Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gareth Bale borde spela i Premier League om han inte ska spela för Real Madrid

När jag börjar skriva det här har det nyligen rapporterats att Gareth Bale inom det närmaste dygnet kommer skriva på för en klubb i Kina. En minst sagt sagt oväntad utveckling för en spelare som vunnit fyra Champions League-titlar med Real Madrid sedan han gick dit för sex år sedan, en spelare som trots att han varit en av världens bästa spelare under hela 2010-talet fortfarande bara är 30 år.

Såpoperan mellan Real Madrid och Gareth Bale har dominerat sommaren så här långt där det har blivit fullständigt uppenbart att Zinedine Zidane i sitt försök att reboota Real Madrid inte ser Gareth Bale som en del av detta projekt, oavsett vad han faktiskt har ansett om spelaren förut. Förståeligt på sitt sätt, även om saken har skötts på ett allt annat än snyggt sätt av Real Madrid och Zidane.

ANNONS

Även här visar sig kanske supportrarna från sin sämre sida, när de i sina försök att försvara och rationalisera den egna klubbens agerande inte drar sig för att förminska och förnedra en spelare som varit minst sagt betydelsefull i deras största framgångar under de senaste fem åren. Man marginaliserar Gareth Bales prestationer, man klagar på hans många skador och på att han rent socialt aldrig riktigt verkar ha anpassat sig.

Nu ska det alltså bära av till Kina för Gareth Bale om det ligger någon sanning i dessa rykten. På sätt och vis bär det någon slags logikens prägel. Det finns helt enkelt inte någon europeisk storklubb på marknaden för en spelare i den åldern med den typen av löneanspråk. Dessutom ligger det kanske något i perspektivet att för Gareth Bale finns det härifrån bara steg nedåt i karriären. Och varför då inte Kina?!

Ändå är det omöjligt att känna sig något annat än rätt rejält besviken på Gareth Bale om det nu faktiskt blir Kina. Varför inte Kina?! Därför att det är en ren cash grab, därför att det är liktydigt med att avsluta den seriösa delen av sin fotbollskarriär, därför att det är att signalera att inga ambitioner längre finns med sin fotboll. Bale är bara 30 år, han har flera år kvar på toppen, och borde ha ett chip på sina axlar. Kina borde inte vara aktuellt.

ANNONS

Att välja andra alternativ skulle helt säkert betyda att Gareth Bale behövde gå ned i lön, rätt rejält dessutom. Men han har naturligtvis tjänat mer än tillräckligt med pengar redan, och skulle naturligtvis fortfarande tjäna stora pengar ändå. Det borde inte rimligtvis behöva vara ett oöverstigligt hinder för Bale att välja en annan klubb för fotbollens skull, om det nu var så att han hade lusten kvar för fotbollen.

Men kanske är det lite grann där skon klämmer. Gareth Bale har själv nyligen gett uttryck för att glädjen försvunnit ur fotbollen för honom, att fotbollen mer och mer blivit bara ett jobb för honom. Det är naturligtvis inte den Gareth Bale vi känner igen från de fina åren i Tottenham, tvärtom. Men kanske var det priset för flytten till Real Madrid. Flytten gjordes för att vinna titlar och tjäna pengar. Glädjen lämnades kvar på White Hart Lane.

Trist om så är fallet. Men i en tid när det börjar bli allt vanligare för engelska och för brittiska spelare att börja leta klubbar utanför de brittiska öarna så kändes Gareth Bale alltid som lite av en kvarleva från förr, där gamla spelare som Ian Rush med flera ofta verkade förvånade över att utlandet var utländskt. Bale kändes aldrig riktigt hemma i Spanien, spanska har han inte bekymrat sig om att ens försöka lära sig.

ANNONS

Det finns så klart inga krav på spelare att göra det. Men att inte göra det visar på en spelare som inte riktigt lyckas acklimatisera sig och som väl ärligt talat inte har hjärtat i klubben, i staden eller i landet, helt enkelt har hjärtat någon annanstans. Vilket inte ska förstås som att han inte gjort allt han kan för Real Madrid som spelare, men fotboll har en social dimension också i dessa sammanhang.

Kanske är även detta något som faktiskt har begränsat marknaden och alternativen för Gareth Bale, utöver hans löneanspråk, att han helt enkelt inte längre verkar vara en spelare som har hungern, ambitionen och glöden kvar, även om den tekniska kvaliteten naturligtvis finns där. Men motivation slår klass, men klubbar som Bayern München, PSG, Man City, Liverpool, kanske även Man Utd numer, vet bättre än att tulla på detta.

Det vackra alternativet hade naturligtvis varit om Gareth Bale flyttade hem till Tottenham igen. Jag säger hem fastän jag så klart vet att han kommer från Southampton, men det var med Tottenham han blev en världsstjärna. Men kanske säger det något att det inte är alldeles lätt att se hur Gareth Bale egentligen skulle passa in i Mauricio Pochettinos minst sagt kollektivt präglade lagbygge.

ANNONS

Tottenham och Gareth Bale hade några väldigt fina år tillsammans, men de har på något sätt gemensamt växt ifrån varandra, och att försöka återskapa dessa år såhär fem-sex år senare vore förmodligen fruktlöst. Det finns något symboliskt med att Gareth Bale var Tottenhams kanske största stjärna i modern tid på White Hart Lane, men att Tottenham sedan dess har lämnat White Hart Lane för en ny arena och en ny tid.

Andra engelska klubbar är rätt svåra att se som realistiska för eller intresserade av Gareth Bale. Den klubb som kanske skulle ligga närmast till hands vore Man Utd, vilket vore en intressant värvning i alla fall på förhand. Men Man Utd verkar ha bränt sig på sådana här värvningar och verkar jobba medvetet på en annan strategi denna sommar. Hur som helst kommer det kännas som slöseri att se en nyss 30-årig Gareth Bale i Kina.

Gareth Bale borde, om han inte ska spela för Real Madrid, spela i Premier League.

:::

TRANSFERKOLLEN

Ben Osborn, från Nottingham Forest till Sheffield United. Knappast en värvning som kommer få folk att sluta underskatta Sheffield United. Född och uppvuxen i Nottingham Forest där han varit ordinarie på mittfältet de senaste fem åren och alltid varit uppskattad av hemmafansen. Sabri Lamouchi verkar dock inte uppskatta den 24-årige mittfältaren lika mycket, och istället blir det nu Sheffield United och Premier Leagu för Osborn. Ingen dålig värvning. Väl godkänd – (+++)

ANNONS
Publicerad 2019-07-27 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto