Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
1v

Vore det Marcelo Bielsas största bedrift att ta Leeds till Premier League?

Marcelo Bielsa är allmänt betraktad som en av vår tids mest inflytelserika managers, som varit en källa till idéer och inspiration för många andra av vår tids stora namn som Diego Simeone, Mauricio Pochettino, Pep Guardiola, Jorge Sampaoli med flera. Han har under sin karriär hunnit med att bli geniförklarad, galenförklarad och kultförklarad som en manager som gör saker på sitt sätt utifrån sina egna principer.

Med andra ord finns det helt säkert goda möjligheter att Marcelo Bielsas namn kommer att leva vidare under lång tid inom fotbollens tränarutbildningar och teoretiska samtal, som något av anfadern till den kollektiva fotboll som skulle komma att sy ihop offensiv och defensiv fotboll till en sömlös helhet. Men frågan är om och för vad Marcelo Bielsa utanför detta rätt snäva område faktiskt kommer bli ihågkommen.

För några veckor sedan ställde jag en fråga på twitter: ”Om Marcelo Bielsa tar Leeds tillbaka till Premier League, är det i så fall hans största bedrift som manager, det han främst kommer bli ihågkommen för?” Med nästan 250 svarande visade det sig att 64% svarade ja på frågan, och 36% således nej. En hyfsat tydlig majoritet menar alltså att Bielsas främsta bedrift fortfarande ligger framför honom, inte bakåt i tiden.

Visst, låt gå, frågan ställdes kort tid efter att Leeds precis vänt en match mot Aston Villa från 0-2 till 3-2, och man kan så klart tänka sig att många som svarar på en fråga från mig på twitter nog har en viss dragning åt engelsk fotboll, så kanske behöver man inte bli så värst förvånad över resultatet. Samtidigt fanns naturligtvis också en rätt god grund för att ställa frågan till att börja med, och så värst anglofila behöver inte de som svarade vara.

En managers eftermäle handlar naturligtvis mycket om resultat, om framgångar och, mest konkret, om titlar. Det kan kännas fattigt på sitt sätt, men så är det hur som helst, och det är på sitt sätt också rätt naturligt. Alla stora managers definieras till stor del av vilka titlar de vann och hur många de vann. Varje stor manager som inte vunnit några titlar, eller vunnit få titlar, kommer alltid ifrågasättas för just detta.

Men det regnar inte precis titlar över Marcelo Bielsas karriär. Visst, inledningsvis hade han framgångar. Han vann exempelvis Aperturan och Clausuran med Newell’s Old Boys, och senare Clausuran igen med Vélez Sarsfield, under 1990-talet, och 2004 skulle han vinna OS med Argentina. Men OS är relativ småfisk, och även om han rimligtvis är en ikon i sitt Argentina så var det både länge sedan och i en rätt avskild del av världen.

Om något skulle man kunna säga att Marcelo Bielsas karriär så här långt har präglats av att vara den ständiga tvåan. Hans Argentina förlorade finalen i Copa America 2004, hans Newell’s Old Boys slutade tvåa i Copa Libertadores 1992, och hans Athletic Bilbao slutade tvåa i både Copa del Rey och Europa League 2011-12. Vinn något av detta istället för att sluta tvåa, och Bielsas namn kanske hade haft en helt annan global dignitet.

Men, som sagt, Marcelo Bielsa är också en manager som gör saker på sitt sätt och utifrån sina egna principer. För honom kan fotbollen i sig mycket väl vara viktigare än titlar. Det behöver inte betyda att Bielsa saknar ambition eller äregirighet, men det kan betyda att hans gärning behöver värderas inte enbart utifrån titlar, utan utifrån vad han faktiskt har åstadkommit med de klubbar han faktiskt har haft hand om.

I den här delen av världen är Marcelo Bielsa förmodligen mest känd, åtminstone inom klubbfotbollen, för sina två säsonger med Athletic Bilbao. Framför allt är det så klart hans första säsong, där inte minst lagets finalplats i Europa League, och i synnerhet den fotboll laget presterade under denna europeiska cupresa, som väckte beundran, inte minst genom att besegra Man Utd i åttondelsfinalen både borta och hemma.

Men mycket mer än några framgångsrika cupresor som nådde nästan ända fram blev det inte, det kombinerades med medelmåttiga ligaplaceringar, och särskilt långvarigt blev det inte heller då Marcelo Bielsa ett år senare skulle lämna Athletic Bilbao. Därefter har Bielsas olika och likaledes kortvariga uppdrag med Marseille, Lazio och Lille mest inneburit att alltfler började ifrågasätta Bielsas värde som manager.

Därför var det många som förhöll sig lite avvaktande när beskedet kom att Leeds anställt Marcelo Bielsa inför den här säsongen. ”Nåja, vi får väl se om han är kvar när säsongen väl börjar”, var en alls inte ovanlig kommentar i början av sommaren. Det var svårt att riktigt veta var man hade Marcelo Bielsa, och det faktum att han tog över en så notoriskt strulig klubb i den engelska andradivisionen var så klart svårt att greppa.

Leeds egen historia är välkänd. En klassisk, engelsk storklubb med ligatitlar och europeiska cupfinaler på sin meritförteckning, under några säsonger framstående i Champions League, drabbades av hybris, flög för nära solen och deras vingar smälte som vax. Leeds föll platt till jorden. För 15 år sedan åkte Leeds ur Premier League och varje år sedan dess har handlat om deras misslyckade försök att ta sig tillbaka.

Ägare har kommit och gått, spelare har kommit och gått, managers har kommit och gått, kvar i Football League har Leeds förblivit. Ett alltmer dammigt monument över att det till sist inte spelar någon som helst roll hur stor en klubb är, hur anrik en klubb är, eller vad en klubb har för historia eller var en klubb anser sig höra hemma. Vad som spelar roll för alla klubbar är att göra rätt saker på rätt sätt, kvalitet och kompetens, struktur och kultur.

Marcelo Bielsa är som sagt en manager som gör saker på sitt sätt. Och för Leeds och i Football League verkar åtminstone så här långt Bielsas saker vara rätt saker och Bielsas sätt vara rätt sätt. Nog förtjänar den nya ägaren Andrea Radrizzani att nämnas han med, som definitivt gett Leeds en helt annan stabilitet än deras tidigare ägare. Med Massimo Cellino som ägare är inte Marcelo Bielsa Leeds manager nu.

Anslaget kan verka mycket Englandscentrerat, anglofilt som det brukar heta, men för Leeds att ta sig tillbaka till Premier League är en riktigt stor sak, inte enbart för Leeds utan i engelsk fotboll som helhet. Och engelsk fotboll är, oavsett vad man nu tycker om saken, den största, mest spridda fotbollen runtom i världen. Att ta upp Leeds i Premier League vore helt säkert att göra ett större avtryck än om Athletic Bilbao vunnit Europa League.

Med andra ord, och med all respekt för OS, för den argentinska ligan och för Athletic Bilbaos strålande europeiska säsong – så ja! Om Marcelo Bielsa tar Leeds tillbaka till Premier League vore det hans största bedrift som manager. Det är något han för alltid skulle kommas ihåg för. Men dit är det fortfarande en lång väg kvar, även om vägen åtminstone ser bättre ut än på mycket länge.

Och den fortsätter ikväll hemma på Elland Road mot Derby County. En toppmatch i Football League som följer på tre raka förluster för Leeds och för Marcelo Bielsa, i ligan och i FA-cupen. En vinst vore ovärderlig.

Publicerad 2019-01-11 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons