POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tottenham har inte råd med några misstag mot Dortmund

Egentligen borde väl inte Tottenham vara här. Ytterst få andra lag har förut lyckats med “bedriften” att ta endast en poäng från sina tre första gruppmatcher i Champions League och ändå kvalificera sig för slutspel. Tottenham hade grävt en riktigt djup grop åt sig själva, men med vinster mot PSV och mot Inter, samt ett bra resultat mot Barcelona, samt lite oväntad hjälp från PSV mot Inter, så befinner sig Tottenham ändå här.

Möjligen kan man säga att Tottenham därmed var märkligt icke-spursiga. Att vara just spursiga brukar väl gå ut på att sätta sig i ett bra läge men sedan tappa koncepterna när säcken ska knytas ihop. Här gjorde Tottenham istället tvärtom, satte sig själva i ett riktigt dåligt läge, för att sedan ändå lyckas reda ut situationen. Alternativt kan man hävda att här var ett tillfälle när Tottenham faktiskt, tvärtom myten, var bäst när det gällde.

Misstag har annars varit ett av Champions League-säsongens återkommande teman för Tottenham. De hamnade naturligtvis i en tuff grupp med Barcelona, Inter och PSV, men det var framför allt deras egna ofta obegripliga misstag mot i synnerhet Barcelona och Inter i de båda första matcherna som höll på att skicka dem i fördärvet. Det är ett tema som inte får spelas upp ikväll om Tottenham ska vinna mot Dortmund.

Överlevnad mot alla odds verkar annars vara ett av säsongens återkommande teman för Tottenham. Vi har inte sett det bara i Champions League, utan även i Premier League, där de trots arenabekymmer, en sliten spelartrupp samt skadebesvär som hade fått andra lag att krypa ihop i fosterställning, ändå hänger kvar med ena armen i titelstriden, med ett poängsnitt som de flesta säsonger hade gjort dem till ligamästare.

Trots att det rent objektivt så här långt är Tottenhams poängmässigt bästa säsong är det så här långt knappast deras mest imponerande säsong. Vad Tottenham istället har visat upp är en spöklik förmåga att lyckas vinna fotbollsmatcher trots att de i själva verket inte spelat särskilt bra, även om det finns vissa självklara orsaker varför spelet har hackat. Inte minst sedan årsskiftet har vi sett detta med flera knappa vinster i ligaspelet.

Oroväckande inför kvällen är möjligen att de gånger det faktiskt har gått grus för dem i maskineriet så har det skett på hemmaplan. Eller kanske rättare sagt på ”hemmaplan”, givet att de fortsatt tvingas spela på Wembley. Det är där förlusterna har kommit, mot Wolves och mot Man Utd. Uppenbart gick Wembley att acceptera för supportrarna som en nödlösning under en säsong, men inte under obestämd tid längre än så.

Ändå är Tottenhams chanser knappast borta även om det inte skulle bli vinst ikväll, deras svit av vinster på bortaplan är nämligen den längsta inom engelsk fotboll på 25 år. Och till returmatchen är Harry Kane dessutom med största sannolikhet tillbaka i laget. Men det är klart, Tottenham skulle göra sig själva en stor tjänst i den här åttondelsfinalen om de gav sig själva ett positivt resultat att ta med sig till Dortmund.

Misstag är i så fall ett tema Tottenham helt enkelt inte har råd att upprepa. Det pratas av förståeliga och förklarliga skäl om deras relativa svagheter i offensiven med Harry Kane och Dele Alli borta på grund av skada, men det är försvarsspelet som helt enkelt måste sitta för Tottenham. Kan de vara felfria i sitt försvarsspel är mycket i denna åttondelsfinal vunnet. Lyckas de hålla nollan har de ena benet i kvartsfinalen.

Offensivt behöver det i själva verket inte sprudla för Tottenham. Dels är Dortmunds försvarsspel så pass begränsat att Tottenham ska klara av att exploatera det även med Kane och Alli borta; det borde även kunna bli en matchbild som borde passa Tottenham bra, inte minst mot ett sådant försvar, med snabba omställningar. Dels har Tottenham alltjämt Christian Eriksen och Heung-Min Son, två världsspelare i tandem.

Inte minst Heung-Min Son känns som en undervärderad spelare. Men kanske kommer det visa sig vara Tottenhams viktigaste seger under säsongen, när Qatar slog Sydkorea i kvartsfinalen av asiatiska mästerskapen. Han har lyft Tottenham dessa veckor, och har om möjligt blivit en ännu bättre spelare den här säsongen än vad han redan var. Hade han varit europé eller sydamerikan istället för asiat hade han varit ett mycket större namn.

Annars kommer många blickar falla på en annan spelare på planen denna kväll, nämligen Jadon Sancho i Dortmund. Unge Sancho har 18 år gammal blivit ovärderlig för Lucien Favres Dortmund, som är på god väg att vinna Bundesliga, har petat Christian Pulisic som Chelsea precis betalat £60m för, och mer eller mindre ensam visat unga, engelska talanger en annan väg och framtid än att ruttna på engelska superklubbars bänkar.

Ville man vara lite elak, utan att kanske vara hundraprocentigt korrekt, skulle man kunna säga att ikväll på Wembley möts Englands två bästa storklubbar vad gäller utveckling av engelska talanger.

Ett helt, ett friskt och ett i övrigt harmoniskt Tottenham hade betraktats som favoriter mot Dortmund. Nu känns åttondelsfinalen mellan Tottenham och Dortmund som en öppen affär. På pappret har Dortmund en fördel av att returen spelas på hemmaplan men som sagt, bortaplan skrämmer inte Tottenham. Tottenham har däremot visat om och om igen att de kan vinna matcher utan vara hela, friska eller i övrigt helt harmoniska.

Två teman har alltså präglat Tottenhams säsong. Misstagen och överlevnad mot alla odds. Dessa två teman har utgjort en symfoni under Tottenhams säsong så här långt, ena gången med det första temat i förgrunden, andra gången dominerar det andra temat musiken. Det tema som blir mest framträdande för Tottenham i denna åttondelsfinal mot Dortmund kommer avgöra vilket lag som går till kvartsfinal.

Ett harmoniskt spelande Tottenham går till kvartsfinal. Ett Tottenham som spelar falskt förlorar åttondelsfinalen.

Publicerad 2019-02-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto