Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Man Utd och Arsenal undvika att sätta sig själva i klistret?

Peter Hyllman

Jaha, vad ska vi då säga om den första etappen utav de engelska klubbarnas Champions League-slutspel? Milt sagt blandad kompott. Till att börja med var det kanske lite lustigt att det tog nästan fyra hela matcher för en engelsk klubb att faktiskt göra mål under det här slutspelet. Men å andra sidan, när målen väl kom så var det två mål som resulterade i en rätt fin seger för Man City.

Tre förluster och en vinst således. Ändå finns väl känslan att det inför returerna är så att det nog fortfarande är ett rätt bra läge för kvartsfinal för två av de engelska klubbarna, om än ett betydligt bättre läge för Man City så klart, samt ett antingen uselt till helt och hållet uruselt läge för kvartsfinal för Tottenham och Chelsea. Tottenham kanske har en utsidas chans kvar, för Chelsea är det naturligtvis helt och hållet kört.

Liverpool förlorade med 0-1 borta mot Atlético Madrid. Naturligtvis inte något bra resultat för Liverpool, men heller inget katastrofalt resultat. Hade matchen slutat 0-2 hade läget varit betydligt värre för Liverpool. Nu borde Liverpool ändå ha rätt gott hopp om att kunna vända och vinna den här åttondelsfinalen, även om Atlético Madrid med sin täta defensiv kommer bli makalöst jobbiga att bryta ner. Men Anfield, jaddajadda.

Annons

Tottenhams förlust mot RB Leipzig kändes på flera sätt betydligt värre. För det första gick den matchen så klart på hemmaplan. För det andra kändes resultatet på något sätt rätt så symptomatiskt. Där fanns inte riktigt tron från Tottenhams sida att de skulle kunna lyckas vinna utan sina skadade spelare, de kändes resignerade nästan från start. Egentligen finns ingen anledning att tro att det skulle se ut på något annat sätt i returmatchen.

Chelsea gjorde en någorlunda bra första halvlek mot Bayern München, men som vi redan har sett mot illustert motstånd som Burnley, West Ham, Southampton, Man Utd med flera på Stamford Bridge den här säsongen så saknar Chelsea något rätt så fundamentalt i sitt spel, som en europeiskt extremt erfaren motståndare som Bayern München naturligtvis vet att utnyttja. Chelsea agerade ungt och dumt, annat var kanske inte att vänta.

Annons

Man City spelade mycket disciplinerat på Bernabeu. Det såg kanske lite skakigt ut från början men ganska snart så växte Man City in i matchen och tog över den. När Real Madrids mål kom var det på ett misstag av Man City och i motsats till matchbilden. Men Man City skulle vända och vinna, mycket tack vare Kevin De Bruyne och Raheem Sterling, och får så klart med sig ett kanonresultat tillbaka till Etihad.

Var det möjligen Man Citys främsta resultat i Europa i modern tid? Det finns väl några resultat som möjligen skulle kunna jämföras. Men det här är slutspelet i Champions League, inte gruppspelet som det var fråga om när Man City slog Barcelona för några år sedan. Och Real Madrid slår nog ändå lite högre än PSG t ex. Med vinsten igår blir Man City den blott tredje engelska klubben att besegra Real Madrid i Madrid.

Annons

Åttondelsfinalen är så klart inte riktigt avgjord ännu. Man City leder bara med 2-1 trots allt, och Real Madrid kan så klart vara kapabelt att vinna mot dem på bortaplan med två mål, eller Man City för den delen klantiga nog att förlora med två mål. Men jag tvivlar så klart. Real Madrid är helt enkelt inte bra nog, saknar spetskvaliteten att lyckas med en sådan bedrift, och Zinedine Zidanes fotboll bygger mer på täthet och disciplin.

Allt som allt känns det nog i nuläget rimligt att förvänta sig att två engelska klubbar tar sig vidare till kvartsfinal i Champions League. Det är naturligtvis inte alls lika bra som förra säsongen, men ändå fullt godkänt. Inte minst sett till svårighetsgraden i lottningen, och de tuffa förutsättningarna för några av lagen. Att de båda klubbarna råkar vara Liverpool och Man City känns inte på något sätt anmärkningsvärt.

Annons

Därmed är det kanske dags att vända sina ensamma ögon till Europa League, och returmatcherna i dess sextondelsfinaler. Här är situationen alltså en smula annorlunda, här är vi alltså redan inne på den andra matchen. De engelska klubbarna hade bättre lycka i Europa Leagues första vecka. Man Utd grejade 1-1 mot Club Brügge, Arsenal vann mot Olympiakos, och Wolves gjorde pannkaka av Espanyol.

Man Utd levde onekligen en smula farligt mot Club Brügge på bortaplan, men 1-1 var till sist ändå ett godkänt resultat. Men det går knappast att slappna av för Man Utd inför kvällens returmatch på Old Trafford. Riktigt så bra är inte Man Utd att de klarar av det och ändå vinna, och riktigt så dåliga är för all del heller inte Club Brügge. Någonstans ligger det ändå lite i luften med ett riktigt europeiskt cupfiasko för Ole-Gunnar Solskjaer.

Annons

Arsenal kändes rätt kontrollerade borta mot Olympiakos, i vad vi vet många gånger kan vara en rätt tuff bortamatch. Känslan är väl ändå att om Olympiakos skulle ha kunnat störa Arsenal i den här sextondelsfinalen så hade de behövt vinna på hemmaplan, vilket de så klart var kapabla att göra. Nu vann inte bara Arsenal, de höll även nollan, och det ska bara vara för dem att spela av den här sextondelsfinalen på Emirates.

Wolves var laget som hade den på pappret tuffaste uppgiften. Espanyol ligger för all del sist i La Liga, men sådana omständigheter brukar kunna spela mycket liten roll i det helt andra sammanhang som europeiskt cupspel ändå är. Men på Molineux var det sannerligen inget snack, Wolves fullständigt demolerade Espanyol och bokade i praktiken sin biljett i åttondelsfinalen där och då.

Annons

Det ger en något olycksbådande känsla inför kvällen. Wolves är redan klara naturligtvis, men både Man Utd och Arsenal har jobb kvar att göra. De borde självfallet ta sig vidare till åttondelsfinal härifrån, allt annat vore en skräll och ett rent fiasko. Ingen kommer så klart lyfta på ögonbrynen om Man Utd och Arsenal vinner, men det blir ett härskri om de förlorar. Man Utd och Arsenal kan alltså knappast vinna ikväll, de kan bara förlora.

I normala fall hade man bara kunnat skaka av sig det där. Men det finns för närvarande en fundamental svaghet hos både Man Utd och Arsenal som gör att jag absolut inte har några svårigheter att se dem hamna i svårigheter mot Club Brügge och Olympiakos ikväll, trots ett i stora drag bra eller utmärkt utgångsläge i båda matcherna. Det vore, för att använda ett något slitet uttryck, lite typiskt dem för närvarande.

Annons

De befinner sig båda två i Europa League just för deras dokumenterade förmåga att sätta sig själva i klistret. Det vore väl därmed kanske lite typiskt om de skulle visa upp denna förmåga att sätta sig själva i klistret även i Europa League.

Publicerad 2020-02-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto