POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Matchen mot Wolves är ett bättre test av Man Utds styrka

För någon vecka sedan satte sig Gary Neville och Jamie Carragher ned för ett så kallat Q&A med supportrar till flera olika lag. Det var på denna träff som Neville kläckte något som av lätt insedda skäl snabbt spreds på nätet, och jag citerar ur huvudet: ”Man Utd kommer vinna ligan igen, innan Liverpool gör det. Mohammed Salah kommer lämna om ett år, jag känner det på mig, jag är helt säker.”

Gary Neville verkar inte riktigt vara personligheten att vilja lämna utrymme för tvivel i sina åsikter, så det kan nog förklara den totala övertygelsen i hans sätt att formulera sig, inte minst om Salah kanske, även där han omöjligtvis kan vara säker. Men den mer spännande uppfattningen är så klart den att Man Utd kommer vinna ligan igen innan Liverpool gör det. Vilket som läget är just nu så klart kan framstå som en riktigt korkad åsikt.

Något får man försöka förstå Nevilles kommentar i sitt sammanhang. Han pratade om Man Utd har gått långa perioder utan att vinna ligan förut i sin historia och att han därför inte var särskilt orolig just nu. Han pekade på fotbollens cyklism, att alla klubbar går upp och ned i sin historia. Inget av detta är egentligen särskilt kontroversiellt, lika lite som åsikten att Man Utd helt säkert kommer tillbaka någon gång.

Mer kontroversiell, och kanske mer känslig, blir så klart den del av uppfattningen som har med Liverpool att göra. Det kan tyckas som om Neville bara slänger in den delen som ett hugg på Liverpool. Vilket kan stämma, men utöver det är tanken kanske inte mer långsökt än att utgå från att Liverpool med detta lagbygge aldrig lyckas besegra i första hand Man City, vilket väl trots allt är en för dem uppenbar risk.

Med ett sådant scenario befinner vi oss kanske fem år framåt i tiden. Mycket kan självfallet hinna hända på fem år. Vilket vi vet eftersom på mindre än fem år har Liverpool gått från ett lag som kämpar sig fram till sjunde- och åttondeplaceringar i ligan till ett lag som vinner Champions League och nästan vinner ligatitlar. Om fem år kan exempelvis Man Utd vara något helt annat än det Man Utd vi sett de senaste fem åren.

Nog för att det ena inte måste ha så värst mycket med det andra att göra, men pratet om att Man Utd ska vinna ligatitlar igen kommer tätt i hälarna av att Man Utd i den första omgången vann mot Chelsea med 4-0. Ett resultat som väckte förståelig glädje och för all del optimism, men som även gav upphov till en del orealistiska tankar. Mitt påstående att resultatet kanske inte riktigt speglade matchbilden mottogs inte helt positivt.

Som vanligt är det lätt att dras åt extrempositionerna i sina åsikter. Många av Man Utds supportrar menade att Man Utd hade krossat Chelsea och var det klart bättre laget. De med andra klubbtröjor på sig verkade istället vilja påstå att Chelsea var bättre än Man Utd på Old Trafford och resultatet därför totalt missvisande. Båda uppfattningarna kan anses som absurda i ungefär samma usträckning.

Vad vi kan säga med rimlig säkerhet är att även om Man Utd mycket väl skulle kunna vinna ligan igenom fem år, så kommer de inte vinna ligan i år, eller rättare sagt den här säsongen. Inga 4-0-resultat mot Chelsea i världen kan ändra på den saken, inte när laget fortfarande brottas med vissa rätt uppenbara brister. Vilket inte betyder att Man Utd inte kan göra framsteg och göra bättre ifrån sig den här säsongen än förra.

Men i vilken utsträckning Man Utd faktiskt kommer göra bättre ifrån sig den här säsongen kommer utsättas för ett betydligt tuffare och mer representativt test ikväll borta mot Wolves, än vad som någonsin kan bli fallet i en ligapremiär på hemmaplan mot ett nytt, ungt, naivt och en aning sargat Chelsea. Det var på Molineux som Man Utds förra säsong gick att dö, först i FA-cupen och därefter i ligan.

Wolves vann båda matcherna på Molineux mot Man Utd i våras, både cupmatchen och ligamatchen. Wolves inte bara vann dessa matcher utan vann dem klart och var det klart bättre laget i båda dessa matcher. Det var två glasklara markeringar av exakt var Man Utd befann sig som fotbollslag. Vill man veta varför Man Utd slutade sexa, och varför Man Utd nu spelar i Europa League och inte i Champions League, så är dessa matcher svaret.

Om Man Utd verkligen är ett bättre och starkare fotbollslag den här säsongen än vad de var förra säsongen, så är det i sådana här matcher, som matchen ikväll på Molineux mot Wolves, som de måste visa det. Efter kvällens match kommer det vara lättare att dra bra slutsatser om ungefär i vilken riktning Man Utds säsong är på väg, än vad det var efter hysterin senast mot Chelsea.

Vi får se om det på något sätt kommer påverka Gary Nevilles uppfattning att Man Utd kommer vinna ligan igen innan Liverpool.

Publicerad 2019-08-19 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå