Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kan Phillip Cocu bygga Derby County hela vägen upp i Premier League?

Bara några få timmar sedan det stod klart att Frank Lampard flyttade hem till Chelsea igen så meddelade Derby County världen att de anställt en ersättare i form av Philip Cocu, den holländske gamle playmakern med massor av erfarenhet som spelare från PSV, Barcelona och det holländska landslaget, och som haft stora framgångar som manager med just PSV, där han vann tre holländska ligatitlar på fyra år.

En snabb genomgång av Derby Countys långa historia visar att de aldrig har anställt något annat än en engelsk eller skotsk manager. Vad är det då alltså som har fått Derby County att nu för första gången i klubbens historia anställa en utländsk, eller kanske rättare sagt en icke-brittisk manager i form av Phillip Cocu? Är det bara ännu ett utslag av detta att utländskt blivit på modet i engelsk fotboll?

ANNONS

Dels är det helt säkert bara en normal funktion av att den globala fotbollen har blivit alltmer öppen och att det inte alls är lika självklart längre att managers ska komma från det egna landet, världen har helt enkelt förändrats och det är bara rimligt att Derby County förändras med den. Dels ligger det rätt nära till hands att Derby County gärna försöker upprepa tricket de trots allt lyckades med i anställningen av Frank Lampard.

Lampard var en före detta spelare, för inte särskilt länge sedan dessutom, med väldigt goda vitsord gällande såväl meriter som professionalism, en manager som spelarna hade väldigt lätt att respektera och en manager med tydliga idéer om hur han vill att fotboll ska spelas. Många sådana managers kryllar det naturligtvis inte av i engelsk fotboll, men med Phillip Cocu har Derby County lyckats hitta en manager som tickar samma boxar.

Vad Phillip Cocu uppvisade i PSV, som helt säkert är den managererfarenhet som Derby County ser som mest relevant för jobbet med Derby County, var inte minst förmågan att utveckla unga spelare, vilket var vad Frank Lampard framför allt lyckades med i Derby County och är en färdighet som Derby County helt säkert värderar högt. Memphis Depay, Steven Bergwijn och Georginio Wijnaldum var några spelare som kom fram under Cocu.

ANNONS

Ambitionen för Derby County med Phillip Cocu, liksom Phillip Cocus ambition med Derby County, måste vara att bygga vidare på det goda arbete som Derby County uppnådde förra säsongen, och den här gången verkligen blanda sig i uppflyttningsstriden. Siktet måste vara inställt på att faktiskt bygga upp något långsiktigt med Derby County, vilket i och för sig genom åren har visat sig lättare sagt än gjort i den klubben, med den ägaren.

Anställningen av Phillip Cocu, i synnerhet när den sker så snabbt efter att Frank Lampard lämnat klubben, visar ändå på kraft och målmedvetenhet från Derby County, som hade kunnat stå handfallna istället om det velat sig riktigt illa. Istället går Derby County vidare från att ha blivit av med sin manager med en känsla av momentum, optimism och generell framåtanda. Väl spelat av Derby County måste man säga.

Visst finns där kanske fullt normala frågetecken kring Phillip Cocu. Det kanske främsta är om han har mer att komma med än Frank De Boer, hans kanske närmaste holländska föregångare i engelsk fotboll. Där finns vissa tydliga paralleller. Även De Boer hade varit väldigt framgångsrik i Ajax, sin holländska klubb, liksom Cocu varit i PSV. De Boer hade därefter failat fullständigt med Inter, liksom Cocu inte blev långlivad i Fenerbahce.

ANNONS

Frank De Boer skulle som vi vet misslyckas tämligen spektakulärt med Crystal Palace, och frågan med honom, liksom den skulle kunna vara för Phillip Cocu, är om deras framgång som managers var beroende av den holländska fotbollskulturen, och någon av de största klubbarna där, eller om de kan överföra samma framgång för sina metoder även i en helt annorlunda fotbollskultur, såsom i Premier League eller i Football League.

Nu är samtidigt jämförelsen med Frank De Boer en smula orättvis, både mot Phillip Cocu och mot De Boer själv. En stor del i De Boers misslyckande med Crystal Palace var att de sade sig rakt av vilja implementera en ”Ajaxmodell”, utan att faktiskt göra någonting i fråga om rekrytering eller reformer för att faktiskt göra detta. Derby County är från start betydligt mer i linje med Phillip Cocu än vad Crystal Palace någonsin var med De Boer.

Ett andra och kanske mer befogat frågetecken är om Derby County sätter upp sig själva med Phillip Cocu för samma situation som nu uppstått med Frank Lampard. Det vill säga att de gör sig själva till föga mer än en plattform för Cocu att nå framgång för att därefter om något år eller två bli norpad av någon annan, större engelsk eller europeisk klubb, och så tvingas Derby County börja om med samma procedur som förra året, Jeeves!

ANNONS

Är med andra ord risken att Derby County genom att anställa managers som Frank Lampard och Phillip Cocu institutionaliserar sin egen kortsiktighet? Det kan möjligen tyckas som ett lyxproblem, därför att det förutsätter ändå i så fall att Cocu faktiskt gör ett bra och attraktivt jobb med Derby County, vilket borde betyda framgångar för dem både på fotbollsplanen och i tabellen. Och varför ska man då klaga?!

Dessutom vore väl kanske ett sätt att undvika en sådan sak att faktiskt bli uppflyttade till Premier League. Och om Derby County inte lyckas med den saken under Phillip Cocu, då gör det kanske till sist inte så mycket om Cocu och Derby County går skilda vägar.

:::

TRANSFERKOLLEN

Stephen Henderson, från Nottingham Forest till Crystal Palace. 31-årig målvakt värvad på fri transfer från Crystal Palace. En så anonym spelare att hans wikipedia-sida ännu ett dygn efter värvningen ännu inte är uppdaterad med hans nya klubbadress, och det är kanske talande på sitt sätt för vad den här värningen kan antas ha för betydelse i det större perspektivet för Crystal Palace. Underkänd – (+)

ANNONS
Publicerad 2019-07-07 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto