Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ur vägen tråkmånsar, det är dags för Ligacupen!

Peter Hyllman

Om vi antar att tråkmånsarna och nejsägarna fick som de ville så skulle det inte vara någon Ligacupfotboll den här veckan. Istället skulle några av följande alternativ gälla istället. Ingen fotboll alls, vilket så klart låter skittrist men samtidigt är det minst troliga alternativet. En inklämd omgång ligafotboll, vilket skulle göra narr av pratet om att få ett lättare spelschema. Eller ytterligare gruppomgångar i ett omgjort och utvidgat Champions League, vilket väl kanske låter så där även det.

Men nu är det Ligacupfotboll den här veckan. Detta fastän tråkmånsarna önskar att England gjorde som Frankrike och lade ner sin andra cupturnering. Även om det så klart alltid är lite oklart vad det egentligen för det första är vad de vill uppnå med något sådant och för det andra vad de faktiskt tror att de uppnår med det. Logiken är inte alla gånger glasklar, motiven många gånger grumliga, och alltså ligger det nära till hands att misstänka att det bara är en helt slentrianmässig uppfattning.

Liverpool gjorde naturligtvis sitt allra bästa för att slippa undan Ligacupen och samtidigt slippa undan kritik för att dissa den genom att spela en ogiltig spelare i förra omgången mot MK Dons. Men EFL genomskådade naturligtvis den finten och istället för att slänga ut Liverpool ur Ligacupen så gav de dem istället böter. Vilket självfallet var det värsta tänkbara straffet. Inte bara tvingar man Liverpool att spela i Ligacupen, utan man tvingar dem också att betala för att få spela Ligacupen.

ANNONS

(Ja, jag skämtar.)

Tveklöst är det onsdagen som är den här Ligacupomgångens höjdpunkt, med tre riktigt saftiga matcher på schemat. Tisdagens matcher är lite mer av typiskt finsmakartugg vad gäller engelsk cupfotboll. Den här typen av matcher som är den engelska fotbollens närmaste motsvarighet till att sätta sig ned och nicka och humma betänksamt till Alan Resnais I fjol i Marienbad för att verka insatt, innan man hunnit med att inse att filmen handlar om absolut ingenting och säger ännu mindre.

Stackars Southampton får följa upp 0-9 mot Leicester på hemmaplan med att möta Man City två matcher i rad, först nu ikväll alltså på bortaplan i Ligacupen. Man Citys startelvor i Ligacupen är som vi vet inga svaga historier, så det kan bli åka av för Southampton även den här kvällen. För närvarande misstänker man så klart att enda skälet till att Ralph Hasenhüttl fortfarande har ett jobb i Southampton är att få dessa båda matcher mot Man City överstökade först.

ANNONS

Vad gäller just Leicester så har de match mot Burton Albion på Pirelli Stadium, en match de onekligen borde vinna. Om ligatiteln nu är utom räckhåll för Leicester, vilket den så klart är, så vore det onekligen ett kvitto på Leicesters styrka den här säsongen att ändå kunna vinna en titel. Och i så fall måste det nödvändigtvis vara en cuptitel. Så varför i så fall inte Ligacupen, en cupturnering i vilken de dessutom har en rätt stolt historia?! Vi måste se Leicester som en av huvudfavoriterna till slutsegern.

Colchester slog i förra omgången ut en annan av huvudfavoriterna, åtminstone på förhand, nämligen Tottenham. För den bedriften belönades de med en bortamatch mot Crawley Town i denna omgång. Gudarna är grymma ibland, eller så har de bara sjuk humor. Lite kul så klart är att Tottenham hånades med att till och med Man Citys U21-lag hade slagit Colchester tidigare under säsongen, i Football League Trophy. En bedrift som för några veckor sedan upprepades av… Tottenhams U21-lag.

ANNONS

Viss banter har ett uppenbart bäst före-datum.

Sunderland håller på att fortfarande leta efter sig själva under sin nya manager Phil Parkinson. Sunderlands givna mål den här säsongen är naturligtvis att försöka ta sig tillbaka till EFL Championship igen, och det är väl egentligen svårt att föreställa sig att Ligacupen ligger särskilt högt upp på deras dagordning, allra helst som deras chanser att vinna cupen självfallet är minimala, även om de skulle råka vinna kvällens match mot Oxford United och ta sig till kvartsfinal.

Vill vi hitta de allra tyngsta rivalmötena så är det alltså till onsdagskvällen vi får hålla oss, då Liverpool möter Arsenal, Chelsea möter Man Utd och Aston Villa möter Wolves, tre matcher som definitivt får det att fräsa i näshåren. Tisdagen retas lite med den saken genom att slänga upp Everton mot Watford som en liten godbit. En match som ju har blivit lite av en surdeg det senaste året med tanke på Marco Silvas kontroversiella flytt mellan klubbarna.

ANNONS

Watford, som alltså inte har vunnit en enda ligamatch hittills den här säsongen, har alltså ändå lyckats ta sig till åttondelsfinal i Ligacupen. Så kan det också gå. Everton som kanske trodde sig ha hittat någon slags medvind genom att vinna mot West Ham på hemmaplan förra helgen, tappade allt momentum genom att förlora mot Brighton med 2-3 i lördags, ett resultat som omedelbart flyttade tillbaka all press på Marco Silva. Skadeglädjen hos Watfords fans om det är de som blir Silvas banemän vore så klart stor.

Och skadeglädjen är ju den enda sanna brukar det ju sägas. Även om jag misstänker att det är något som mest tråkmånsar säger.

Publicerad 2019-10-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto