Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gamla sår mellan West Ham och Sheffield United läker långsamt

Peter Hyllman

För tio år sedan tvingades West Ham betala £20m till Sheffield United som kompensation för att de under säsongen 2006-07 brutit mot Premier Leagues regler gällande ägande av spelare med avseende på Javier Mascherano och Carlos Tevez. Ersättningen var följden av att Sheffield United tog frågan vidare och hävdade att West Ham genom att fuska hade berövat dem inte bara en plats i Premier League utan alla de intäkter detta medförde.

Det var ingen särskilt svår situation. West Ham höll sig kvar i Premier League tre poäng före Sheffield United, som hade bättre målskillnad. Fotboll är en lagsport men sällan har så många varit så överens om att Carlos Tevez mer eller mindre på egen hand höll West Ham kvar i Premier League den säsongen, och att utan Tevez hade West Ham tagit betydligt fler än tre poäng färre än vad de till sist gjorde.

Premier Leagues regler förbjöd att dess klubbar värvade spelare som var kontrakterade till en tredje part om dessa kunde anses utöva något inflytande på klubbens beslut och dess prestation. Carlos Tevez och Javier Mascherano var delägda av fyra olika bolag, som förvaltades av agenten Kia Joorabchian. Det var inget misstag, ingen okunnighet, West Ham visste precis vad de gjorde och höll det så hemligt som de kunde.

Annons

Sheffield United skrek naturligtvis bloody murder. Men till ingen riktig nytta. West Ham förklarade sig till sist skyldiga och fick böta £5,5m. Vilket kunde kännas som en mycket mild bestraffning givet betydelsen av West Hams regelbrott. Framför allt så undslapp West Ham ett poängavdrag, som de flesta nästan tagit för givet, och därmed höll sig West Ham också kvar i Premier League.

Man kan diskutera i evighet vad det var som fick Premier League att vara så ytterst vänliga med just West Ham. En anledning skulle kunna vara att man var tvungna att fatta ett beslut snabbt eftersom man inte ville riskera att försena starten på nästa säsong utan att ha frågan klar. En annan anledning är förmodligen den vanliga motviljan mot att en säsong ska avgöras i sammanträdesrummet, och hur detta påverkar ligans rykte.

Annons

Att ersättas med £20m kanske låter mycket, men givet vad en plats i Premier League är värd endast för en säsong, och det faktum att Sheffield United på grund av West Hams fusk åkte ur Premier League utan att återvända på exakt tio år, så är det naturligtvis en mycket mager ersättning, kanske i bästa fall en tiondel utav det ekonomiska värde som hade funnits i att spela i Premier League dessa tio år, det immateriella värdet oräknat.

Idag möts West Ham och Sheffield United igen, för blott andra gången under dessa tio år. Senast de båda lagen möttes så var det Ligacupen för fem år sedan, en match under vilken West Hams supportrar bar ansiktsmasker av Carlos Tevez. Frågan levde med andra ord i högsta grad fem år i efterhand. Ett något magstarkt beteende av West Hams fans den kvällen kanske. Inte bara hade West Ham fuskat, man verkade stolta över det.

Annons

På sätt och vis går det kanske också att förstå West Hams supportrar. De menade nog att Sheffield United mest var gnälliga. Och förvisso har de en poäng i att Sheffield United i hög utsträckning orsakade sin egen nedflyttning, inte minst genom att avsluta säsongen med åtta poäng på sina elva sista matcher. I ett sådant läge är det kanske bekvämt att skylla sina problem på att en annan klubb värvat spelare inte i enlighet med reglerna.

Om det inte var utagerat för fem år sedan är det kanske svårt att tänka sig att det skulle vara utagerat efter tio år. Med andra ord kan det bli rätt intressant att se hur dagens mottagande blir på London Stadium. Det vill säga om kanske Carlos Tevez-maskerna åker fram igen, om Carlos Tevez-sångerna sjungs och så vidare. Ännu mer intressant blir det kanske i returmatchen på Bramall Lane till våren.

Annons

Vissa har kallat matchen för en den moderna fotbollens rivalitet. Jag skulle kanske hävda att det egentligen inte handlar om någon rivalitet alls som sådan, utan snarare är detta ett case där två klubbar helt enkelt har en biff med varandra. Ett bråk, en konflikt, en ouppklarad oförrätt som ligger dem emellan. En sådan där sak som kanske framför allt supportrar aldrig någonsin glömmer.

Hur som helst kommer det bli en intressant match mellan två lag som för närvarande ligger ganska exakt mitt i tabellen. Båda lagen på tolv poäng efter nio omgångar, ett rätt fint poängsnitt om 1,33p per match. Sheffield United förmodligen helnöjda med att befinna sig på nionde plats. West Ham rimligtvis lite missnöjda med att bara ligga elva och inte högre upp i tabellen.

Det kan hända spännande saker på London Stadium. Gamla sår läker långsamt och vissa sår är fortfarande öppna.

Annons

:::

Vilken stjärnsmäll för Southampton och för Ralph Hasenhüttl. Det börjar väl kännas rätt osannolikt att han överlever helgen.

Och inte hade väl jag gissat att det skulle bli Leicester som knäckte Man Utds vinstrekord från 1995. Samma resultat förvisso, men att Leicester gör det på bortaplan får det så klart att smälla lite högre.

:::

Kan Watford till sist vinna en fotbollsmatch? – hemma mot Bournemouth.

:::

Fick rätt många ”vad var det vi sas” förra säsongen när Burnley gick halvknackigt efter att ha missat i kvalet till Europa League. Märkligt tyst på den kören nu när Burnley återigen ser så bra ut som de var förrförra säsongen. Kommer inte bli förvånad om de gör livet riktigt jobbigt för Chelsea ikväll.

:::

Kan Brighton sätta snabbt stopp för Evertons momentum?

Publicerad 2019-10-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto