Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Southampton på rätt väg men dras med gamla synder

Peter Hyllman

En uppfattning kan vara att Southampton gradvis har blivit allt bättre under inledningen av den här säsongen. Först en dundertung 0-3-förlust mot Burnley. Därefter en tajtare 1-2-förlust mot Liverpool. Till sist en 2-0-vinst mot Brighton som däremot var behjälpt av att Brighton ganska tidigt drog på sig ett rött kort. Följer man tangentens riktning borde dagen alltså ge en övertygande seger mot Man Utd.

Ralph Hasenhüttls omedelbara effekt på Southampton kan inte ifrågasättas. Ett lag som dittills bara hade vunnit en enda match på de 15 första omgångarna, gick vidare och vann åtta av de följande 23 ligamatcherna. Detta var den omedelbara effekten av Hasenhüttl, en effekt som höll Southampton kvar i Premier League, och många såg positivt på den mer långsiktiga effekt Hasenhüttl skulle kunna ha på Southampton.

Hade man väldigt höga förhoppningar på Southampton kanske starten på den här säsongen är något av en besvikelse. Samtidigt är det kanske bara resultatet i den första omgången mot Burnley som faktiskt är under par. Och som vi också kunde konstatera i förra omgången när Wolves höll på att förlora mot Burnley, så är Burnley samtidigt ett starkt fotbollslag för närvarande, vilket Liverpool mycket väl kan få erfara senare ikväll.

Annons

Dagens match hemma mot Man Utd kan i så fall bli mer av en vattendelare. Vinst eller förlust i den matchen kan komma att forma mycket av Southamptons säsong. Framför allt en vinst skulle kunna ge dem rejäl medvind. Även om Man Utd inte är vad de en gång var, och en seger mot dem kanske inte betyder riktigt samma sak som förut, så vore det fortfarande en vinst mot en av de sex storklubbarna framför hemmafansen.

Frågetecknen kring Southampton gäller försvaret och anfallet. Southamptons försvar läckte rejält förra säsongen, men borde med spelare som Jannick Vestergaard, Wesley Hoedt, Maya Yoshida och Cedric Soares kunna fungera rätt bra. Kan Hasenhüttl få ordning på försvaret är mycket vunnet för Southampton, samtidigt som det förmodligen förutsätter att Southampton lyckas pressa boll mer effektivt högre upp i planen.

Annons

Anfallet har varit en huvudvärk för Southampton under flera år. Spelare efter spelare har värvats men ingen har riktigt lyckats få någon ordning på anfallet, åtminstone över någon längre tid. Förhoppningen måste vara att Che Adams ska kunna vara den lösningen, en 23-årig väldigt lovande engelsk anfallare som visat stor skicklighet i Football League. Men Adams behöver rimligtvis tid på sig att växa in i Premier League.

Che Adams var en av sommarens värvningar. Moussa Djenepo var en annan, som har gjort ett tidigt avtryck även han genom att göra det första och till sist avgörande målet i vinstmatchen mot Brighton. Annars gjorde Southampton ett förhållandevis anonymt transferfönster. Men Southamptons problem är kanske inte i första hand spelarna som inte köptes, utan snarare spelarna som inte såldes.

Annons

Moussa Djenepo kommer förmodligen inte vara tillgänglig till spel för Southampton idag mot Man Utd, liksom Nathan Redmond samt talangen Michael Obafemi. Samtliga drog på sig skador under veckan när Southampton besegrade Fulham i Ligacupen och såg till att säkra en riktigt spännande lottning mot bittra rivalerna Portsmouth i Ligacupens tredje omgång. Tunga avbräck i så fall för Southampton.

Avbräcken visar även på en av Southamptons svagheter, nämligen deras relativt tunna spelartrupp. Southampton saknar inte spelare, men flera spelare i truppen är värvningar som inte har lyckats och som inte längre verkar fylla någon funktion för laget, men som Southampton ändå inte har lyckats sälja. På så vis kan man så klart säga att Southampton och Man Utd de senaste åren har brottats med liknande problem, om än i annan skala.

Annons

Ralph Hasenhüttl har alltså haft att brottas med Southamptons gamla synder, och har inte haft möjlighet att förändra och förstärka Southampton riktigt i den utsträckning han nog själv hade velat. Det gör att man måste bedöma hans och Southamptons insatser den här säsongen därefter, och det kan vara orimligt att kräva alltför stora framsteg, åtminstone inte de sensationella framsteg som anställningen gav hopp om.

Samtidigt har Hasenhüttl ändå ett innehållsrikt spelarmaterial att arbeta med, och laget ser definitivt inte sämre ut än förra säsongen. Den fullt rimliga målsättningen för Ralph Hasenhüttl och för Southampton måste rimligtvis kunna vara att den här säsongen kunna hålla sig borta från nedflyttningsstriden. Att på så vis köpa sig mer tid för att kunna göra de förändringar som måste göras.

Annons

Det borde Southampton klara av den här säsongen. Om de inte lyckas med det måste skulden rimligtvis falla på Ralph Hasenhüttl, om det inte är så att han som den här dagen har en väldig otur med skador på sina viktigaste spelare. Det frikortet har Hasenhüttl möjligen, att Southampton inte riktigt har spelartruppen att kunna hantera omfattande skadeproblem.

Southampton plågas av sina gamla synder och av dåliga beslut under de senaste åren, men mycket talar ändå för att med Ralph Hasenhüttl har Southampton ändå börjat ta de rätta och de viktiga stegen i rätt riktning igen, och börja kunna ”jobba framåt” igen. Den onda cirkel de har befunnit sig i de senaste åren verkar bruten. Southampton har på så sätt kanske kommit längre än Man Utd utanför planen.

Frågan är om Southampton därför kan besegra Man Utd på planen idag.

Annons

:::

Leeds mot Swansea idag på Elland Road, kanske inte vad man hade väntat sig som en tidig seriefinal i EFL Championship inför säsongen.

:::

Burnley har imponerat stort under säsongsinledningen. De kan bli en riktigt tuff nöt att knäcka för Liverpool, förmodligen Liverpools tuffaste match hittills.

Publicerad 2019-08-31 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto