Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norwichs finske anfallare har gett dem extra perkele

Peter Hyllman

Football League-säsongen börjar åtminstone närma sig sitt slut. När den om några månader ska sammanfattas kommer vi förmodligen komma ihåg några namn framför alla andra. Marcelo Bielsa naturligtvis, som satt stor färg på engelsk fotboll. Frank Lampard som tog över som manager för Derby County. Billy Sharp som fortsätter överträffa alla förväntningar med sitt Sheffield United.

Däremot är kanske det namn som alla bör lägga på minnet Teemu Pukki, Norwichs 28-årige finske anfallare som kom till klubben i  somras, som med 24 mål på 32 ligamatcher inte bara ligger i toppen av skytteligan i Football League utan dessutom är på god väg att skjuta Norwich tillbaka till Premier League. Högst oväntat naturligtvis för en anfallare som trots tidigare rundor i Schalke 04 och Celtic aldrig riktigt lyckats få sitt genombrott.

För finsk fotboll är det naturligtvis stort att ha en anfallare som faktiskt är den mest framträdande i en av Europas största ligor, som man trots allt enligt alla objektiva kriterier måste betrakta EFL Championship som. Detta också i en tid då Finland är ensamma om den saken bland de nordiska länderna. Norge, Danmark och Island saknar någon sådan spelare, likaså Sverige sedan Zlatan Ibrahimovic flyttade till Los Angeles.

ANNONS

Teemu Pukki gör inte bara många mål, han gör viktiga mål och han gör poänggivande mål. Av Pukkis 24 ligamål den här säsongen har tolv-tretton av dessa mål varit antingen direkt avgörande eller i praktiken avgörande mål för Norwich, mål som sammantaget har gett Norwich drygt 30 poäng mer än vad de hade haft om dessa mål inte hade gjorts, vilket är nästan halva Norwichs totala poängskörd den här säsongen.

Nu är det naturligtvis en anfallares arbetsuppgift på planen att vara spelaren som faktiskt gör målen, men det är ändå rätt ovanliga proportioner som visar på vilken stor roll Teemu Pukki faktiskt spelar för Norwich och vilken avgörande betydelse han har haft och har för Norwichs förhoppningar om uppflyttning till Premier League. Ingen annan anfallare i Football League producerar lika många viktiga och avgörande mål som Teemu Pukki.

ANNONS

Betydelsen av detta ska heller inte underskattas utifrån det större perspektivet. Norwichs styrka den här säsongen har inte varit deras försvarsspel, där de snarast befinner sig runt mitten av tabellen. Vad som särskiljer Norwich från mängden, och som har tagit dem hela vägen upp i serieledning, är att de med undantag för West Brom är Football Leagues mest kliniskt effektiva lag i sina avslutningar och sitt anfallsspel.

En viktig anledning är Daniel Farkes spelidé baserat runt en effektiv kombination av possession-fotboll och pressfotboll i specifika situationer. Norwich har verktygen att bygga upp spelet med stort tålamod när de möter lag som försöker försvara sig lågt med dem, men även speluppfattningen att spela väldigt en snabb, vertikal fotboll när sådana möjligheter öppnar upp sig.

Här visar sig även Teemu Pukkis kvaliteter på ett annat sätt. En spelare som själv har beskrivit sig som lat tidigare i karriären jobbar stenhårt i Norwich med att pressa motståndare och ta löpningar i korridorerna, på så vis öppnandes upp ytor för sina medspelare att fylla. Teemu Pukki är Football Leagues just nu mest effektiva målskytt, men han är även så mycket mer än enbart en målskytt.

ANNONS

Helt rättvist är det kanske inte att ge Norwich och Daniel Farke all cred för Teemu Pukkis utveckling, eller beskriva honom som lat innan han kom till Norwich. Pukki fick ett tydligt lyft i sin målproduktion under sina två sista säsonger med Bröndby, vilket rimligtvis var vad som gjorde Norwich intresserade. Norwich är säkert en förklaring, men ålder och den mognad detta medför är nog en betydelsefull förklaring det med.

Oavsett vilket är det starkt av Norwich att hitta en sådan spelare i den danska ligan, det var sannerligen inte någon värvning som fick någon att lyfta på ögonbrynen i somras, en finsk spelare som kom som fri transfer från den danska ligan. Den fria transfern kan mycket väl visa sig vara den bästa värvningen i engelsk fotboll den här säsongen alla kategorier, i synnerhet om Norwich till sist går upp i Premier League.

ANNONS

Norwich var knappast den blinda hönan som har råkat hitta ett korn heller. Teemu Pukki är bara en i en rad av extremt smarta och lyckade värvningar. Detta under en period då de sålt spelare för £70m men bara köpt spelare för £20m. Marco Stiepermann, Mario Vrancic, Onel Hernandez, Moritz Leitner, Christoph Zimmerman, Emi Buendia, Teemu Pukki, samtliga mycket viktiga spelare som kom gratis eller för småsummor.

Minst lika roligt är att Norwich har vågat satsa på egna unga spelare. Framför allt de båda ytterbackarna, Max Aarons och Jamal Lewis, har tagit stora kliv under säsongen, är väldigt viktiga spelare för Norwich inte minst i deras offensiva presspel, och måste båda två räknas bland Englands och Nordirlands mest talangfulla unga spelare just nu. Modet att våga satsa på dessa spelare ska inte underskattas, men det är lättare i ett tydligt system.

ANNONS

Norwich är en fin förebild i Football League just nu eftersom deras framgångar bygger på just en mycket tydlig idé, en stabil struktur och en kompetent organisation, mer än på att spendera sig uppåt i tabellen. Detsamma kan nog även sägas om Sheffield United och i viss utsträckning även Leeds, händelsevis samma tre klubbar som för närvarande är de som först och främst kämpar om de där två uppflyttningsplatserna.

Vilket är ett anmärkningsvärt sammanträffande eftersom det kontrasterar en smula med den här påstådda motsättningen mellan ”financial fair play och fairy-tales” som blivit rätt populär att dryfta på senare år. Enligt denna motsättning innebär reglerna om financial fair play i Football League att vi inte längre får se några fairy-tales, att det förhindrar för klubbar att verkligen investera för att ta sig upp i Premier League.

ANNONS

Norwich visar på motsatsen, att det främsta konkurrensmedlet för en klubb i Football League, liksom i alla sammanhang, fortfarande är att göra rätt saker på rätt sätt. Vilket självfallet ställer dem i skarp kontrast till kvällens motståndare Swansea, vars kanske enda goda beslut under de senaste tre-fyra åren har varit att anställa Graham Potter som deras nye manager.

Utan Graham Potter hade Swansea förmodligen blivit nedflyttade igen. Norwich å sin sida hade förmodligen inte blivit uppflyttade utan Teemu Pukki, Football Leagues just nu bästa anfallare.

Publicerad 2019-03-08 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto