Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League har svingat klubban på gott och på ont

Peter Hyllman

Premier League passade på att ha ett av sina återkommande möten strax innan helgen, och en hel del frågor stod på dagordningen utöver den kanske enskilt viktigaste, nämligen att Richard Scudamore avgår som VD efter närmare 20 år på posten och ersätts av Susanna Dinnage. Hennes mångåriga erfarenhet som förhandlare om TV-rättigheter säger något mycket tydligt om vad Premier League ser som sitt främsta uppdrag och sin främsta uppgift de närmaste åren.

Det var heller inte ett möte helt utan kontroversialism. Kanske särskilt i dessa dagar när det har pratats en hel del om hur åtminstone fem engelska superklubbar har varit med i samtal, vad nu det betyder, om bildandet av en europeisk superliga. Det borde väl skapa en lite underlig stämning vid middagsbordet kan man tycka. Definitivt var det något som närvarande journalister försökte gräva i med de deltagande befattningshavarna utan att, som väntat, riktigt lyckas.

Några beslut fattades ändå som hade viss relevans för Premier League under de närmaste åren. Viktigt att komma ihåg med Premier League är att det är en organisation i vilken beslut fattas med kvalificerad majoritet, vilket mer konkret betyder att åtminstone 14 klubbar måste vara för ett förslag för att det ska gå igenom. Helt lätt är det alltså inte att klubba igenom beslut, men det finns å andra sidan fördelar med det. Dessutom gör det paradoxalt nog Premier League till en av de mer demokratiskt ledda ligorna.

Annons

De tre främsta beslut som fattades, som har betydelse för Premier League, eller i alla fall väckte mest debatt, var följande:

VAR introduceras från och med nästa säsong!

Experimenten i FA-cupen och i Ligacupen har varit lyckade. Dessutom såg vi hur relativt sett bra VAR ändå kan fungera i VM. Sammantaget har detta resulterat i att Premier League nu har bestämt sig för att införa VAR från och med nästa säsong. Därmed följer Premier League alltså Serie A och La Liga i hälarna som ju redan har valt att introducera denna teknologi.

Vi ska inte räkna med att det betyder att diskussionerna om domslut kommer försvinna från Premier League. Regelboken är för det första inte utformad på ett sådant sätt att det ens är möjligt. För det andra är diskussionerna alltför präglade av såväl laglojaliteter som bristande regelkunnighet. Inga videogranskningar i världen kommer naturligtvis kunna ändra på detta.

Annons

Vad vi däremot kommer kunna räkna med är mängden misstag eller ”feldomslut” som tillåts spela en avgörande betydelse för fotbollsmatcher kommer reduceras drastiskt. Det var en tydlig följd i VM bland annat. Och enbart den objektiva omständigheten räcker alldeles utmärkt för att motivera införandet av VAR. Och så länge det görs på rätt sätt, utan överdriven tidsåtgång, är det naturligtvis utmärkt.

Kan det dessutom lätta trycket på domarna, som behandlas som skräp av mer eller mindre alla inblandade parter, så desto bättre.

Transferfönstret fortsätter stängas innan ligapremiären!

Det var en nyhet inför den här säsongen att Premier League valde att stänga fönstret inte den sista augusti som vanligt, utan istället ett dygn innan ligapremiären. Ett beslut som fattades av Premier League förra säsongen och som alltså den gången samlade på sig minst 14 klubbar som tyckte detta var en bra idé. Man ville underlätta planeringen, och få bort ofoget att tre-fyra omgångar hann gå med mer snack om värvningar än fotboll.

Annons

Huruvida beslutet och dess erfarenheter tvingade upp beslutspunkten på dagordningen igen, eller om det var ett redan planerat utvärderingsbeslut ett år senare, är något oklart i alla fall för mig. Premier League beslutade hur som helst att fortsätta stänga fönstret innan ligapremiären. Men den här gången var det nio klubbar som tyckte att det borde flyttas tillbaka till sista augusti.

Det var en jobbig sommar att introducera en tidigare transferdeadline, det är sant. Att det samtidigt var en VM-sommar gjorde sommaren riktigt svårråddad för flera engelska klubbar, och förmodligen hade det gått smidigare om det införts exempelvis sommaren som nu kommer. Det ska bli intressant att se om inte erfarenheterna nästa sommar blir avsevärt mer positiva.

Det är till sist bara en ren planeringsfråga för klubbarna. Risken att engelska klubbar skulle tvingas sälja sina bästa spelare utan att kunna ersätta dem var obefintlig till att börja med, något som klart och tydligt den gångna sommaren också visade.

Annons

Richard Scudamore ges £5m i signing off-bonus!

Det finns ett vanligt försvar varje gång höga löner till svenska direktörer och i svenska styrelser kritiseras, nämligen att om inte dessa kostymer får höga löner så kommer de minsann försvinna iväg till en internationell marknad av andra kostymer. Varför just svenska kostymer är intressanta för denna marknad är lite oklart. Och som om lönerna sattes på en marknad för det andra, och inte av dessa kostymer själva.

Och det är väl kanske just den sliskigheten som skapar en viss känsla av äckel och obehag när det alltså kom ut att Premier League uppmanade samtliga klubbar att hosta upp £250,000 vardera för att ge avgående VD Richard Scudamore ett så kallat gyllene handslag, en signing off-bonus om £5m. Just den här känslan av klubbpampar som beslutar om att berika sig själva och varandra.

Annons

Kontrasterna blir så klart rätt olyckliga. För samtidigt som klubbarna nu skickar iväg dessa pengar på ett bräde till Premier Leagues avgående VD, så lyckas alltså runt tre fjärdedelar av exakt samma klubbar inte ens betala sin personal en så kallad ”living wage”, det vill säga en lön som det anses gå att leva på. Kostnaden för att uppfylla denna mycket lågt ställda nivå vore inte £250,000 per år.

Dålig bollkänsla av Premier League och dess klubbar med andra ord. Det blir så klart inte bättre av att det är en gåva som Richard Scudamore knappast behöver. Han har redan gjort sig rik många gånger om under sina år som Premier Leagues VD. Även detta känns så klart som en naturlig invändning mot beslutet. Han har för tusan redan fått en (hög) lön för att göra sitt jobb under alla dessa år.

Det finns en aspekt som ändå kan anses motivera beslutet, nämligen att det följer med så kallade non compete-klausuler, det vill säga att Scudamore därmed förbinder sig att inte börja jobba för någon annan liga. Vilket kan vara värt en del för Premier League.

Annons
Publicerad 2018-11-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto