Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan Leyton Orient-era sig tillbaka till Football League?

Peter Hyllman

De var i praktiken en straffspark från att gå upp i EFL Championship. Detta ledde till att Leyton Orient för drygt fyra år sedan köptes upp av Francesco Becchetti, en italiensk ägare. Därmed inleddes ett tre års långt helvete av sparkade managers, skandaler vid sidan av planen, betalningsförelägganden, supporterprotester, ett administrativt förfall av klubben, och till sist för första gången på 112 år, för första gången i klubbens historia, nedflyttning från Football League.

För ett och ett halvt år sedan berättade jag mer i detalj om Francesco Becchetti, Leyton Orient och konsten att sabotera en fotbollsklubb på tre år.

När Nigel Travis förra sommaren klev innanför dörrarna till Leyton Orient som klubbens nya ägare var det en sorglig syn som mötte honom. Leyton Orient saknade bankkonto, betalkort, telefonlinje och de kunde inte ens skicka post då deras frankeringsmaskin saknade kredit. Laget saknade fitnesstränare, läkare och totalt fanns bara tio spelare kvar i klubben, samtliga av dem under 20 år. Kvar av Leyton Orient, engelsk fotbolls näst äldsta klubb, fanns bara ruiner.

ANNONS

För en cynisk Leyton Orient-supporter kvittar det kanske lika om ägaren är italienare eller amerikansk affärsman. Nigel Travis har jobbat många år i USA som chef för några riktigt stora varumärken som Blockbuster, Papa John’s och senast Dunkin (Donuts). Vad har han egentligen för koppling till Leyton Orient? Jo, han är tydligen supporter sedan barnsben, född i grannskapet, och vars föräldrar trots hög ålder är säsongsbiljettinnehavare sedan länge. Här finns alltså skäl för idealism, inte cynism.

Det var kanske det bästa som kunde hända Leyton Orient. Åtminstone var det ett sätt att tydligt visa hur även i det djupaste mörker det går att finna en ljuspunkt. Ska man tro på Nigel Travis så hade han väl egentligen aldrig haft några konkreta tankar på att gå in som ägare i Leyton Orient men när klubben befann sig i den svåra sits den trots allt gjorde så föll det honom in att han helt enkelt var tvungen. Visst, det kan låta lite tillrättalagt, men är ändå säkert inte alls långt från sanningen.

ANNONS

Även om köpet var impulsivt har det definitivt inte varit oplanerat, eller för den delen i efterhand oönskat. Bakom köpet stod Nigel Travis som frontfigur för ett konsortium bestående av sex personer som sammanträffade en timme varje dag. De visste precis vad de ville med Leyton Orient redan när köpet väl gick igenom. Vilket förmodligen var en stor anledning till att de inom ett dygn från köpet tillsatte en director of football i Martin Ling. Där gick helt klart ingen tid alls till spillo.

Det är minst sagt ovanligt för klubbar under Football League att ha så kallade directors of football. Utöver Leyton Orient är det faktiskt bara Salford City som har en. Men det har visat sig klokt av två skäl. För det första för att ge managern möjlighet att fokusera på själva fotbollen, på coaching, på matchanalys och på allt som har med laget att göra. För det andra eftersom styrelsen består av personer verksamma i USA och som dessutom även har en mängd andra projekt för sig.

ANNONS

Sakta men säkert har Leyton Orient stabiliserats och tydliga framsteg har gjorts. Första säsongen i National League blev ett sätt att hämta andan, där Leyton Orient till sist slutade på trettonde plats, mitt i tabellen. Den här säsongen, deras andra säsong i National League, har de så här långt 32 poäng på 15 matcher och ligger på andra plats i tabellen, en poäng efter Salford City. Leyton Orient siktar återigen på allvar på att ta sig upp i Football League. På att ta sig tillbaka till Football League.

Det är självfallet ingen lätt uppgift. National League har endast en enda automatisk uppflyttningsplats, för vinnaren av National League. Om seriesegern konkurrerar däremot Leyton Orient inte minst med Salford City, vars omfattande resurser för att vara på den här nivån redan har diskuterats. Men det är alls ingen omöjlig uppgift, och det mesta tyder väl just nu på att seriesegern kommer stå just mellan Salford City och Leyton Orient. Där ett ovisst playoff innebär en andra chans för den som drar det kortaste strået.

ANNONS

Det är en viktig uppflyttning för Leyton Orient. Inte bara av rent sportsliga skäl att ta sig tillbaka till Football League, utan även för den fortsatta finansieringen av deras akademi, av hävd en relativt sett mycket framstående och produktiv akademi, trots att klubben har befunnit sig i League Two. Men eftersom Leyton Orient inte längre befinner sig i Football League är detta sista säsongen som de erhåller någon finansiering från Premier League för sin akademi. En uppflyttning skulle lösa detta problem.

Allt är med andra ord inte rosor och solsken för Leyton Orient. Där finns problem och utmaningar att förhålla sig till. Men situationen är ändå betydligt bättre för Leyton Orient nu än vad den var mot slutet av förrförra säsongen, då Francesco Becchetti fortfarande ägde klubben som var på väg att rasa ur Football League. Det går inte heller att bortse från att Leyton Orient är en spännande och engagerande story för närvarande. Klubben som föll ned i avgrunden men nu är på väg upp igen.

ANNONS

Det är en story många kan känna igen sig i och en story som har fått supportrarna att återigen engagera sig i klubben. Leyton Orient är en klassisk klubb i engelsk fotboll och en av de klassiska Londonklubbarna, näst äldst efter Fulham. Med över 4,000 sålda säsongsbiljetter den här säsongen tillhör Leyton Orient de absolut främsta klubbarna i sin serie, med nästan tio gånger så många säsongsbiljettinnehavare som klubbarna med lägst antal sålda säsongsbiljetter.

Kul är det hur som helst att fira dagens så kallade non-league day i England. Det vill säga en dag, självfallet under ett landslagsuppehåll, då ingen fotboll i Premier League eller i EFL Championship spelas, utan då supportrar istället har chansen att följa sina lokala klubbar i non-league istället. Kanske är det inte en dag som Leyton Orient helst av allt skulle vilja vara med om, de har ju siktet på Football League, men desto roligare att den här dagen kunna skriva om Leyton Orient som en upplyftande berättelse.

ANNONS

https://www.standard.co.uk/sport/football/leyton-orient-chairman-nigel-travis-people-said-i-d-be-an-idiot-to-buy-this-club-but-i-ve-been-in-a3959176.html

Leyton Orient. Klubben som har rest sig ur sina egna ruiner. Och som hemma på Matchroom Stadium idag mot Hartlepool fortsätter kampen om att ta sig tillbaka till Football League.

Publicerad 2018-10-13 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto