EFL-hörnan (#24): Galen medvind för Leeds!

Peter Hyllman

KANON

Leeds. Leeds såg ut att vara rejält på väg ned på jorden igen efter hjältevändningen mot Aston Villa senast, hemma mot Blackburn. När Charlie Mulgrew gör 2-1 till Blackburn i den 91:a minuten ser torsken ofrånkomlig ut. Men Kemar Roofe, som gjorde vinstmålet mot Aston Villa, kvitterar först i 92:a minuten och skickar sedan in vinstmålet även i denna match i den 95:e minuten. Galna scener på Elland Road naturligtvis, och en eufori och stämning som går att skära med kniv. Leeds befinner sig i rejäl medvind, den här typen av medvind man faktiskt gör sig förtjänt av, och om det nu är så att Marcelo Bielsa ändå är lite galen så verkar det vara rätt typ av galenskap, och ha smittat av sig på laget.

Norwich. Nästan lika galet var det på Carrow Road, där jag väl egentligen borde ha skrivit något positivt om Nottingham Forest som i en mycket tuff bortamatch spelar felfritt i 80 minuter och går upp till 3-0, har 3-1 när klockan når 90 minuter, men där Norwich först reducerar (94) och därefter kvitterar (98) på exakt samma sätt, Ben Godfrey med assisten till Onel Hernandez. Bara en poäng för Norwich, jämfört med Leeds tre poäng, men på sitt en minst lika galen matchvändning. Nottingham Forest kommer nog undra hur i hela friden den här matchen fick hela åtta tilläggsminuter.

Sheffield Wednesday. Det verkar inte riktigt som om Sheffield Wednesday behöver en fast manager. Efter att ha förlorat ett gäng matcher i rad så vinner de nu sin andra raka match, och det var heller inte vilken match som helst, utan en på pappret väldigt tuff bortamatch mot Middlesbrough. Vetetusan om man egentligen kan kalla det för en ny manager-effekt, eller om det mer spelas i glädjen av att slippa den som var manager förut, eller möjligen bara att något rent fysiskt har förändrats. Hur som helst planerar nog inte Sheffield Wednesday att skåda given häst i munnen.

KALKON

Middlesbrough. Att förlora hemma mot Sheffield Wednesday kan inte gärna ingå i planen för ett lag som hoppas gå upp i Premier League. Det var en match som ganska tidigt kändes som en match i vilken Middlesbrough aldrig skulle kunna göra mål, hur länge matchen än höll på, och det är ett problem för Middlesbrough att de hamnar i sådana matcher alldeles för ofta. Missnöjet med Tony Pulis växer sig tätare för varje vecka som går.

OMGÅNGENS MATCH:

Sheffield United 3-1 Derby County. Om vi bara skulle titta till tilläggstiden den här omgången så är det naturligtvis inget som slår upplevelserna på Elland Road och Carrow Road, men som helhet var matchen på Bramall Lane den bästa, mest händelserika och mest dramatiska. Billy Sharp med ledningsmålet för Sheffield United, och David McGoldrick och Leon Clarke med de båda vinstmålen i andra halvlek. Däremellan Harry Wilson med en riktig rackarrökare till kvittering, och man får väl snart fråga sig om han någonsin gör annat än kanonmål?!

OMGÅNGENS SPELARE:

Kemar Roofe, Leeds. Det vete väl tusan om Kemar Roofe var den all out bästa spelaren den här omgången, men det kan väl knappast klagas på hans impact när han med två mål på tilläggstid gör noll poäng för Leeds till tre poäng. Och någonstans är det väl exakt detta som är anfallares jobb. Oavsett med andra ord om Roofe var omgångens bästa spelare eller ej så var han i alla fall omgångens mest betydelsefulla spelare.

BTW

Reading. Ett mål i baken efter åtta minuter, första röda kortet efter tio minuter. Uppförsbacke för Reading borta mot Millwall. Välkommen till England, José Gomes!

Norwichtime. Tre mål sista kvarten för Norwich, två mål på tilläggstid. Norwich har gjort mängder med sena mål den här säsongen, och tagit otaliga poäng på så vis.

QPR. Fortsätter övertyga under Steve McClaren. En av säsongens ljuspunkter i Football League under vad som kan anses vara toppen av tabellen.

RESULTAT:

Birmingham 2-0 Stoke; Bolton Wanderers 2-1 Rotherham; Bristol City 1-1 Brentford; Leeds 3-2 Blackburn Rovers; Middlesbrough 0-1 Sheffield Wednesday; Millwall 1-0 Reading; Norwich 3-3 Nottingham Forest; Preston North End 1-2 Hull City; QPR 3-0 Ipswich Town; Sheffield United 3-1 Derby County; Swansea 0-1 Aston Villa; samt West Brom 2-0 Wigan.