Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sheffield Wednesday har fått luft under vingarna igen

Peter Hyllman

Det absolut sista som hände i Football League innan landslagsuppehållet var att Sheffield Wednesday med en tuff bortaseger mot Bristol City kröp upp på playoff-plats. Det var en match i vilken Sheffield Wednesday var i stora drag utspelade under en alltför svag första halvlek men där laget ryckte upp sig själva i halvtid och med två mål av Lucas João i andra halvlek till sist vann matchen med 2-1.

Det var en match som på flera sätt speglade säsongen som helhet hittills. En tidig förlust mot Brentford satte rejäla frågetecken kring laget. Men Jos Luhukay kallade till lagmöte och gav laget en rejäl uppsträckning, bänkade några av lagets etablerade stjärnor som Sam Hutchinson och Fernando Forestieri, och därefter har Sheffield Wednesday förlorat en enda match, är fortfarande obesegrade på Hillsborough, och har klättrat i tabellen.

Jos Luhukay har på sätt och vis spelat ett rätt högt spel i inledningen av säsongen. Hans beslut att bänka viktiga spelare efter matchen mot Brentford, i synnerhet till den därpå följande hemmamatchen mot Millwall, hade kunnat slå tillbaka på honom, särskilt som många supportrar hade börjat oroa sig för en möjlig nedflyttningsstrid. Luhukay tog istället upp ungdomar i Matt Penney och Fraser Preston, och laget vann med 2-1.

ANNONS

Utöver dem har även Jordan Thornily hämtats upp från de egna ungdomsleden och spelat under säsongsinledningen. Jos Luhukays uppsträckning av lagets etablerade spelare och befordran av yngre spelare har fått en dubbelt positiv effekt. Det har på samma gång återgett såväl spelare som supportrar stolthet och självförtroende, de har ryckts upp ur den dvala och stagnation som präglade Carlos Carvalhals sista år.

Det har även ryckt upp Sheffield Wednesday ur den känsla av fatalism som fanns inför säsongen då laget kändes tröttkört och då ett transferembargo förhindrat en mer omfattande omstart, och fick många att känna att någon uppflyttningsstrid inte alls var aktuell. Men transferembargot hävdes till sist, och vad Sheffield Wednesday alltså har upptäckt under början av hösten är att uppflyttning alls inte är någon omöjlighet.

ANNONS

Sheffield Wednesday var en klubb som befann sig i något av en brytpunkt. Det är en klubb som de senaste säsongerna sjösatte ett kortsiktigt projekt för att ta sig till Premier League, nästan lyckades med det projektet men nådde inte hela vägen fram och därifrån börjat falla tillbaka. Det sumpade kortsiktiga projektet har nu, därtill kanske tvingade av ekonomiska omständigheter, ersatts i Sheffield Wednesday av en mer långsiktig plan.

Det innebär en omkalibrering av klubbens värvningspolitik, med ett fokus på yngre och mer utvecklingsbara spelare. Det innebär självfallet att i större utsträckning utnyttja de egna ungdomsleden. Det kan så klart kräva ett längre tidsperspektiv. Jos Luhukays omedelbara uppgift, som han ser ut att lyckas med, är att göra övergången från kortsiktigt projekt till långsiktig plan så smidig och effektiv som möjligt.

ANNONS

Två lånvärvningar till backlinjen har bidragit stort till Sheffield Wednesdays framgångar och stabilitet. Michael Hector från Chelsea och Josh Onomah från Tottenham har båda visat sig ovärderliga för Sheffield Wednesday och gett laget en helt annan soliditet än förut. Sambandet mellan att de anlände till klubben och att Sheffield Wednesday därefter förlorat endast en match bör inte underskattas.

Det är samtidigt två anfallsinriktade 25-åringar som kanske mest av alla har dragit uppmärksamheten till sig i Sheffield Wednesday. Adam Reach har imponerat stort under säsongsinledningen och gjort några helt fantastiska mål mot tufft motstånd. Lucas João är en extremt spännande anfallstalang som i sina bästa stunder är i det närmaste ospelbar på den här nivån, men som måste förbättra sin jämnhet.

Skadade spelare är på väg tillbaka till laget. Jos Luhukay har snart tillgång igen till spelare som Sam Winnall, Sam Hutchinson, Gary Hooper och Marco Matias. Överlag är Sheffield Wednesday för närvarande en bra blandning av ungt och äldre, och det är i sig en följd inte minst av Luhukays befordran av yngre spelare. Det har gett ett något stagnerande lag ny fräschör och ny energi.

ANNONS

Det återstår att se vad detta lag mäktar med när pressen på dem ökar. Hittills under hösten har Sheffield Wednesday presterat en hel del imponerande resultat. De har exempelvis i ett svep klarat av matcher mot Stoke, Nottingham Forest, Aston Villa, Leeds och West Brom, och bara förlorat en av dessa matcher. De har samtidigt gjort det utifrån en position där ingen egentligen förväntat sig väldigt mycket av dem.

Härifrån måste Sheffield Wednesday börja spela med pressen av att åtminstone vara en av klubbarna som jagar uppflyttning. Det är den direkta konsekvensen av att precis inför landslagsuppehållet ha tagit sig upp ovanför playoff-strecket. Det är alltså också med den pressen som Sheffield Wednesday ikväll tar emot Middlesbrough på Hillsborough, ännu ett tufft möte mot ett lag som ligger tre poäng ovanför dem i tabellen.

ANNONS

Ännu en match i vilken Sheffield Wednesday har att visa vad det egentligen är de vill med den här säsongen. En vinst mot Middlesbrough skulle naturligtvis vara en mycket tydlig signal om att de är ett lag att räkna med i toppstriden, en förlust och de faller tillbaka i sin outsiderroll. En vinst för Sheffield Wednesday vore också ett viktigt tecken på framsteg, då Sheffield Wednesday tappade ledningar hemma mot både Leeds och West Brom.

Det skulle i själva verket vara Sheffield Wednesdays första vinst på Hillsborough mot ett annat topplag den här säsongen. Och om Sheffield Wednesday ska kunna hoppas på uppflyttning så måste de börja vinna dessa matcher på Hillsborough. Hittills har de bara varit nära. Men nära skjuter ingen hare i Football League.

Publicerad 2018-10-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto