POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Brighton agerar smart som anställer Graham Potter

Det verkar bli Graham Potter för Brighton. Trovärdiga källor rapporterade under lördagen att Brighton kommit överens med Graham Potter om att han ska ta över Premier League-klubben och att Potter ska ha meddelat Swansea detta. Svenskintresset för den frågan är kanske en smula långsökt egentligen, men visst finns är det skoj att en manager som var i Allsvenskan för mindre än ett år sedan nu har sin hemvist i Premier League.

För en knapp vecka sedan meddelade alltså Brighton att de och Chris Hughton gick skilda vägar, det vill säga att han fick sparken, om än en soft spark. Där fanns en oro över lagets resultat under våren men framför allt en oro över faktorerna bakom resultaten. Hughton sågs som alltför restriktiv i sin taktik och spelidé, och brottades med missnöje från en välinvesterad spelartrupp han aldrig lyckades få ut maximalt utav.

Chris Hughton råkar vara en sympatisk manager, dessutom har han gjort ett strålande jobb som har tagit Brighton till Premier League, och även lyckats hålla dem kvar i Premier League under två säsonger. Alltså finns ingenting att förvånas över att Brightons beslut togs emot med både löje och och hård kritik, vi har sett det förr. Att Hughton dessutom är engelsman, och svart därtill, är bara bensin på den elden.

Kritiken är emellertid missriktad i meningen att Brighton inte ger Chris Hughton sparken för de prestationer och resultat han har gjort, utan för att de gör den inte helt vansinniga bedömningen att Chris Hughton inte är rätt manager att ta Brighton vidare härifrån, att de strävar efter att vara ett något annat lag än det lag som Chris Hughton egentligen har möjlighet att erbjuda dem.

”Höhö vadå, ett Football League-lag?!” skrockar dock de lustigkurrar som främst ägnar sig åt punchline-retorik över substans. Nej, det är väl inte tanken, det finns trots allt fler möjliga utfall med sådana här reformer än att spela defensivt och hålla sig kvar i Premier League, eller spela offensivt och åka ur Premier League. Lustigkurrarna har några exempel på sin sida, liksom det lika självfallet finns nutida exempel också på motsatsen.

Någonstans grundar sig kritiken på någon slags föreställning om vad vissa klubbar har rätt att hoppas och drömma om. Den engelska fotbollens sociala kastsystem. Vissa klubbar, såsom Brighton exempelvis, ska helt enkelt bara bliva vid sin läst och bara vara nöjda med att få vara med i Premier League, att få sitta med vid bordet. Varje försök att bli något mer än så ska förlöjligas, i synnerhet om det misslyckas.

Jantelagen är inte någon helt och hållet svensk företeelse med andra ord. Även i den engelska fotbollen gäller den järnhårda grundlagen att du ska minsann inte komma här och tro att du är något.

Brighton gör helt rätt som försöker satsa framåt, mot något nytt och mot något större. Var sak har sin tid, så även Chris Hughton. Brighton har organisationen, inte minst med sin technical director i Dan Ashworth, att backa upp en reform mot en mer positiv och expansiv fotboll. Brighton har investerat därefter i sin spelartrupp. Brighton har även arenan och infrastrukturen som gör det möjligt för dem att växa i sin egen kostym.

Brighton är med andra ord inte Crystal Palace, och det är så klart en smula ironiskt på det lustiga sättet att deras värsta rivaler redan har försökt sig på den här resan, fast sämre, och utgör åtalets främsta bevisföring varför det är en dum idé. Men Crystal Palace sade sig bara vilja införa Ajaxmodellen. Det följdes inte upp med någon organisation, inte med någon motsvarande investering i spelartruppen. Det var bara ord, ingen plan.

Brighton har en plan, de snackar inte bara. Naturligtvis är inte det någon garanti för att de faktiskt kommer lyckas, eller för att de ens kommer lyckas särskilt mycket bättre än vad Crystal Palace gjorde. Även om det känns sannolikt att riktigt så illa kommer det inte gå. Det finns inga sådana garantier i Premier League, inte för Brighton. Detta kan inte få betyda att man aldrig ska försöka. Vi har sett exempel på vad som sker då också.

Hur som helst, Graham Potter kliver in i ett getingbo. Nu surrar det kanske inte så förskräckligt inuti boet, i Brighton kommer han självfallet ha stöd. Men skulle det börja råka gå sideways för Brighton nästa säsong, rättare sagt så fort det någon gång faktiskt börjar gå dåligt, vilket det någon gång rimligen gör, så kommer det inte saknas tyckare utanför klubben som kommer älska att säga ”vad var det vi sa?!”

Delvis kommer Graham Potter däremot vara skyddad av sin egen nationalitet, han är själv engelsman. Brighton var smarta på det viset. De lyckades hitta den rätta balansgången mellan att å ena sidan genomföra den reform de faktiskt eftersträvade, med en manager mer anpassad för ändamålet, och att å andra sidan undvika att anklagas för ”hybris” efter att ha anställt någon mer eller mindre känd kontinental manager.

Friskt vågat är det hur som helst av Brighton att våga satsa på en manager i Graham Potter som är relativt oprövad på den här nivån. På så vis sitter kanske Brighton och Potter lite i samma båt, båda två har hoppat i den djupa änden av poolen. Det kan ses som en svaghet, att rubba för många cirklar samtidigt. Det kan också ses som en styrka som kan få klubb och manager att arbeta i samförstånd med varandra.

För Graham Potter måste naturligtvis det komma som en skön omväxling. Han lämnar alltså Swansea efter en enda säsong. Det har varit en uppskattad säsong av Swanseas supportrar, Potter har gjort en utifrån förutsättningarna strålande säsong med dem. Ett projekt som inte alls höll vad det lovade Potter när han anställdes förra sommaren. Ett projekt som alltmer riskerar bli ett nytt Blackpool, eller Portsmouth.

Och någon större nöd kommer det väl inte gå på Chris Hughton. Flera klubbar i Football League har redan släppt sina managers efter säsongen, bland dem kanske framför allt West Brom och Middlesbrough. Det är väl långt ifrån omöjligt att Hughton rullar upp på någon av dessa stränder. En så pass uppskattad manager, med ett så pass bra facit trots allt, kommer alltid landa på fötterna.

Var Brighton och Graham Potter landar, det får framtiden utvisa!

:::

Idag kollar vi på finalerna i FA Vase och FA Trophy:
FA Vase – 13:15 – Chertsey Town vs Cray Valley
FA Trophy – 17:15 – Leyton Orient vs AFC Fylde

:::

TRANSFERKOLLEN:

Christian Pulisic, Dortmund till Chelsea. Chelsea agerade redan i januari på rätt tunga signaler dels att Eden Hazard ville lämna klubben, dels att de riskerade att drabbas av ett tungt transferförbud. Pulisic är väldigt talangfull, den amerikanska fotbollens second coming mer eller mindre, och har tillräckligt mycket talang för att fortsätta utvecklas även i Chelsea och i Premier League. Med beröm godkänd – (++++)

Lloyd Kelly, Bristol City till Bournemouth. Bournemouth har ett bra tag nu haft som policy att värva ungt och engelskt, och naturligtvis lovande. Något det finns både sportsliga och finansiella skäl för. Kelly är definitivt en värvning enligt den linjen, en back som presterat bra i Bristol City med meriter för det engelska U21-landslaget. En affär både klubb och spelare kan vinna på. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2019-05-19 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå