POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

De fem bäst coachade lagen i Premier League

Det är ett välkänt faktum att när vi placerar en lista över klubbarna med högst intäkter och störst investeringar i den egna spelartruppen bredvid en lista över hur klubbarna presterar i ligaspelet över tid så kommer vi alltid hitta rätt omfattande skillnader. Vilket naturligtvis är en ytterst besvärlig omständighet för alla smart marks som tror sig ha nått en djupare insikt när de kommit fram till att pengar avgör allting i fotboll.

Skillnaden, det vi skulle kunna kalla för differensen mellan pengar och prestation, utgörs av kompetens, det som i själva verket är fotbollens viktigaste kapital. Kompetens kan ta sig uttryck på framför allt två sätt. Dels klubbens strategiska planering och rekrytering utanför planen. Dels hur väl coachade dessa lag är, det vill säga deras taktiska system och man-management. Den här listan kommer fokusera på coachingen.

Ett mycket bra coachat lag kommer kunna prestera långt över vad deras resurser och förutsättningar egentligen ger utrymme för. Några bra exempel på detta under senare år är självfallet Liverpool, Tottenham och Leicester. Ett riktigt dåligt coachat lag kommer kunna slänga hur mycket pengar som helst på laget utan någon reell effekt. Några bra exempel på detta är Man Utd, Everton och Arsenal.

Vad menar man då med bäst coachad? Naturligtvis måste där ingå en komponent av hur väl ett lag presterar utifrån deras resurser. Men utöver det gäller det så klart att försöka se hur det ser ut för laget på fotbollsplanen, hur samspelta de är, hur laget faktiskt fungerar som kollektiv enhet, inom och mellan dess olika lagdelar. En aspekt måste även vara hur effektivt laget faktiskt är utifrån sina egna mål och ambitioner.

En stor fråga måste självfallet vara i vilken utsträckning laget har ett taktiskt system som förhöjer varje individuell spelare. Ett mycket bra coachat lag kommer helt enkelt vara ett lag vars totala kvalitet och värde med marginal överstiger summan av varje enskild spelares kvalitet och värde. Det här är en typ av lag som soffexperter med knipslug min brukar säga att de ”överpresterar”, bara för att de presterar bättre än de trodde.

Sedan har jag kanske även en egen tanke om att ett riktigt bra coachat lag skulle kunna prestera mycket bra även om den som är manager plötsligt försvann. Det kanske bästa exemplet på ett sådant lag under Premier League-eran är Chelsea efter José Mourinhos första tid i klubben. Mourinho försvann plötsligt, men laget var så väldigt väldrillat i hans system att det fortsatte vara framgångsrikt i rätt många år därefter.

Den här listan kommer ta upp vilka som är de fem bäst coachade lagen i Premier League just nu. Nästa vecka fokuseras istället på den omvända frågan, nämligen vilka som är de sämst coachade lagen i Premier League.

(5) Man City

När Man City spelar bra så spelar de en fantastisk fotboll, snabb, teknisk, kreativ, effektiv och väldigt samspelt fotboll. Nästan omöjlig att försvara sig mot. Att avfärda Man Citys framgångar som enbart en funktion av pengar är att göra dem orättvisa och underskatta hur mycket som faktiskt beror på riktigt bra coaching. Nästan alla spelare som går till Man City blir bättre än vad de var innan. Samtidigt finns där också några uppenbara svagheter som kan exploateras lite för ofta, man undrar hur det här laget skulle klara sig utan Pep Guardiola, och lite konfunderad blir man över systemets styrka när varje bakslag ska motiveras med att Guardiola saknar så kallade ”Pepspelare”.

(4) Crystal Palace

På den andra änden av fotbollsskalan hittar vi Crystal Palace med Roy Hodgson. Många trodde att Crystal Palace skulle åka ur den här säsongen. Istället hittar vi dem på tabellens övre halva, färskt efter att för andra gången den här säsongen ha åkt till Manchester och fått med sig ett betydligt bättre resultat än någon väntat sig. Hodgson har verkligen lyckats få Crystal Palace att behärska sitt taktiska system mycket bra, på ett sätt som är mycket väl anpassat till spelartruppens förmågor och begränsningar. Han kommer aldrig vinna några titlar eller utmärkelser för att ha utvecklat fotbollen, men han är också långt ifrån en brittisk betongmanager.

(3) Wolves

Svårt att inte imponeras av Wolves. Visst, de har investerat rätt stort i spelartruppen under senare år, men de gör sin blott andra säsong i Premier League, men verkar redan från början och alltjämt etablerade som en av klubbarna som slåss om de europeiska cupplatserna. Den här säsongen efter att redan ha avverkat 40 matcher med en relativt tunn spelartrupp. En av Wolves stora styrkor är att kunna hoppa mellan lite olika varianter i sitt taktiska system utan att det stör dem, och även rotera spelare efter möjlighet utan att det särskilt stör lagets rytm. Wolves känns alltid på ett eller annat sätt, och oavsett motstånd, som att de är med i matchen och har vapen att vinna den.

(2) Sheffield United

Den här säsongens stora överraskning, åtminstone för vissa. Att höra folk prata om Sheffield United blir ofta en studie i fördomar och föreställningar. Baserat på ett urval av två bortamatcher mot Man City och Liverpool beskrevs de lite lagom nedsättande som riskminimerande och välorganiserade i sitt försvarsspel. Har man faktiskt sett dem i fler matcher än dessa vet man att det är ett minst sagt reduktivt sätt att beskriva dem. Där finns ett mycket koordinerat och fint passningsspel och där finns ett rätt nytänkande sätt att använda mittbackarna i anfallsspelet. Ett lag nästan alla tog för givet skulle åka rätt ned igen ligger sjua i januari och har hugg på europeiskt cupspel, efter att ha mött alla storlag på bortaplan, och flera av dem två gånger redan.

(1) Liverpool

Hade gärna placerat Sheffield United etta på den här listan, men kom fram till att i så fall hade jag nog gjort mig skyldig till effektsökeri. Liverpool har sin naturliga förstaplats på den här listan. Visst, de har knappast varit blyga med att investera pengar i laget, men det är naturligtvis långt ifrån den dominerande förklaringen, i än mindre utsträckning än för Man City. Jamie Carragher gjorde en mycket klok observation för några dagar sedan att Jürgen Klopp har inte köpt världsstjärnor, han har skapat världsstjärnor. Världens bästa lag just nu består av spelare som Roberto Firmino, Jordan Henderson och Georginio Wijnaldum. Världens bästa lag just nu består av spelare köpta från Southampton, Hull City, Hoffenheim, Newcastle, Sunderland och Monaco. Det händer inte utan fantastisk coaching och ett väldigt starkt och effektivt taktiskt system.

Publicerad 2020-01-20 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå