Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Liverpool och Huddersfield får inte tappa hoppet trots hopplösheten

Peter Hyllman

Två saker kan komma att slutligen avgöra titelstriden den här säsongen. Antingen att Man City håller formen och nerverna och vinner samtliga sina tre återstående matcher de har kvar i ligaspelet. Eller att Liverpool inte lyckas hålla modet uppe och vinna sina tre återstående matcher, sedan två av deras stora förhoppningar om att Man City skulle tappa poäng har gått upp i rök.

Liverpool och Huddersfield har för närvarande den saken en aning gemensamt, om än kanske i helt olika grad och utsträckning. Just detta att de måste spela fotboll under en påträngande känsla av hopplöshet, där vad de hoppas uppnå realistiskt sett börjar se alltmer avlägset ut. Självfallet är det värre för Huddersfield, som har vetat länge nu att de kommer flyttas ned från Premier League.

Visst är det en rätt speciell utmaning i man-management för vilken som helst manager, att hålla spelarna motiverade och fokuserade i ett sådant läge. För Liverpool gäller det så klart att fullfölja uppgiften, att åtminstone tvinga Man City att faktiskt vinna alla sina tre återstående matcher, inte i praktiken göra dem till mästare i kavaj. Kan de göra sitt jobb så finns i alla fall möjligheten att Man City går på en oväntad mina.

Annons

Jürgen Klopp borde rimligtvis kunna kommunicera just den saken både till sina spelare och Liverpools supportrar. Det är inte någon överdrivet långsökt tankegång trots allt, och betydligt mer relevant än andra artificiella motivationsgrunder som poängantal etc. Men helt lätt kan det inte vara, särskilt i slutet av en lång säsong, att hålla humöret uppe på spelare som oavsett hur många matcher de vinner ändå ser ut att missa ligatiteln.

Värre måste det rimligtvis vara för Jan Siewert i Huddersfield. Där finns ingenting kvar att uppnå den här säsongen, de är redan nedflyttade. Detta är säsongsvarianten av att ligga under med 0-5 och en halvtimme kvar av matchen. Det enda man vill är att gå av planen och in i omklädningsrummet men man måste lik förbaskat spela av hela matchen. Här vill man nog bara att säsongen ska ta slut, ändå måste man spela den färdig.

Annons

Vad Jan Siewert skulle kunna göra är att betona att dessa matcher är ett sätt att förbereda sig för kommande säsong i Football League. Men det är självfallet ingen spelare som orkar börja tänka på nästa säsong redan nu, mot helt andra klubbar, andra spelare, i en helt annan division. Förmodligen är flertalet spelare osäkra på om de ens spelar kvar i Huddersfield nästa säsong.

En fråga som ställdes redan när Huddersfield anställde Jan Siewert, sedan David Wagner valt att avgå utav outgrundliga personliga skäl, var om det verkligen var klokt att anställa en långsiktigt avsedd manager redan vid det tillfället. Det vill säga med vetskapen att Huddersfield kommer åka ur Premier League, och han både mot spelare och supportrar, hur orättvist det än kan tyckas, ofrånkomligen blir ansiktet för detta.

Annons

Kanske hade det varit klokare av Huddersfield att vänta med anställandet av sin näste manager. Låta denne komma in fräsch och oförstörd av nedflyttningen omedelbart efter säsongens slut, och kunna bygga nya relationer i och runt klubben utan något som helst bagage att släpa runt på. Mycket riktigt har det också varit rätt infekterat mellan Siewert, spelare och supportrar under våren, egentligen helt i onödan.

Men så där är det naturligtvis i lag som förlorar och som går dåligt. Det blir dålig atmosfär, negativitet, snarstuckenhet och spelare och ledare som börjar se om sitt eget hus snarare än att försöka se till helheten. Detta vet vi från fotbollen såväl som från andra sammanhang än fotbollen, det är naturlig gruppdynamik. Hur mycket man än försöker intala varandra att blicka framåt så är det svårt.

Annons

Av den anledningen är det kanske svårt att veta hur långvarig Jan Siewert egentligen blir i Huddersfield, i synnerhet under nästa säsong. Risken är så klart att om Huddersfield börjar gå knackigt i Football League, om de så som många andra nedflyttade klubbar inte omedelbart lyckas vända ett förlorande lag till ett vinnande, så har Siewert inget som helst förtroendekapital kvar att spendera. Då kan det bli tack och hej.

Nästa säsong är naturligtvis något som även Liverpool och Jürgen Klopp åtminstone behöver börja kontemplera. Hur ska de förbättra en säsong som utifrån de flesta rent objektiva mått är otroligt svår att förbättra? Förvisso är varje säsong en ny säsong, och ingenting säger att nästa säsong titelstrid kommer ta sig samma karaktär som just denna säsongs. Nästa säsong hade kanske 90 poäng räckt mer än väl för en ligatitel.

Annons

”Nästa säsong” är naturligtvis något som Liverpool har blivit lite vana vid att säga under Premier League-eran. Vi har hört det många gånger förut. Mycket sällan har det faktiskt blivit någon ”nästa säsong” för dem. Nu är självfallet Liverpool starkare nu än vad de har varit någon gång tidigare under Premier League-eran, ändå känner man att hur de faktiskt avslutar den här säsongen kan komma att ha viss betydelse.

Muhammad Ali förlorade faktiskt den första matchen mot Joe Frazier efter att han återvänt från sin avstängning. Historien glömmer lätt bort den saken. Men han förlorade matchen på ett bra sätt, det var jämnt, och han framstod efter matchen som den piggare av de två och vid gott mod. Vad som kunde ha varit slutet för Muhammad Ali blev istället bara en andra början, med legendariska segrar mot Frazier och George Foreman.

Annons

Kan Liverpool avsluta säsongen på ett bra och positivt sätt, och gå starka ut ur den här säsongen, även om den skulle sluta med en förlorad titelstrid, då har även Liverpool chansen att få gå upp i ringen med Man City och ligatiteln igen.

Publicerad 2019-04-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto