Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa anfallare

Peter Hyllman

Det var rätt länge sedan jag faktiskt gjorde en systematisk genomgång över Premier Leagues bästa spelare för stunden, och därför börjar det kanske bli aktuellt att göra det igen. Inte minst givet att Premier League trots allt förändras rätt rejält varje säsong vad gäller spelarna i ligan. Men också eftersom den här typen av listor är bekväma att ha som måndagsbloggar att skrivas på söndagskvällar.

Det kommer som titeln möjligen antyder bli ett antal sådana här bloggar uppdelade per lagdelar. Det gör det lättare att faktiskt jämföra spelare, gör diskussionen lite mer precis samt gör att vi kommer bort från det här ständiga ofoget att offensiva spelare precis alltid värderas högre än defensiva spelare. Vi får se om jag som avslutning väljer att slå ihop alla listor till en slutlig totallista, men då ändå med mer kött på benen.

Tidsperspektivet är alltid något som ställer till det på sådana här listor. Det är listor tänkta att värdera vilka som är Premier Leagues bästa spelare för stunden, det är alltså inte en lista över vilka spelare som varit bäst of all time. Men inte heller är det en lista över vilka spelare som är bäst den här säsongen. Jag försöker bedöma spelarna som helhet. Man kan säga att jag fäster absolut störst vikt vid nuet utan att helt blunda för det förra.

ANNONS

Här är, enligt mig, Premier Leagues fem bästa anfallare. Och kanske har vi här en av få listor där det nog egentligen inte behöver förtydligas vilka spelare som räknas in inom ramen för listan:

(5) Roberto Firmino, Liverpool

Har under Jürgen Klopp utvecklats från kompetent anfallare till anfallare i världsklass, en spelare som är otroligt betydelsefull för Liverpools framgångar och för Liverpools sätt att spela fotboll. En otroligt hårt arbetande spelare vilket alltid måste beundras för vad det är. Kritiserades ett bra tag för att vara alltför tunn i sitt målskytte, helt enkelt för att vara en lite för svag avslutare. Även om detta är en aspekt där Roberto Firmino verkligen har förbättrats är det kanske fortfarande ändå den delen av hans spel som inte riktigt känns så väldigt imponerande.

(4) Romelu Lukaku, Man Utd

ANNONS

Att Man Utd slutade tvåa förra säsongen är märkligt nog ett försvar som ständigt förs fram till José Mourinhos försvar den här säsongen, liksom andra ställer sig frågande till hur det egentligen gick till. Den förmodligen största anledningen varför Man Utd till sist slutade tvåa. Att Lukaku är en bra anfallare är knappast någon överraskning för någon, han har varit strålande i Premier League i flera säsonger innan han kom till Man Utd. Gör många mål och är viktig i uppbyggnadsspelet, har ett brett register i sitt spel, men skulle behöva bli ännu mera klinisk och effektiv i sitt målskytte, i synnerhet i avgörande lägen.

(3) Harry Kane, Tottenham

Vann skytteligan i Premier League två säsonger i rad innan Mohamed Salahs fantastiska fjolårssäsong bröt sviten, där Kane ändå slutade tvåa. Harry Kane har med bred marginal motbevisat alla småttiga insinuationer om att bara vara ett one season wonder. Otroligt mångsidig i sitt målskytte med förmåga att göra mål på alla sätt, med båda fötterna och med huvudet, på skott från distans liksom i djupled genom straffområdet. En ledare på planen och i laget. Kanske är det i någon utsträckning till och med så att det har börjat förväntas för mycket av Harry Kane, där om han inte avgör matcher på egen hand är det plötsligt något som är fel.

ANNONS

(2) Sergio Aguero, Man City

Börjar bli till åren men visar ändå med jämna mellanrum varför han själv måste ses som 2010-talets genomgående bästa anfallare i Premier League. Få om någon anfallare har likt Aguero förmått kombinera både målskytte av allra högsta kaliber och taktiskt kunnande och smartness i samma utsträckning. En spelare som kan göra mål på alla sätt och som aldrig ger motståndarna en lugn stund. En anfallare av väldigt sydamerikanskt snitt, vilket i dessa dagar sannerligen är högt beröm. Många spådde att Aguero skulle få det kämpigt med övergången till Pep Guardiolas fotboll, istället fortsätter han vara Man Citys viktigaste anfallare, liksom förmodligen klubbens bästa anfallare någonsin.

(1) Alexandre Lacazette, Arsenal

Har haft en väldigt märklig tid under sina cirka 15 månader med Arsenal, men det är kanske inte så konstigt givet att det har varit en väldigt märklig tid för Arsenal i största allmänhet. Någon tillfällighet är det emellertid inte att Arsenal fick ordning på sitt spel så fort Unai Emery upphörde med att starta sin bäste anfallare på bänken och istället gjorde honom till sitt anfalls utgångspunkt. Lacazette har självfallet redan visat vad han kan i Ligue 1 men visade snabbt att han höll måttet även i Premier League med sin strålande kombination av kraft, fart och teknik. Det finns en kreativ och konstruktiv energi hos Lacazette som Arsenal länge har saknat.

ANNONS

Bubbles:

Jamie Vardy, Aleksandr Mitrovic, Pierre-Emerick Aubameyang, Glenn Murray, Marko Arnautovic, Alvaro Morata m fl.

Publicerad 2018-10-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto