör att vi kommer bort från det här ständiga ofoget att offensiva spelare precis alltid värderas högre än defensiva spelare. Vi får se om jag som avslutning väljer att slå ihop alla listor till en slutlig totallista, men då ändå med mer kött på benen.

Tidsperspektivet är alltid något som ställer till det på sådana här listor. Det är listor tänkta att värdera vilka som är Premier Leagues bästa spelare för stunden, det är alltså inte en lista över vilka spelare som varit bäst of all time. Men inte heller är det en lista över vilka spelare som är bäst den här säsongen. Jag försöker bedöma spelarna som helhet. Man kan säga att jag fäster absolut störst vikt vid nuet utan att helt blunda för det förra.

ANNONS

Här är, enligt mig, Premier Leagues fem bästa forwards. Med forwards menar jag inte renodlade anfallare, som tvärtom är föremål för nästa veckas lista, utan snarare den slags moderna motsvarigheten till gamla tiders offensiva yttrar, som i dagens fotboll är bra mycket mer centralt orienterade. De brukar inte sällan kallas för ”vingarna” i en tremannaanfall. Och här finns mycket och många att välja mellan:

(5) Sadio Mané, Liverpool

Alla vet att Sadio Mané är en fasligt bra spelare. Alla vet inte varför Sadio Mané är en fasligt bra spelare. Otroligt bra som wingman (pun intended) till Mohamed Salah på andra kanten i det att han ständigt rycker motståndarna i djupled och hela tiden skapar utrymme både för sig själv och för sina medspelare. Bra på att utmana, farlig framför målet och tar ofta ett ansvar även när det inte stämmer helt och hållet för övriga spelare i laget. Ville man önska något mer av Mané vore det att det fanns lite mer individuell spetskvalitet just när Mané kommer fram till straffområdet.

ANNONS

(4) Heung-Min Son, Tottenham

En av ett par spelare i Tottenham som under det drygt senaste året har gått från att vara en riktigt bra spelare till en spelare i världsklass. Ruggigt starkt komplement till Harry Kane i anfallet, en spelare som jobbar stenhårt, uppvisar bra teknik och ett fint passningsspel och som dessutom har adderat en slutprodukt i sitt eget avslutande som höjer honom en nivå. En anledning att Tottenham inte riktigt har klickat i inledningen av den här säsongen har varit Sons frånvaro på grund av landslagsuppdrag. Vilket visar hur viktig Son faktiskt är för Tottenham.

(3) Leroy Sané, Man City

Det har glunkats från lite olika håll att Leroy Sané inte riktigt har en attityd man önskar sig av professionella fotbollsspelare. Det må vara hur det vill med den saken, det är svårt att sia om utifrån, man ska för den sakens skull inte förminska Sanés kvaliteter på fotbollsplanen och hur hans närvaro i Man Citys startelva ständigt gör laget betydligt farligare och betydligt mycket mer oförutsägbart. Behärskar rent tekniskt det mesta på planen och har givet sin ålder mycket utveckling kvar i sig. Givet hur bra Sané redan är så är det en på samma gång skrämmande och upphetsande tanke.

ANNONS

(2) Mohamed Salah, Liverpool

Förra säsongen en av världens absolut bästa spelare då han långa stunder var fullständigt ospelbar från sin position på Liverpools ena kant. En fear factor i sitt spel och ett register på sitt kunnande vi kanske inte sett på någon spelare i Premier League sedan Cristiano Ronaldo härjade fritt för tiotalet år sedan. Har inte inlett den här säsongen i riktigt samma strålande form men det är samtidigt tydligt att kunnandet finns där. Passar väldigt väl in i Liverpools sätt att spela fotboll och höjer med sitt kunnande även medspelarna runt omkring sig. Behöver visa att han kan leverera över flera säsonger.

(1) Eden Hazard, Chelsea

Finns det någon tveksamhet kring Eden Hazard så gäller det att han har haft en tydlig benägenhet att slå sitt kunnande av och på, att mer eller mindre varannan säsong tillåta sig själv att gå på halvfart. Så fort knappen går på helfart är Hazard å andra sidan ett gott nog argument för varför Chelsea alltid kan vinna ligan. Det finns ingenting Hazard inte kan göra på en fotbollsplan, han är blixtsnabb i löpningen, kan växla tempo, skottet, passningsspelet, dribblingarna, kombinationsspelet, och intelligensen på planen är allt långt över det normala. Inte undra på att Chelsea vägrade sälja Hazard till Real Madrid i somras när de försökte köpa.

ANNONS

Bubbles:

Lucas Moura, Alexis Sanchez, Wilfried Zaha, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Anthony Martial, Richarlison, Juan Mata, Erik Lamela, Xherdan Shaqiri, Andrey Yarmolenko, André Schürrle, Roberto Pereyra m fl.

Publicerad 2018-10-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto