Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En utvärdering av Arsenals sju främsta manageralternativ

Peter Hyllman

Låt er inte luras när det kommer rapporter från en klubb att de har ett stort antal, låt oss säga närmare ett tiotal, managers på sin kortlista som de håller på att utvärdera att detta på något sätt är en indikation på en klubb som bara är noggrann och metodisk men vet absolut den gör. Tvärtom är det ett osvikligt tecken just på motsatsen, en klubb som inte riktigt vet vad den ska ta sig för, som famlar och svamlar i blindo och som greppat över alltför mycket.

Just den typen av rapporter har kommit från Arsenal ända sedan det förra veckan stod klart att Unai Emery fick sparken. En vecka under vilken vi i själva verket inte blivit det minsta lilla mer klara över vem som på mer permanent grund kommer ta över Arsenal efter Emery. Vilket kanske inte ska förvåna oss att vi inte blivit, eftersom det egentligen inte finns någon större anledning att tro att Arsenals klubbledning skulle kunna göra detta klart på så kort tid.

Nu är Fredrik Ljungberg åtminstone tills vidare Arsenals temporära manager. Vad som kan sägas om den saken är att en förvånande hög andel av Arsenals supportrar säger sig vilja ha Ljungberg även som Emerys mer permanenta ersättare. Jag säger förvånande eftersom samma personer helt säkert var extremt skeptiska till Ole-Gunnar Solskjaer som permanent manager för Man Utd, samt eftersom de rimligtvis borde ha lärt sig något av vad som hänt med Solskjaer.

Annons

Arsenal står inför ett av sina viktigaste beslut. Ett beslut som består av ett relativt stort antal möjliga alternativ. Vissa av dessa alternativ har tidningarna identifierat helt korrekt. Några av dessa alternativ har inte alls identifierats av tidningarna. Vissa alternativ har tidningarna identifierat felaktigt. Av alla alternativ som slängs fram för Arsenal är det sju stycken som det verkar finnas mer substans i än övriga. Här värderar jag för och mot för dessa sju alternativ, samt vad jag anser om respektive alternativ.

MAX ALLEGRI

För. Otroligt välmeriterad, ambitiös och driven manager som skulle kunna vara helt rätt manager att skära genom allt nonsens i och runt Arsenal och bygga ett välorganiserat, taktiskt och disciplinerat Arsenal igen. George Graham, fast på modern italienska.

Mot. Lite osannolikt att Allegri skulle vara intresserad av Arsenal i just detta läge. Han var tydligen på intervju innan Unai Emery anställdes men Arsenal sägs ha valt att inte gå vidare. Vilket kan tolkas på olika sätt, men inte på något sätt som talar för en anställning.

Annons

Betyg: ++++

CARLO ANCELOTTI

För. Mycket meriterad manager som kan Premier League, kan hantera stora egon till spelare, och som har visat sig kapabel att inspirera många gånger ganska spretiga spelartrupper. Vilket låter som en perfekt resumé för Arsenaljobbet.

Mot. Börjar alltmer kännas som att Ancelotti har passerat sitt bäst före-datum som manager. Svårt att säga om Ancelotti har hungern och drivet kvar. Att anställa Ancelotti skulle av Arsenal kännas som ett missriktat försök försök att leta en genväg till framgång.

Betyg: ++

MIKEL ARTETA

För. Vi vet att Arsenal har varit riktigt intresserade av Arteta förut, han var nog i själva verket mer eller mindre klar för Arsenal sommaren 2018 innan Arsenal kovände. Ung, ambitiös och driven manager som ju har blivit lite på modet på sistone.

Mot. Lite tveksamt om Arteta som blev rejält bränd förra gången han var inne på Arsenaljobbet är sugen på att försöka igen. Ska heller inte glömmas att Arteta är helt oerfaren som manager på den här nivån. Det är en Hail Mary.

Annons

Betyg: ++

NUNO ESPIRITO SANTO

För. Har visat sig kapabel att bygga ett mycket starkt lag från grunden utifrån relativt begränsade förutsättningar. Har visat sig taktiskt mycket väl kompetent. Har energin och ambitionen. Vore ett knä i skrevet på en farlig konkurrent.

Mot. Santo är redan anställd av Wolves och det är alls inte självklart att Santo faktiskt vore intresserad av att lämna Wolves för just Arsenal i detta läge. Osannolikt att Wolves ens släpper Santo under säsongen eller ens till sommaren.

Betyg: ++++

FREDRIK LJUNGBERG

För. Han sitter på sätt och vis redan på posten, kräver inget som helst merarbete för Arsenal som har blivit vana vid att låta fotbollen sköta sig själv. Ett internt starkt förslag som har supportrarnas uttalade förtroende och stöd. Åtminstone till en början.

Mot. Ta varenda argument som plockades fram mot Ole-Gunnar Solskjaer i Man Utd och de är tillämpbara även här. Med den skillnaden att Solskjaer faktiskt hade någon form av erfarenhet att komma med till jobbet.

Annons

Betyg: ++

MAURICIO POCHETTINO

För. Har onekligen visat sig kapabel att bygga ett extremt konkurrenskraftigt fotbollslag med betydligt mindre resurser än vad Arsenal har möjlighet att använda. Vore på samma gång en väldig prestigeanställning och en långsiktig lösning.

Mot. Trots allt rätt osannolikt att detta sker givet att Pochettino vid flera tillfällen har visat sig helt uppriktig med sina utfästelser om att inte coacha vissa klubbar som är rivaler till hans tidigare klubbar. Svårt att se Pochettino bränna dessa broar på det viset.

Betyg: +++++

BRENDAN RODGERS

För. Lyckades inte riktigt med Liverpool, men har uppenbart lärt sig. Gjorde succé med Celtic, gör succé med Leicester. Rodgers spelar en fotboll som Arsenal borde känna igen sig i och kunna älska. Har personligheten, karisman och en konkurrent kastreras.

Annons

Mot. Lite samma fråga som för Nuno Espirito Santo, varför skulle Rodgers vilja lämna Leicester i just detta läge för Arsenal? Svaret är inte självklart. Om Rodgers dessutom redan skulle lämna Leicester riskerar han behängas med en golddigger-stämpel.

Betyg: ++++

:::

JULKALENDERN, LUCKA #5:

Steve Froggatt, Coventry vs Everton, 1998-99. Jag tror att vi alla har lagt märke till det här parodikontot Crap 90s English Football där vi matas med dråpliga och kanske lite pinsamma sekvenser från engelsk fotboll på det glada 1990-talet. Av detta kan vi kanske få intrycket att all fotboll såg ut så på den tiden, som om det inte skulle gå att hitta precis likadana sekvenser från fotbollen i alla tider och i alla länder. Vad vi kanske inte ska glömma bort är att den engelska fotbollen på 1990-talet även kunde se ut så här. Från 0:48 i klippet.

Annons
Publicerad 2019-12-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto