Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fem punkter inför lördagens ligafotboll

Peter Hyllman

Landslagsuppehåll den här helgen. Och eftersom det nästan alltid verkar kränka någon stackars vit man-baby varje gång man vid dessa tillfällen väljer att prata eller skriva om damfotboll så är det kanske bäst för den allmänna välfärden att åtminstone den här gången skriva om något annat. Alltså är det bara att fokusera på den fotboll som faktiskt spelas den här helgen, det vill säga League One och League Two.

Två jämna serier. Endast tio poäng skiljer samtliga lagen på League Ones övre halva åt, och endast fem poäng skiljer Peterborough på tredje plats från Doncaster Rovers på tolfte plats. Ipswich Town ser däremot ut att vara laget som övriga måste jaga. League Two är om möjligt ännu jämnare. Endast sex poäng skiljer serieledande Forest Green Rovers från Port Vale på tionde plats. Hela övre halvan är med i pratet om uppflyttning.

Av olika anledningar är ett gäng matcher uppskjutna den här helgen. Endast sex matcher spelas den här lördagen i League One, av vilka Blackpool mot AFC Wimbledon känns som den på förhand mest intressanta. Nio matcher äger rum i League Two, där man kanske framför allt håller ett öga på Exeter mot Cheltenham, Forest Green Rovers mot Plymouth samt Salford City mot Swindon Town.

Annons

Fem saker att hålla ögonen på den här ligahelgen:

Bolton Wanderers. Passerade kanske under radarn samtidigt som Burys alla problem att Bolton Wanderers faktiskt lyckades skaffa sig nya ägare, och kunde börja värva spelare igen. Vilket betyder att Bolton har kunnat ställa ut ett riktigt lag igen efter januari. Något som betyder att de den här omgången, om de vinner hemma mot MK Dons faktiskt kan ta sig upp på pluspoäng i tabellen för första gången.

Inte minst viktigt eftersom MK Dons är ett av de lag som Bolton Wanderers faktiskt måste jobba ifatt om de ska kunna hålla sig kvar i League One. Det är en lång, lång väg kvar för Bolton Wanderers, som inför omgången ligger 15 poäng under nedflyttningsstrecket. Vad som kan både hjälpa och stjälpa är att de dessutom har ett antal matcher i handen på övriga klubbar.

Annons

Sunderland. Phil Parkinson lämnade just Bolton Wanderers och tog istället över Sunderland för någon månad sedan. Jack Ross fick sparken av Sunderland för att inte ha lyckats få någon riktig fart vare sig på Sunderlands spel eller resultat. Åtminstone inledningsvis måste man säga att det har inte blivit bättre för Sunderland med Phil Parkinson som manager, utan tvärtom faktiskt sämre.

Jack Ross fick sparken med Sunderland på playoff-plats. Sedan Jack Ross fick sparken har Sunderland fortsatt förlora matcher och befinner sig för närvarande under playoff-strecket. Helt säkert inte den effekt som Sunderland hoppades på, men det är självfallet mycket långt kvar på säsongen. Mycket kan hända. Men Phil Parkinsom måste rimligtvis lyckas vända på Sunderlands formkurva mycket snart.

Macclesfield Town. Mitt i mitten av League Two-tabellen så möts Macclesfield och Mansfield. Eller gör de faktiskt det? Macclesfield är ännu en av dessa krisande Football League-klubbar och det börjar nu se tveksamt ut om det faktiskt blir någon match av den här omgången. Spelare strejkar för att de inte får sina löner, Sol Campbell har redan lämnat klubben för att han inte fick sin lön, och så ser det ut.

Annons

Grimsby Town. Skulle ha spelat mot Newport County den här omgången, men matchen blev uppskjuten. Den lilla luckan i spelschemat övertygade klubbledningen att sparka den sverigebekante Michael Jolley från managerposten. Grimsbys säsong så här långt har väl varit lite sisådär, men med Grimsby trots allt sex poäng ovanför nedflyttningsstrecket känns det som ett rätt hårt beslut att sparka Jolley redan.

En inte onaturlig fråga utifrån ett svenskt perspektiv är självfallet hur Grimsbys beslut kommer påverka de båda svenska spelarna Ludvig Öhman och Sebastian Ring. Spelare som helt säkert värvades till Grimsby Town just med Michael Jolleys kännedom om dem och den svenska marknaden. Som vi vet är det inte alls säkert att en annan manager utan den kopplingen kommer värdera dem alls på samma sätt.

Blackpool. Humöret har skjutit i höjden i Blackpool ända sedan de för några månader sedan blev av med sina blodsugare till ägare i form av familjen Oyston. Ägare som fått Blackpools supportrar att under en längre tid bojkotta klubbens hemmamatcher, allt för att täppa till kassaflödet rätt ned i ägarnas fickor. Det har varit en process som plågat klubben både på och utanför planen. Nu är det en annan melodi.

Annons

När Blackpool möter AFC Wimbledon på Bloomfield Road under dagen så gör de det framför en nästan fullsatt arena, och med vetskapen att en vinst mycket väl kan ta dem upp på playoff-plats i League One. Det är mycket långt från det Premier League som de onekligen charmade en säsong för snart tio år sedan, men också mycket långt från att ramla ur Football League som inte såg otroligt ut för bara några år sedan.

:::

Bara att gratulera Sverige och kanske framför allt Finland som under fredagskvällen blev klara för EM. Första mästerskapet någonsin för Finland.

:::

Kul att det fortfarande finns en möjlighet att samtliga brittiska och irländska länder kan ta sig till sommarens EM. Kanske inte väldigt sannolikt, men möjligt.

Publicerad 2019-11-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto