Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mycket tyskt och un peu franskt för de engelska klubbarna

Peter Hyllman

Alla fyra engelska klubbar är vidare till Champions Leagues slutspel, vilket de är ensamma om att kunna säga som kollektiv. Samtidigt slutade Tottenham tvåa i sin grupp bakom Barcelona, Liverpool tvåa i sin grupp bakom PSG, och Man Utd tvåa i sin grupp bakom Juventus. Endast Man City vann sin grupp. De engelska klubbarna har alltså alla skäl att gå in i slutspelet med en stor portion av ödmjukhet.

Det betyder naturligtvis också att endast Man City kommer ha fördelen i de kommande åttondelsfinalerna att få avsluta på hemmaplan. Tottenham, Liverpool och Man Utd kommer samtliga få börja på hemmaplan och avsluta på bortaplan. Något oroväckande då möjliga motståndare inkluderar europeiska storheter som Juventus, Barcelona, PSG, Bayern München och Atlético Madrid.

Sannolikheterna på vilket motstånd de engelska klubbarna kommer ställas mot  i åttondelsfinalerna är hyfsat jämnt fördelade på cirka 16-17% per klubb. Det skiljer sig bara för Man City som kan ställas mot fyra olika motståndare. Mest troligt (28,3%) är en extremt frestande åttondelsfinal mellan Man City och Atlético Madrid. Tuffast möjliga lottning naturligtvis, för båda två, men vilken fantastisk match det vore!

Annons

Att säga vad som kommer ske i åttondelsfinalerna är rätt svårt i nuläget. Gruppspelet är vad det är, på gott och på ont, och kommer aldrig ha riktigt samma nerv som ett slutspel, annat än i väldigt specifika fall, och det är dessutom så långt kvar till slutspelet att lag som visar dålig form nu mycket väl kan vara ett helt annat lag när det väl ska sparkas av i februari, och naturligtvis gäller även det omvända.

Europa League vill gärna vara tuffare än Champions League, och därför lottas där istället sextondelsfinaler från början. Härifrån börjar det teoretiskt bli lite tuffare för Arsenal och Chelsea, som båda naturligtvis har promenerat hem gruppspelet. Ingen av dem har så klart råd att ta lätt på Europa League, givet Champions League-platsen som står på spel, men oavsett vilka de än lottas mot i sextondelsfinalen kommer de vara favoriter.

Annons

Följande kan sägas om lottningen av slutspelet i Champions League och Europa League för de engelska klubbarnas räkning:

TOTTENHAM vs Dortmund
STATISTISK SANNOLIKHET: 17,6%
NYCKEL: Försvarsspelet!

Dortmund är ett lag i god form och med hög kvalitet så det är definitivt inte någon lätt lottning för Tottenham, som dessutom måste avsluta på bortaplan. Nyckeln kommer vara försvarsspelet där Tottenham så här långt i Champions League har varit sin egen värsta fiende genom att bjuda på för många misstag. Det har Tottenham inte råd med i den här åttondelsfinalen, och i synnerhet på hemmaplan kan en nolla visa sig livsviktig. Vad gäller mittfält och anfall håller Tottenham högsta klass.

PROGNOS: 60%

LIVERPOOL vs Bayern München
STATISTISK SANNOLIKHET: 16,6%
NYCKEL: Effektivitet i anfallsspelet!

Det är inte många gånger de senaste tio åren vi hade kunnat säga att Liverpool var favoriter mot Bayern München, men nu är det nog så. En kombination av att Liverpool har blivit betydligt starkare samtidigt som Bayern München känns lite äldre, och lite tröttare och kanske inte har lyckats förnya laget tillräckligt. Samtidigt, även till synes trötta lag kan vakna upp för en enskild match i Champions League, vilket vi sett många exempel på. Får Liverpool däremot ordning på sitt anfallsspel är det däremot svårt att se Bayern München kunna hålla mot. Jürgen Klopp ställs återigen mot sin gamla fiende.

Annons

PROGNOS: 60%

MAN CITY vs Schalke 04
STATISTISK SANNOLIKHET: 27,3%
NYCKEL: Undvik underskattning!

På gränsen till omöjligt att se Man City förlora den här åttondelsfinalen, inte minst då de får avsluta på hemmaplan. Samtidigt har Man City inte visat sig direkt onåbara i Champions League hittills under säsongen, så ett disciplinerat, effektivt och välorganiserat lag kan ställa till problem för dem. Är Schalke 04 det fotbollslaget? Nej, det kan jag inte föreställa mig. Det vore i själva verket en smula förvånande om den här matchen alls lever till returen. Men det gäller samtidigt att Man City tar uppgiften på allvar, och inte ställer ut skorna som de t ex gjorde mot Lyon i första matchen.

PROGNOS: 95%

MAN UTD vs PSG
STATISTISK SANNOLIKHET: 17,3%
NYCKEL: Funktionellt mittfält!

Det kommer rabblas spelarnamn så det står härliga till så klart, men i slutänden är det hur lagen fungerar som kommer avgöra matchen. Om Man Utd hade varit ett fungerande fotbollslag hade jag gett dem goda chanser att vinna den här åttondelsfinalen. Men som det ser ut i nuläget är inte Man Utd ett fungerande fotbollslag, och då hade det blivit svårt för dem att vinna mot ett lag som Porto, än hellre PSG. Mycket kan så klart hända till februari, men i nuläget vore en Man Utd-seger klart överraskande. Helt nödvändigt för att det alls ska vara möjligt är ett fungerande mittfält, inte enbart som skydd bakåt utan för ett konstruktivt anfallsspel och möjlighet att kontrollera matchbilden.

Annons

PROGNOS: 30%

:::

ARSENAL vs BATE Borisov
NYCKEL: Undvik slarv!

Inte en helt lätt lottning. Till att börja med en geografiskt och fysiskt krävande lottning med en lång resa ända bort till Vitryssland. Därtill är BATE Borisov alls inte orutinerade vad gäller europeisk cupfotboll. Naturligtvis inte, de har vunnit den vitryska ligan tolv år i rad. Arsenal måste vara koncentrerade på uppgiften, noggranna i vad de gör på planen och undvika onödigt slarv. Allt detta sagt är Arsenal naturligtvis fortfarande stora favoriter att vinna den här sextondelsfinalen. Men det räcker nog inte nödvändigtvis att ställa ut ett rent ungdomslag.

PROGNOS: 80%

CHELSEA vs Malmö FF
NYCKEL: Håll koncentrationen!

Det blev alltså en svensk-engelsk match i sextondelsfinalen även den här säsongen, och det kommer ju garantera ett visst medialt intresse. Den här gången blev det väl kanske på pappret också en mer jämspelt historia, åtminstone känns inte Malmö FF som riktigt den tokgalna underdog som Östersunds FK alltid kändes. Malmö FF har några europeiska skalper under bältet under de senaste fem åren, men naturligtvis ingen ens i närheten av Chelsea. Det är en match Chelsea naturligtvis ska vinna, och vinna rätt bekvämt, men kan Malmö FF få med sig en vinst på hemmaplan så är de inte borta.

Annons

PROGNOS: 90%

Publicerad 2018-12-17 12:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto