Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Portsmouth och Sunderland gör sig redo för cupfinal på fullsatt Wembley

Peter Hyllman

Det mesta talar för ett utsålt Wembley och för ett nytt publikrekord för finalen i Football League Trophy ända sedan turneringen inleddes i början av 1980-talet. Över 40,000 av Sunderlands supportrar kommer göra resan ned till London och Wembley, och hittills har över 30,000 av Portsmouths supportrar bestämt sig för att göra resan upp till London och Wembley. Det gamla publikrekordet sattes för över 30 år sedan mellan Wolves och Burnley då lite drygt 80,000 åskådare packade in sig på Wembley.

Portsmouth mot Sunderland alltså, i finalen av Football League Trophy som spelas på söndag eftermiddag. Det är inte precis någon liten historia. Finalen spelas mellan de båda lagen som ligger trea respektive fyra i League One, vilket alltså gör att söndagens final skulle motsvara en Ligacupfinal mellan Tottenham och Arsenal. En cupfinal mellan Portsmouth och Sunderland skulle i själva verket lika gärna kunna vara en Ligacupfinal, eller för all del även en FA-cupfinal. Möjligen borde det vara det.

Football League Trophy, eller EFL Trophy som den kanske ska kallas nu för tiden, har de senaste åren varit en tämligen utskälld turnering. Skälet är naturligtvis att för några år sedan så fattades det minst sagt kontroversiella beslutet att låta akademilagen från Premier League och från EFL Championship delta i turneringen, något som väl knappast har varit den succé eller fått den effekt man möjligen hoppades på. Samtidigt är det väl också svårt att säga att det faktiskt skulle ha förstört något.

ANNONS

Vi ser i själva verket ungefär samma mönster med Football League Trophy som vi även ser med Ligacupen och med FA-cupen. Det vill säga att i de tidigaste omgångarna är det cuper som väcker ett tämligen milt intresse och behandlas därefter av de inblandade klubbarna. Men att ju längre en klubb går i dessa cuper desto mer allvarligt blir det, och när det börjar pratas om kvartsfinaler, semifinaler och finaler, då är det matcher och cuper som tas på allra största allvar för inblandade klubbar.

Naturligtvis är inte Football League Trophy en av de stora titlarna, sannerligen inte den typ av titel man föreställer sig att klubbar som Portsmouth och Sunderland helst av allt vill spela om. Rivaliserande supportrar från Southampton och Newcastle gör sitt bästa för att håna dem för detta, samtidigt som det väl är tveksamt om deras no-shows i sina egna cuper direkt ger dem licens att kraxa. Men är man med i en cup, såsom Portsmouth och Sunderland är med i Football League Trophy, så går man för att vinna.

ANNONS

För Portsmouths och för Sunderlands supportrar är detta en stor händelse. Det regnar inte precis cupfinaler över dem. Båda klubbarna har några väldigt svåra år bakom sig och detta är en dag av solsken under en längre tid med tunga regnmoln hängandes över sig. För dem spelar det ingen roll att det är Football League Trophy, att komma hem med den cuptiteln, bara upplevelsen att vara på Wembley, vore väldigt mycket värt. En energikick, en markering att klubbarna är på rätt väg igen.

Något befinner sig kanske Portsmouth och Sunderland på olika trendkurvor, eller i alla fall på olika positioner på sina respektive kurvor. Portsmouth är på väg uppåt i serien igen efter att ha varit nere och vänt i League Two, tagits över av sina supportrar och därefter köpts igen av Michael Eisner och Tornante. Sunderland å sin sida har befunnit sig i fritt fall de två senaste säsongerna och först den här säsongen har Sunderland under Jack Ross börjat stabilisera sig igen.

ANNONS

Både Portsmouth och Sunderland krigar naturligtvis om uppflyttning upp till EFL Championship. Det såg länge ut som om det också skulle bli Portsmouth och Sunderland som tog de två automatiska uppflyttningsplatserna, men sedan dess har Luton Town och Barnsley imponerat stort och gått förbi dem. Både Portsmouth och Sunderland har goda chanser att ta sig förbi Barnsley i tabellen däremot, men kanske vill ödet att dessa båda möts igen på Wembley innan säsongen är över – i League Ones playoff-final.

Kenny Jackett i Portsmouth och Jack Ross i Sunderland resonerar förmodligen båda två som de nog har gjort hela säsongen, det vill säga att det överlägset mest betydelsefulla och viktiga är ligan och uppflyttning till EFL Championship. Det har möjligen varit relevant tidigare i Football League Trophy men spelar förmodligen mindre roll nu. Dels eftersom Portsmouth och Sunderland sitter i samma båt. Dels eftersom Football League Trophy-finalen därför kan förväntas få betydelse även för frågan om uppflyttning.

ANNONS

Exakt en månad återstår av den ordinarie ligasäsongen, sju matcher för de flesta klubbar, åtta matcher för några klubbar och nio matcher för Sunderland. Det är många matcher, många avgörande matcher, som ska spelas inom en mycket begränsad tidsperiod. Hur betydelsefullt skulle det inte kunna vara för exempelvis Sunderland att gå in i denna tidsperiod och till alla dessa avgörande matcher efter att precis ha vunnit en cupfinal på Wembley, med allt vad det innebär i form av glädje och självförtroende?!

Om Sunderland eller Portsmouth, eller Sunderland och Portsmouth, till sist tvingas till ett som alltid lika ovisst playoff-spel, vad kommer det då betyda för dem att bara någon dryg månad tidigare faktiskt ha vunnit en cuptitel, faktiskt ha spelat en cupfinal och faktiskt ha spelat och vunnit på Wembley? Inte minst om det dessutom skulle råka bli just Portsmouth och Sunderland som möts igen i League Ones playoff-final. Sådana matcher kan avgöras på väldigt små marginaler, detta är definitivt en av dessa marginaler.

ANNONS

Med andra ord, det är inte vilken match som helst som spelas på Wembley på söndag. En Football League Trophy-final mellan Portsmouth och Sunderland som gäller både att vinna en cuptitel framför ett fullsatt Wembley, och att ge sig själva bästa möjliga utgångsläge inför slutsträckan på en dramatisk säsong i League One.

Publicerad 2019-03-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto