Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Preview: Så slutar Premier League 2019-20!

Peter Hyllman

Dags då för något som en del verkar betrakta som årets höjdpunkt, fastän det egentligen är föga mer än i bästa fall någorlunda insatta gissningar. Det vill säga att komma fram till på förhand hur Premier League komme sluta säsongen 2019-20. En uppgift som på sätt och vis blir lättare och svårare på samma gång för varje säsong. Och något som så klart är väldigt kontroversiellt för vissa men fullständigt likgiltigt för andra.

Det finns många frågor att besvara gällande Premier League. Vilka vinner ligan och vilka kommer vara med i titelstriden? Vilka klubbar kan blanda sig i striden om Champions League-platserna den här säsongen, och bakom dem vilka tar någon av de återstående europeiska cupplatserna? Vilka lag lyckas etablera sig högre upp i Premier League-tabellen, och vilka lag kommer slåss för sina liv i nedflyttningsstriden? Vilka åker ur?

Tabellen i den här bloggen är framräknad som ett genomsnitt av mina och Linhems placeringar. I de fall där två eller flera lag hamnar på samma snittplacering så placeras det lag först som hade bäst tabellplacering förra säsongen. Detta skapar en udda effekt framför allt i botten av tabellen där Crystal Palace, Brighton, Norwich och Aston Villa alla hamnar på samma poäng. Spreaden är min egen, där är Linhem oskyldig.

Annons

Föga förvånande liknar mina och Linhems tips varandra. Det är så klart osannolikt att de skulle skilja sig åt alltför mycket, trots allt finns ändå vissa bestämda kalla omständigheter att utgå från gällande de olika lagens styrka och förutsättningar. Det tydligaste och kanske mest gemensamma draget är att vi båda verkar tro att gapet mellan de svagare topp sex-klubbarna och de bästa av resten kommer ätas upp den här säsongen.

Men vi är ju lite udda på så vis. Nog tjafsat, så här slutar i alla fall, enligt oss, Premier League 2019-20:

(1) Man City
Hyllman – 1
Linhem – 1
Spread: 1 – 3

Väldigt bra, väldigt stabila. Man City går in i säsongen som rätt tydliga favoriter att ta hem sin tredje raka ligatitel. Verkligheten kan bli en annan men då måste någon av de möjliga konkurrenterna maxprestera alternativt Man City själva sänka sin standard, och det känns inte som att Man City befinner sig där ännu. Inte osårbara defensivt.

Annons

(2) Liverpool
Hyllman – 3
Linhem – 2
Spread: 1 – 3

Har högre förväntningar än någonsin tidigare på sig inför den här säsongen, och det märks lite på Liverpools och Jürgen Klopps beteende under sommaren. Förväntningarna kan väga tungt på dem. Fortsatt naturligtvis ett formidabelt fotbollslag, men måste ligga närmare sitt max, och har lånat ut mycket av sin potentiella bredd.

(3) Tottenham
Hyllman – 2
Linhem – 3
Spread: 1 – 5

Gjorde en relativt bra säsong förra året trots riktigt jobbiga förutsättningar, men det kändes ändå som om de underpresterade. Ser ut att göra ett riktigt starkt transferfönster och möjligen finns där en revanschlusta hos dem efter Champions League-finalen. Har bättre förutsättningar den här säsongen. Favorit till Champions League-plats, ej långskott.

(4) Leicester
Hyllman – 5
Linhem – 5

Annons
Spread: 3 – 7

Har värvat mycket intressant under sommaren. Har känts identitetslösa ända sedan ligatiteln men med Brendan Rodgers började laget få karaktär under våren. Känns som ett mer komplett och i vissa fall spetsigare lag än flera av de svagare topp sex-lagen och är kanske laget med bäst förutsättningar att krascha partyt.

(5) Arsenal
Hyllman – 4
Linhem – 7
Spread: 4 – 8

Egentligen vet jag inte varför jag tippar Arsenal som fyra, möjligen har jag ryckts med i deras offensiva eufori. Men det finns en glädje framåt som jag tror kan hjälpa mycket samtidigt som jag har någon slags förhoppning om att Arsenals brittiska mittbackar kan visa sig ha lite mer kvalitet i sig än vad de möjligen ges cred för.

(6) Wolves
Hyllman – 7
Linhem – 4
Spread: 4 – 8

Finns ingen anledning att tro att Wolves kommer göra en sämre andra säsong än vad de gjorde första säsong i Premier League, de behövde en halv säsong på sig. Konkurrensen är samtidigt hårdare den här säsongen och Wolves kommer vara belastade med Europa League under säsongen, om inget oförutsett inträffar i kvalet.

Annons

(7) Man Utd
Hyllman – 6
Linhem – 6
Spread: 3 – 7

Osäkert läge för Man Utd som definitivt ser bättre och andas mer optimism nu än vad de gjorde för exakt ett år sedan. Man Utd har på samma gång lyckats vara väldigt aktiva i transferfönstret men ändå ha mycket kvar att uträtta. En tydligare spelidé hjälper, försvaret känns bättre, men mittfältet tunt, plåttrigt och långsamt. Känsliga för motgång.

(8) Chelsea
Hyllman – 9
Linhem – 9
Spread: 3 – 10

Frank Lampard har en svettig uppgift framför sig med Chelsea, som känns som om den kan gå lite hur som helst till sist. Vi kommer förmodligen få se ett betydligt ungdomligare Chelsea än tidigare, vilket är fint på sitt sätt, men med det följer även risken att Chelsea blir tunnare, framåt och bakåt. Var finns Chelseas matchvinnare?

(9) West Ham
Hyllman – 10
Linhem – 8

Annons
Spread: 6 – 11

För vilken gång i ordningen har West Ham tvingats till att bygga om hela sitt anfall? West Ham har ändå gjort ett starkt transferfönster, och ett offensivt mittfält innehållandes spelare som Manuel Lanzini, Felipe Anderson och Pablo Fornals måste rimligtvis betraktas som ett av Premier Leagues på förhand mer intressanta mittfält.

(10) Everton
Hyllman – 8
Linhem – 11
Spread: 6 – 11

Everton har hållit en hög profil under transferfönstret, men brottas fortfarande med en del sämre beslut som fattades under tidigare lagledningar. Försvar och mittfält börjar se allt starkare ut, och anfallet saknar varken kvalitet eller potential, men riskerar möjligen bli en aning för tunt och lättviktigt.

(11) Burnley
Hyllman – 14
Linhem – 11
Spread: 11 – 16

En besvärlig säsong ifjol, inte minst på grund av Europa League-debaclet under början av säsongen. Hade svårt att upprätthålla sin tidigare så imponerande defensiva organisation men detta åtgärdades när Tom Heaton återkom i målet. Oroväckande har nu Heaton sålts vidare till Aston Villa.

Annons

(12) Southampton
Hyllman – 11
Linhem – 13
Spread: 10 – 15

Southampton börjar hitta sig själva igen efter några svåra år. Ralph Hasenhüttl satte grunderna till en tydligare spelidé under våren som Southampton kan fortsätta bygga vidare på. Southamptons långvariga problem med anfallsspelet kan ha funnit sin lösning i form av Che Adams.

(13) Watford
Hyllman – 12
Linhem – 14
Spread: 11 – 15

Mycket talang går att hitta i Watfords spelartrupp, men det känns ändå som om de överpresterade en aning förra säsongen, även om deras slutliga tabellplacering till sist ändå inte gjorde deras säsong rättvisa. Javi Gracia kommer hålla Watford starkt, även om konkurrensen blir hårdare den här säsongen.

(14) Bournemouth
Hyllman – 15
Linhem – 12
Spread: 12 – 16

Bournemouth fortsätter puttra på i mitten av tabellens ingenmansland och det mesta tyder på att så blir det även den här gången. För bra för att åka ur Premier League, för tunna och för dåliga för att kunna utmana om något häftigare över en hel säsong. På sätt och vis imponerande, men börjar likna ligans packing peanuts.

Annons

(15) Sheffield United
Hyllman – 13
Linhem – 16
Spread: 12 – 18

Staden Sheffield har ett lag tillbaka i Premier League. Dessutom med hyfsat god chans att få fortsätta ha det. Sheffield Uniteds kurva har pekat spikrakt uppåt de tre senaste åren, mycket tack vare Chris Wilders taktik och spelidé. Den av årets nykomlingar som mest liknar Wolves i tanke och ande.

(16) Crystal Palace
Hyllman – 18
Linhem – 17
Spread: 16 – 19

Ruggig sommar. Aaron Wan-Bissaka såld, Wilfried Zaha vill lämna, Roy Hodgson surar över knappa investeringar i spelartruppen. Situationen med Zaha oroar inte minst då han varit det främsta skälet att Crystal Palace har hållit sig kvar i Premier League hittills. Kan ändå räddas av en relativt stark spelartrupp.

(17) Brighton
Hyllman – 17
Linhem – 18
Spread: 15 – 20

Brighton ska börja spela mer offensivt gubevars och Graham Potter är managern som fått till uppgift att göra detta till verklighet. Ska bli spännande att följa, Brighton har en i mina ögon mycket underskattad spelartrupp och har även värvat riktigt spännande den här sommaren. Bra förutsättningar för Potter, men tufft om det börjar gå illa.

Annons

(18) Norwich
Hyllman – 20
Linhem – 15
Spread: 15 – 20

Drog ifrån på andra varvet förra säsongen och släppte aldrig ledningen. Daniel Farkes spelidé fick maximal utdelning inspirerat av några riktigt listiga värvningar från den tyska marknaden. Kör vidare på samma modell i Premier League, utan några större ändringar, och Norwich framstår som ligans lättviktare.

(19) Aston Villa
Hyllman – 16
Linhem – 19
Spread: 14 – 19

Statistiken visar att lag som går upp i Premier League via playoff normalt sett får det väldigt svårt i Premier League. Kan Aston Villa utgöra ett undantag? Aston Villa har värvat mycket och förstärkt laget på ett bra sätt, men mängden värvningar kan också bli till en belastning för dem.

(20) Newcastle
Hyllman – 19
Linhem – 20
Spread: 16 – 20

Tyvärr. Inte mycket talar för Newcastle den här säsongen. Laget ser tunt ut, negativismen är utbredd sedan Rafa Benitez valde att lämna klubben i somras och Newcastle ersatte honom med Steve Bruce, som kommer med negativ goodwill. Newcastle åker ur Premier League för tredje och sista gången under Mike Ashley.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN

Ibrahim Amadou, från Sevilla till Norwich (lån). Norwich slår knappast på stora trumman den här sommaren. Lånet från Sevilla visar att de knappast har för avsikt att öppna plånboken för att hålla sig kvar i Premier League, och visar kanske även att klubben har det jobbigt ekonomiskt, men detta är ändå en värvning som potentiellt förstärket lagets tunna centrallinje på defensivt mittfält. Godkänd – (++)

Danny Welbeck, från Arsenal till Watford. Watford snappar upp den skicklige men även skadedrabbade anfallaren Welbeck på fri transfer från Arsenal. Kan visa sig bli en riktigt bra värvning för Watford även om det också får ses en chansning med osäkert utfall. Vilket kanske alltid är vad en chansning är så klart. Kul att Welbeck ges chansen att reparera sin karriär i vilket fall som helst. Väl godkänd – (+++)

Annons

Victor Camarasa, från Real Betis till Crystal Palace (lån). Var på lån i Cardiff förra säsongen utan att riktigt göra något större väsen av sig, utöver ett riktigt snyggt mål. Lite osäkert vad Crystal Palace såg i spelaren som fick dem att tänka att han skulle kunna förstärka dem. Men det är hur som helst en värvning, och som inte i sig kostar Crystal Palace några större summor. Godkänd – (++)

João Cancelo, från Juventus till Man City. Man City gör en bra förstärkning på högerbacken där bläcket i Kyle Walkers patron har börjat ta slut samtidigt som Danilo inte alls motsvarat rimligt högt ställda förväntningar. Finns mycket kvalitet i Cancelo och affären bär kanske vittne både om Man Citys smarta agerande på transfermarknaden och om Juventus närsynta agerande. Med beröm godkänd – (++++)

Djibril Sidibé, från Monaco till Everton (lån). Mycket fin värvning av Everton som verkligen behövde förstärka på högerbacken. I Sidibé får de en mycket högt meriterad högerback, rutinerad och med ett färskt VM-guld i bagaget. Givet att Everton även har en köpoption på spelaren, som har blivit alltmer brukligt i Premier League, inte minst för Everton, så känns det som en riktigt bra värvning. Berömlig – (+++++)

Annons

James McCarthy, från Everton till Crystal Palace. Uppenbarligt överflödig spelare i Evertons spelartrupp, så inget märkligt med att Everton avlastar McCarthy. Frågan är om centralt mittfält verkligen var den position som Crystal Palace framför allt behövde förstärka eller om de mest värvar en spelare för att de har möjlighet att värva en spelare relativt billigt. Svårt att följa idén. Godkänd – (++)

Publicerad 2019-08-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto