POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Januariångest, jumbomatcher och Joelinton

Dags för ännu en engelsk fotbollshelg. Och det är så klart inte bara vilken som helst engelsk fotbollshelg, utan en helg då Liverpool ska möta Man Utd bland mycket annat, men det är först på söndag. Nu är det lördag och en lördag som innehåller åtta matcher i Premier League och tio matcher från EFL Championship. Det kommer spelas fotboll från tidig eftermiddag till sen kväll.

Extra skäl finns helt klart att hålla ett öga på EFL Championship under tidig eftermiddag då matchen mellan QPR och Leeds spelas. Av hävd och gammal ovana en rätt tuff match för Leeds och givet de senaste omgångarnas resultat, och inte minst den mycket tunga förlusten senast mot Sheffield Wednesday, så är det just nu spännande att se om Leeds kan sätta stopp på pratet om att de är på väg att krackelera ännu en gång.

Den bilden finns ju av Leeds sedan ett antal år tillbaka. Och stackars Leedssupportrar som gick igenom det här redan förra säsongen har väl nästan börjat svettas i egen dödsångest vid det här laget. Dessutom har det ju även börjat pratas om Marcelo Bielsa en sådan här manager som nästan uppnår det han strävar efter, men av någon anledning aldrig riktigt lyckas ta sig hela vägen i mål. En något olycksalig kombination kan tänkas.

Premier League saknar knappast sina högintressanta matcher denna lördag. Av de åtta matcher vi har framför oss är det nog bara Man City mot Crystal Palace som kanske känns en smula trälig. Samtidigt vet vi av erfarenhet att Crystal Palace definitivt har kapaciteten att kunna ställa till med besvär, till och med på Etihad. Om det är den på förhand mest grådassiga matcher så kan det bli en riktigt fin omgång.

Watford vs Tottenham

Båda klubbarna har nyligen bytt manager, och valt till synes olika spår. Tottenham har väl knappast anställt en muntergök i José Mourinho, en manager som kritiserats för att stjäla energi från sina lag. Nigel Pearson skulle kunna anklagas för att istället vara en manager som är föga mer än en energibomb, en på så vis lite typisk brittisk manager.

Resultaten talar däremot rätt entydigt till Pearsons fördel, både för Watford och i direkt kontrast med Mourinho. Kanske var Pearson precis vad Watford faktiskt behövde. Redan när de låg drypsist i tabellen visste vi att de hade ett bättre lag på pappret än så. Vad de behövde var någon som motiverade dem, med såväl morot som piska.

Formkurvorna på de båda lagen är helt olika. Tottenhams pekar raka vägen ned i diket samtidigt som Watford kan se mycket ljust på tillvaron. Kommer Watford kunna behålla sin positiva svit under Nigel Pearson, eller kommer Tottenham kunna undvika att se ut som ett mycket trött fotbollslag?

Arsenal vs Sheffield United

Ett lag ligger sexa, det andra laget ligger tia, efter 22 omgångar. Om vi inför säsongen hade sagt att det första laget var Sheffield United och det andra laget var Arsenal så hade det skrattats bort som helt osannolikt. Nåja, världen kan vara ganska osannolik ibland, eller så är den bara inte riktigt så sannolik som vi ofta vill tro.

Mikel Artetas projekt rullar vidare, och det har väl nästan varit lite provocerande att se hur mycket det faktiskt har gullats med honom i media under de här veckorna. Visst har spelet blivit bättre, men det var väl också minst sagt ett minimikrav. Samtidigt har resultaten varit tämligen blygsamma.

Sheffield United kommer nyss från en svit om två förluster runt årsskiftet när de mötte först Man City och sedan Liverpool på bortaplan. Det var deras första förlust på bortaplan på ett ganska exakt ett år. Frågan är om det blir en tredje förlust på kort tid när de nu ska möta ännu en av storklubbarna på bortaplan. Tufft spelschema för dem.

Brighton vs Aston Villa

Aston Villa har haft en tydlig fördel mot Brighton hittills under säsongen efter att ha vunnit både ligamatchen på Villa Park och Ligacupmatchen på bortaplan. Men nu är det så klart lite tuffare när det ska spelas bortamatch i ligan, mot ett Brighton som krigar och slåss för att undvika att bli indragna i nedflyttningsstriden.

Förra matchen slutade 1-6 för Aston Villa, även om det var mot Man City. Ett resultat som fick vreden att börja bubbla bland Aston Villas supportrar som på sina håll har börjat kräva Dean Smiths huvud på ett fat. En förlust mot Brighton skulle riskera att göra läget ohållbart för Smith.

Man City vs Crystal Palace

Man måste ändå beundra hur Man City verkar ha lyckats behålla drivet i sin fotboll i ligaspelet fastän de ligger så långt efter Liverpool. Men visst, det är väl inte precis så att de för närvarande har så mycket annan fotboll att fokusera på. Mycket möjligt att det blir annorlunda när Champions League drar igång igen.

Crystal Palace har spelat 1-1 i sina tre senaste omgångar. Ska de spela 1-1 även den här gången så måste de däremot spela betydligt bättre än vad de gjort i någon av dessa tre tidigare matcher. Men vi kommer så klart fortfarande ihåg Crystal Palaces mål på Etihad förra säsongen.

Norwich vs Bournemouth

Jumbomötet i Premier League. Kanske inte riktigt en match man inför säsongen förväntade sig att Bournemouth skulle vara en del av. Men så har det alltså blivit. Och att döma av Bournemouths resultat och spel den senaste månaden så tyder nu kanske mer på att Bournemouth blir kvar där än att de lyckas ta sig uppåt igen.

Norwich har av lite olika skäl jämförts ganska nära med Huddersfield förra säsongen, och det går så klart att se Norwich som kanske precis lika avhängda och uppgivna nu som Huddersfield alltså var då. Det enda Norwich kan göra är att börja planera för nästa säsong redan nu, och kanske hoppas på ett mirakel.

Bournemouth måste ju börja vinna. De förlorade en måstematch mot ett lag under nedflyttningsstrecket förra omgången, stort dessutom, och har liksom inte råd att förlora ännu en sådan måstematch mot ett annat lag under nedflyttningsstrecket. Blir det förlust idag så måste Bournemouth agera på något sätt.

Southampton vs Wolves

Apropå formkurvor har Southampton vunnit sex av sina senaste nio ligamatcher, eller vunnit fyra och förlorat ingen av sina senaste fem ligamatcher. Förra omgången tog Southampton en helt säkert väldigt skön bortaseger mot Leicester som förnedrade dem tidigare under säsongen.

Sviten har lyft Southampton upp ur nedflyttningsstriden och placerat dem åtminstone poängmässigt närmare de europeiska cupplatserna än nedflyttningsplatserna. Bakom utvecklingen ligger att Southampton verkar ha hittat sin mojo, samt att Danny Ings har hittat tillbaka till det som en gång i tiden fick Liverpool att värva honom.

Om Southampton ser piggare ut än på länge så börjar Wolves å sin sida se rätt trötta ut. Något vi även såg på Old Trafford i veckan. Men det är väl inte så konstigt. Wolves har redan, efter bara lite drygt halva säsongen, redan spelat 39 matcher den här säsongen, på en förhållandevis mycket tunn trupp.

West Ham vs Everton

Här kan vi börja snacka om kontrasterande managerval. Everton gick ju och anställde Carlo Ancelotti samtidigt som West Ham istället fick för sig att återanställa David Moyes, vars bästa dagar gick att hitta i just Everton för alla dessa år sedan. Hittills måste man väl säga att framgången varit delad för båda klubbarna.

West Ham fick ju en rejäl boost med segern mot Bournemouth, men förlusten mot Sheffield United borde ha plockat ned dem rätt rejält på jorden igen, särskilt så som den förlusten blev till. Förlorar West Ham den här matchen är allt momentum med Moyes som bortblåst efter tre omgångar.

Förlusterna mot Man City och framför allt i FA-cupen mot Liverpool tog till synes hårt på Evertonsupportrarnas tålamod och självkänsla. Att ta en förlust mot Moyes lär knappast vara något som skulle få dem att må bättre. Nackdelen med en grandios anställning som Ancelotti är så klart att supportrarna förväntar sig grandiosa resultat på en gång.

Newcastle vs Chelsea

Lagom inför jul satt vi här och ändå beundrade lite vad Newcastle och Steve Bruce ändå mäktat med så långt. Då parkerade Newcastle nämligen på nionde plats och det mesta sågs som frid och fröjd. Fyra omgångar, tre förluster och en enda poäng senare så börjar kanske en och annan att vilja trycka på panikknappen.

Positivt i allt elände för Newcastle är ändå att Miguel Almiron efter att ha gjort sitt allra första mål för Newcastle också fortsatt göra mål. Från att aldrig ha sett Almiron göra mål för Newcastle så gör han nu plötsligt mål i varje match för Newcastle. Vad Newcastle hoppas nu är så klart att exakt samma effekt kan hjälpa Joelinton.

En seger för Newcastle skulle definitivt kunna minska vad som ändå måste vara en slags sjunkande känsla i tabellen för ett lag som ändå har hållit sig flytande i tabellen betydligt mer än vad jag trodde inför säsongen.

Publicerad 2020-01-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå