Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem mest värdefulla managers

Peter Hyllman

Vilken manager är bäst? Vilken manager är sämst? Två frågor på ungefär samma tema som är väldigt vanliga men samtidigt lider precis samma brist av att vara något alldeles förfärligt ospecifika. För vad menas egentligen med bäst respektive sämst, vad är det som ingår i bedömningen, och i vilken utsträckning tas egentligen hänsyn till sådant som olika resurser och olika förutsättningar?! Alldeles för ofta inte alls.

Det kan så klart ifrågasättas i vilken utsträckning en manager spelar någon roll alls. Vad man än anser om den saken tvingas vi ofta konstatera att det gällande detta existerar ett rätt tydligt så kallat fundamentalt attributionsfel. Det finns när det går bra en benägenhet att ge managern stor del i den saken men när det går dåligt istället skylla på andra, yttre faktorer. Liksom omvänt, lite beroende på om det gäller rätt eller fel klubb.

Att hålla på och försöka specificera allt sådant som en manager ska vara bra på och ge poäng för varje del känns som en rätt råddig övning som inte ger så mycket. Därtill är den omöjligt att riktigt lyckas med. Vettigare är kanske att göra det lättare för sig genom att konstatera att den manager är mest värdefull som presterar bäst i förhållande till de realistiska förväntningar som finns på denne manager och dess lag.

Annons

Samma utgångspunkter som förra veckan med andra ord. Med den inte obetydliga skillnaden att vi denna vecka söker efter Premier Leagues fem mest värdefulla managers, vilket enligt mig är följande i stigande ordning:

(5) Nuno Espirito Santo

Wolves beskrevs inte som någon alldeles normal nykomling inför säsongen och Wolves beter sig heller inte som någon särskilt normal nykomling. Det krävs ändå en speciell sorts manager att trots de stora förändringar i spelartruppen som ägde rum inför både förra säsongen och denna säsong få ihop ett så helhetligt och samspelt lag. Ett lag som inte bara vann Football League utan som av många anses som Football Leagues bästa lag någonsin. Det är klart att Nuno Espirito Santo har haft hjälp av några riktigt starka spelare men det är heller inte svårt att se hur Wolves med en annan manager hade kunnat kraschlanda rejält.

Annons

(4) Pep Guardiola

Hade listan gällt bäst manager i största allmänhet är det väl inte alldeles omöjligt att Pep Guardiola hade placerat sig högre. Men nu gäller det mest värdefulla och det är klart att med Man Citys investeringar i spelartruppen, rapporterade såväl som reala, så ska Man City vara ett strålande fotbollslag som har ledartröjan i Premier League. Men riktigt så enkel är så klart inte fotbollen, det handlar också om vad man gör med pengarna, och vad Pep Guardiola har gjort med Man City är att skapa ett fenomenalt fotbollslag som dessutom har alla möjligheter att fortsätta förbättras. Svårt att se någon manager ge Man City mer värde för pengarna än vad Pep Guardiola har gjort.

(3) Jürgen Klopp

Han är inte helt okontroversiell ändå, Jürgen. Visst kan man låta sig störas över hur käften glappar hela tiden utifrån sina egna intressen, men han har också visat att det finns visst fog för tjafset. Vissa menar så klart att han ännu inte åstadkommit någonting, men den som säger det och jämför Liverpool nu med Liverpool för tre år sedan pratar strunt. Klopp har byggt upp Liverpool igen taktiskt såväl som kulturellt och gjort dem till genuina titelutmanare både i England och i Europa. Från och med den här säsongen har även riktigt stora investeringar börjat göras i spelartruppen, så härifrån jobbar Klopp också med större krav och förväntningar.

Annons

(2) Eddie Howe

Kanske är det så att eftersom Bournemouth nu har befunnit sig i Premier League ett antal säsonger redan så börjar vi glömma bort vilken bedrift det faktiskt är av Eddie Howe bara att ha tagit Bournemouth upp i Premier League, än hellre etablera dem där. Emellertid är det inte bara så att Bournemouth har lyckats hålla sig kvar i Premier League, de har därtill lyckats med bedriften att varje säsong övertyga positivt och överträffa förväntningarna på dem. De har hela tiden förmått utvecklas och förbättras, så till den grad att de från och med den här säsongen faktiskt måste anses ha chans på europeiskt cupspel. Med de små resurser Howe har till sitt förfogande är det smått enastående.

(1) Mauricio Pochettino

Ett kanske inte helt självklart val, om inte annat så kommer naturligtvis den rätt trötta kritiken dammas av om hur Tottenham minsann inte vunnit en enda titel. Nähä, som om det var något som rimligen kunde ha förväntats. Men vad Pochettino har gjort är att ha lyckats lyfta Tottenham upp till att vara ett etablerat Champions League-lag, på framför allt Arsenals, Man Utds och Chelseas bekostnad, och han har gjort det med relativt sett väldigt små resurser och som vi ser inte minst den här säsongen svåra förutsättningar, samtidigt spelandes en väldigt bra och ofta underhållande fotboll.

Annons
Publicerad 2018-11-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto