POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Man måste sluta ta Jürgen Klopp så väldigt bokstavligt

Matchen mellan Liverpool och Arsenal i Ligacupen i onsdags hann knappt ta slut, Curtis Joseph hade knappt hunnit slå in den vinnande straffen, innan Jürgen Klopp tänkte att anfall är bästa försvar inte bara på fotbollsplanen utan också i TV-intervjuerna. Om inte FA och Football League fixar så att deras kvartsfinal i Ligacupen läggs in på ett för dem bra sätt i deras spelschema så kommer de lämna walkover i Ligacupen.

Ord och inga visor kan tyckas. Jürgen Klopp tillsammans med Pep Guardiola har så klart tagit detta med att klaga på spelschemat och upphöjt det till någon slags modern konstform. Aldrig någonsin har två managers för fotbollslag varit så väldigt ovilliga att spela fotbollsmatcher. Lägg till det att det självfallet är två klubbar med otroligt stora resurser och spelartrupper. De kan hantera det.

Ligacupens kvartsfinal spelas på bortaplan mot Aston Villa, vilket händelsevis råkar vara just den matchen som Liverpool spelar idag. Vilket ger mig en åtminstone hållbar ursäkt att skriva om saken här idag. Vi kan så klart utgå från att Liverpools startelva idag kommer se väldigt annorlunda ut från den startelva som Liverpool kommer ställa ut på Villa Park i kvartsfinalen om cirka en och en halv månad.

För det första, låt oss vara mycket tydliga med en sak: Jürgen Klopp säger vad han gör som ett sätt att offentligt trycka på de beslutsfattare som bestämmer spelschemat att fixa saker till Liverpools fördel. Detta är syftet med Klopps uttalande, inte att Liverpool faktiskt kommer lämna någon walkover. Med andra ord, att börja förstå Jürgen Klopp bokstavligt känns kanske inte så väldigt genomtänkt.

Vilket kanske förtjänar att påpekas då överraskande många Liverpoolsupportrar efter Klopps uttalande minsann reste sig ur skyttegravarna och rusade ut på det retoriska slagfältet för att förklara varför det absolut vore rätt och motiverat av Liverpool att faktiskt lämna walkover i Ligacupen. Därför att som vi vet, att vara supporter betyder att man måste pantsätta både sin hjärna och sin integritet, man måste hålla med om allt.

Så det så! Nu gör jag så klart lite narr av dem, men det är faktiskt lite udda att inte kunna ha större distans till Jürgen Klopp än så, att de därför faktiskt missförstår honom i den utsträckningen. Allting en manager säger ska inte tas bokstavligt, där finns allt som oftast någon slags agenda för varför en manager säger som han eller hon gör. Man kunde tro att detta var en självklarhet vid det här laget.

Nu finns där så klart den motsatta attityden att det minsann är uschligt av Jürgen Klopp att ägna sig åt offentliga påtryckningar öppet på det här viset. Om vi bortser från den kanske något annorlunda taktiken att utöva sina offentliga påtryckningar bakom stängda dörrar så är det naturligtvis lite märkligt att höra, särskilt när det kommer från supportrar till klubbars vars egna managers minst sagt gillar sina påtryckningar offentliga även de.

Jürgen Klopp gör bara sitt jobb genom att försöka påverka besluten som fattas till Liverpools fördel. Precis som Pep Guardiola gör sitt jobb när han försöker påverka samma beslut till Man Citys fördel. Eller som Alex Ferguson och Arsene Wenger gjorde sina jobb när de försökte påverka besluten till sina lags fördel. Om besluten fattas till deras fördel så har de gjort sina jobb bra.

Att det sedan mest rör sig om trams är så klart en annan sak. Liverpool och Man City klagar på sina spelscheman, men det är självfallet bara en funktion av att de är så bra som fotbollslag just nu, och så har det varit i alla tider. Dessutom följer spelschemat trots alla dessa matcher den vanliga rutinen med nästa match tre eller fyra dagar efter föregående match. Det vill säga en rutin båda lagen ska klara av och vara vana vid.

En annan sak som gör det självklart att Liverpool inte kommer lämna någon walkover i Ligacupen är att de helt enkelt inte har balls att göra det. Om Liverpool verkligen inte ville spela i Ligacupen så hade de naturligtvis inte ställt upp i Ligacupen. Men ett sådant beslut skulle naturligtvis betyda riktigt dålig PR för Liverpool, och därför så drar de sig inte ur Ligacupen. Exakt samma resonemang är giltigt i frågan om walkover.

Det är bara att titta på den orkan av badwill som drabbade Man Utd när de som titelhållare drog sig ur FA-cupen 1999-00. Den gången fanns det dessutom rimliga skäl. FA tryckte på att Man Utd skulle delta i klubb-VM, som då var en betydligt större historia än vad det är idag, för att England sökte VM, det låg mitt under januari, samtidigt som både FA och Man Utd var oresonliga i sina respektive förhandlingspositioner.

Den historien drar nu vissa av Liverpools supportrar upp som ett argument för varför det vore okej för Liverpool att lämna walkover i Ligacupen, fastän det som jämförelse är en riktigt sopig jämförelse. Utöver att det är en väsentlig skillnad mellan att lämna walkover mitt i en turnering och att inte ställa upp alls. Dessutom missar de det helt uppenbara att Man Utd gjorde fel som inte ställde upp i FA-cupen den säsongen.

Fastän Man Utd spelade klubb-VM den säsongen så hade de kunnat lämna några äldre, mer rutinerade spelare hemma och låta ungdomarna i övrigt representera klubben i FA-cupens första omgångar. Det hade inte varit optimalt, det hade helt säkert inneburit viss kritik det också, men de hade åtminstone deltagit och gjort sitt bästa. Dessutom hade det ju verkligen varit att lita på sina ungdomar fullt ut.

Liverpool har naturligtvis möjligheten att göra exakt samma sak. Visst, det är en sak att ställa upp med unga juniorspelare i startelvan framför en entusiastisk och välvillig publik på Anfield och klappa sig på ryggen med hur mycket man litar på sina unga spelare. Men om man verkligen litar på dem så oroar man sig inte för att slänga in dem på Villa Park heller framför en mer fientlig publik och en kanske mer elak motståndare.

Det Liverpool som spelade 5-5 mot Arsenal på Anfield hade i alla fall jag velat se mot Aston Villa på Villa Park. Det är inte det Liverpool vi kommer få se idag. Idag kommer vi få se ett helt annat Liverpool naturligtvis. Vilket är ännu en sak som gör det här ständiga gnället på spelschemat så löjligt.

Publicerad 2019-11-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå