Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Aston Villa visar att cuptitlar inte bör prioriteras bort

Peter Hyllman

Att göra en Wigan har blivit något av ett uttryck på senare år. Det var ju just Wigan som för ganska exakt sju år sedan fick för sig att göra den minst sagt annorlunda krumbukten att samma säsong vinna FA-cupen men också åka ur Premier League. Roberto Martinez ledde sitt lag till en i högsta grad minnesvärd finalseger över Man City, men över en hel säsong kunde han inte rädda dem kvar i Premier League.

Vilket självfallet har lett till många bekäftiga diskussioner om vad Wigan egentligen helst hade valt, att vinna FA-cupen eller vara kvar i Premier League? Diskussioner som säkert som amen i kyrkan får fotbollens alla besserwissrar att förmedla den djupa insikten om hur mycket mer en plats i Premier League är värd i ekonomiska termer. Vilket kanske visar hur lite kunskap kan vara värd om den inte medföljs av ens en gnutta förståelse.

Många tar för givet att Wigan borde vara missnöjda med sitt val, så att säga. Vilket känns som ett i högsta grad storklubbscentrerat perspektiv, och således en oförmåga att sätta sig in i hur andra supportrar tänker och känner. Jag tror inte det finns en Wigansupporter vid liv som hade valt bort FA-cuptiteln mot bibehållen Premier League-status, och långt ifrån bara för den mänskliga benägenheten att rationalisera baklänges.

Annons

Dessutom avslöjar det en i mina ögon helt felaktig tankepremiss där det faktiskt existerar en tradeoff mellan en cuptitel och ligastatus. Men vad man i bästa fall har hittat då är en korrelation, inte en kausalitet. Wigan åkte inte ur Premier League för att de gick långt i och till sist vann FA-cupen. Wigan hade inte hållit sig kvar i Premier League den gången om de bara hade valt att skita i FA-cupen istället.

Det bara råkade inträffa att Wigan under exakt samma säsong både vann FA-cupen och åkte ur Premier League. Det betyder inte att det ena är en följd av det andra eller något sådant fånigt. Lika lite som Birmingham åkte ur Premier League för nio år sedan bara för att de några månader tidigare under dramatiska omständigheter vunnit Ligacupen mot Arsenal i finalen. Att dessa exempel är så få till antalet säger det mesta om den saken.

Annons

För Aston Villa handlar det kanske framför allt om att inte gå i Birminghams fotspår i det avseendet. Men det är onekligen fara å färde så att säga. Oavgjort borta mot Leicester i den första semifinalen betyder att hemma på Villa Park ikväll måste anses ha en mycket god chans att faktiskt ta sig till Ligacupfinal. Detta samtidigt som de onekligen i allra högsta grad befinner sig i farozonen för nedflyttning den här säsongen.

Om Aston Villa skulle ta sig till Ligacupfinal så väntar där med allra största sannolikhet Man City, precis som för Wigan i FA-cupfinalen för sju år sedan. Varningsklockorna kan onekligen börja ringa för den vidskeplige. För Aston Villa skulle det möjligen vara en ännu större katastrof än för Wigan att åka ur Premier League, givet antalet år de ändå strävade efter att ta sig tillbaka till Premier League efter att redan ha åkt ur en gång.

Annons

Omständigheterna gör det dessutom desto viktigare för Aston Villa att hålla sig kvar i Premier League. Klubben investerade stora pengar, en bra bit över £120m på totalt tolv nya spelare. Och detta var bara i somras. Aston Villa har varit minst sagt rätt flitiga på att värva spelare även under januari. Men alla värvningar medför också en finansiell risk för Aston Villa om de skulle bli av med intäkterna som Premier League ger dem.

Om Aston Villa skulle bli nedflyttade skulle de säkert som amen i kyrkan få en granskning av Football League för deras finansiella agerande under Tony Xia, som de lyckades undvika genom att bli uppflyttade. Om Aston Villa skulle bli nedflyttade skulle det nästan helt säkert betyda att många av deras bästa spelare skulle bli sålda, såsom Jack Grealish, John McGinn, Tyrone Mings, Tom Heaton med flera.

Annons

Dean Smith hyllades som en hjälte när Aston Villa hade vunnit playoff-finalen mot Derby County på Wembley i maj. Något halvår senare är han hårt ifrågasatt sedan Aston Villa har haft det mäktigt svårt i ligaspelet, och där Aston Villa under långa stunder också har befunnit sig under nedflyttningsstrecket. Smith har anklagats för att spela en taktiskt naiv och otillräcklig fotboll för Premier League.

Nu har Smith sin bakgrund i Aston Villa, ännu en i raden av gamla klubbhjältar som nu tagit över som manager. Och man får väl säga att Smith ändå är ett av de mer lyckade exemplen som nu finns. Alltså finns det en goodwill och en vilja till förlåtande gentemot Smith från Aston Villas supportrar som nog annars inte funnits. Man vill verkligen att han ska lyckas, men man vill definitivt hålla sig kvar i Premier League ännu mer.

Annons

Under december och julperioden började det höras allt tydligare röster om att Dean Smith borde sparkas. Exakt vem Aston Villa skulle kunna hitta som ersättare istället var kanske aldrig helt glasklart. Men ett skäl varför Aston Villa kanske ändå valde att vila på avtryckaren var nog att de faktiskt var på väg att gå riktigt långt i Ligacupen. Kanske är det så att en möjlig Ligacuptitel har hållit Smith kvar på jobbet.

Alltså måste man tänka sig att Dean Smith kommer ta Ligacupen på allra största allvar även fortsättningsvis, och inte minst då kvällens semifinal. Aston Villa vill tillbaka till Wembley, den här gången för en ekonomiskt sett betydligt mindre värdefull match men där chansen att faktiskt vinna en stor cuptitel inte precis är något som händer Aston Villa varje år nu för tiden.

Visst innebär det att vi kommer få höra domedagsprofetior om vad det kan komma att innebära för ligaspelet. Och om Aston Villa åker ur Premier League när säsongen senare ska summeras så kan vi vara helt säkra på att besserwissrarna kommer hävda att deras Ligacuprun på något sätt hade med den saken att göra. Fastän den i själva verket nog var helt betydelselös i det avseendet.

Annons

Exakt varför Aston Villa skulle tänka på detta här och nu är väl heller inte uppenbart. Det finns inget värde för dem att plötsligt värdera bort Ligacupen nu. För det första återstår ändå som mest två matcher, vilket på det stora hela är ingenting, liksom positiva effekter av cupframgångar inte heller ska uteslutas. För det andra kan man helt tvärtom hävda att det vore att slänga bort den tid och energi de redan investerat i Ligacupen.

Aston Villa har anklagats för att göra en Fulham den här säsongen, det vill säga spendera en massa miljoner på en massa nya spelare men ändå åka ur Premier League. Aston Villa påstås riskera att göra en Wigan, eller ännu värre för dem en Birmingham, och vinna en cup och åka ur Premier League under samma säsong. Aston Villa kan däremot lika väl göra en Aston Villa istället, det vill säga vinna en cup och hålla sig kvar i Premier League.

Annons

Exemplen på det är i själva verket betydligt fler till antalet. Men just den storyn är inte riktigt lika populär hos fotbollens alla besserwissrar. Eftersom det inte riktigt passar in i gällande världsbild.

Publicerad 2020-01-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto