Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Betyg på kommande regelförändringar i Premier League

Peter Hyllman

Veckan har varit fylld med Champions League-fotboll men veckan har även varit smockfull av regeltjafs utifrån vad som har hänt i Champions League. Framför allt är det så klart VAR-relaterade diskussioner, där kontroversiella situationer inträffade i Madrid, i Paris och i Porto som visade sig få avgörande betydelse. Låt oss säga att VAR knappast har lyckats få slut på diskussionerna, som några ljushuvuden menade skulle hända.

Regeltjafs har det även blivit eftersom IFAB, det internationella regelverket, har meddelat ett antal regelförändringar som kommer få effekt från och med nästa säsong. Här kan vi prata om meta eftersom det mesta av syftet med dessa regelförändringar verkar vara att komma åt sådana saker på planen som orsakat frustration, tjafs och kritik. Med andra ord, det är reaktiva förändringar snarare än radikala idéer.

Hands är så klart en typ av domslut som alltid väcker diskussion, och där det dessutom alltid råder oklarhet, okunnighet och oenighet. Här har vi exempelvis sett några lysande exempel i Champions League på sistone. Michael Owen gjorde faktiskt en rätt klok poäng när han påpekade hur spelare och före detta spelare generellt sett hade en mycket tydlig åsikt om vad som var hands, och domare en helt annan men precis lika enhetlig.

ANNONS

Att åsikten om vad som är hands skiljer sig så skarpt mellan just spelare och domare säger oss att något med handsregeln är fel och att detta bör få konsekvenser för policy i dessa frågor. Något som kommer att hända är att plocka bort formuleringar om ”avsikt” från handsregeln, vilket är något som alltid skapar oreda. Vilket alltså inte är detsamma som att det kommer vara hands bara för att bollen tar på armen eller handen.

IFAB sades också vara inne på att börja justera i straffreglerna, så att returer efter lagd straff inte ska vara möjligt. Det vill säga om straffen räddas av målvakten eller tar i ribba eller stolpe och går ut i planen igen så ska spelet stoppas. Detta skulle ha haft fördelen att inte längre behöva bry sig om spelare som springer in för tidigt i straffområdet. Men detta visade sig vara en regelförändring som inte var aktuell den här gången.

ANNONS

Dessa fyra regler kommer däremot börja gälla från och med nästa säsong:

Utbytta spelare får lämna planen var som helst!

En regel som tillkommer av ett enda skäl, nämligen att förhindra det maskande och det tidsslöseri som uppstår när ett lag mot slutet av matchen ska byta ut en spelare och denna spelare såsom av en gudnådelig händelse bara råkar befinna sig så långt borta från mittlinjen som är geografiskt möjligt. Med denna regel minskar möjligheten att använda byten för att maska.

BETYG: (++++)

Inga anfallande spelare får befinna sig inom en meter från frisparksmuren!

Något vi har börjat se alltmer under senare år är att anfallande spelare har börjat infiltrera försvarsmuren vid frisparkar. Detta för att kunna skapa luckor eller helt enkelt orsaka oreda hos det försvarande laget. Det är även något som leder till ruff och gruff på planen och således ett ofog för domarna att hålla reda på. Alltså förbjuder man helt enkelt detta. Känns varken till eller från kanske, även om regeln att anfallande spelare måste hålla minst en meters avstånd öppnar upp märkliga möjligheter för försvarande lag att ställa upp sig i flera mindre murar som tvingar anfallande spelare att inta sämre positioner.

ANNONS

BETYG: (+)

Coacher och tränare kommer få kort!

Faktiskt inte någon helt ny idé, utan något som redan har börjat implementeras på sina håll, men från och med nästa säsong gäller alltså detta generellt. Förut har coacher och tränare bara kunnat få tillsägelser eller i värsta fall blivit uppvisade på läktaren. Från och med nästa säsong kommer de alltså kunna få gula och röda kort enligt samma modell som spelare, vilket rimligtvis kommer göra det smidigare för domarna att upprätthålla disciplinen också vid sidan av planen.

BETYG: (+++)

Omedvetna handsmål kommer inte längre godkännas!

Avsikten kommer inte längre spela någon som helst roll när bollen tar på armen eller handen i offensiv situation. En spelare som gör mål med hjälp av att bollen tar på armen, eller om ett mål uppstår på grund av en boll tar på anfallande spelares arm i ett tidigare läge, oavsett om det skedde helt omedvetet, olyckligt och oavsiktligt så kommer inte målet godkännas. Det betyder exempelvis att Willy Bolys mål för Wolves mot Man City, eller Sergio Agueros mål mot Arsenal, inte hade godkänts. Fullständigt korrekt tycker jag, ett mål är en så stor fördel att det inte ska få göras med armen, oavsett om det är ren otur eller ej.

ANNONS

BETYG: (+++++)

Publicerad 2019-03-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto