POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Aston Villas Ligacupfinal är en osannolik möjlighet, inte en sannolik omöjlighet

Aston Villas säsong kan mycket väl sluta med att de finner sig själva degraderade tillbaka till Football League. Ty så ser nedflyttningsstriden ändå ut, så oviss är den. Det är alldeles för många lag inblandade, och Aston Villa känns alldeles för osäkra, för att kunna erbjuda några garantier mot nedflyttning. Men Aston Villas säsong kan också sluta med något de inte slutat med på 24 år – en cuptitel!

Om Aston Villa ska vinna Ligacupfinalen ikväll måste de å andra sidan lyckas med något som inget lag har lyckats med på ganska exakt tre säsonger, det vill säga besegra Man City i Ligacupen. Men å andra sidan, om Aston Villa lyckas vinna Ligacupfinalen ikväll så har de vunnit Ligacupen genom att längs vägen besegra ettan i Premier League, tvåan i Premier League samt trean i Premier League.

Ödet är något som det pratas om alldeles för mycket inom fotbollen utan att det faktiskt pratas om det. Men det är den här slags tanken att något nästan står skrivet på förhand, och i så fall vore det väl ett bra exempel på detta just att Aston Villa redan har besegrat Liverpool och Leicester. Problemet är så klart att detta nästan alltid bara är rationalisering i efterhand, och ingen får liksom för sig att räkna med de gånger det gick på annat sätt.

Vad är väl egentligen Ligacupen, åtminstone för Premier League-klubbarna, annat än ett sätt att värdera klubbarnas bredd och styrkan i deras spelartrupps alla delar? Man Citys två, kanske snart tre, Ligacuptitlar i rad är naturligtvis en rätt tydlig indikation på just detta. Förvisso är inte det alldeles relevant den här dagen, givet att både Aston Villa och Man City kommer spela lag som är helt och hållet ordinarie i allt väsentligt.

Aristoteles myntade det bevingade uttrycket att en osannolik möjlighet är att föredra framför en sannolik omöjlighet. Vilket möjligen låter som något av en tungvrickare och hjärnskrynklare på samma nivå som några av Tolkiens godbitar. Men av tämligen lätt insedda skäl är det ett uttryck som onekligen får mig att tänka just på Ligacupfinalen mellan Aston Villa och Man City.

Förståeligt nog är det många som nog på förhand mycket gärna beskriver Aston Villas Ligacupfinal mot Man City som en omöjlig uppgift. Eller kanske rättare sagt en sannolikt omöjlig uppgift. Men det är i så fall även ett exempel på den hysteri och extremism som har fått fotfäste i sådana här bedömningar. Vi vet att Man City inte är omöjliga att besegra av den enkla anledningen att ett antal lag redan gjort det den här säsongen.

Situationen spelar så klart stor roll för den här typen av frågor. Det är en sak att lyckas besegra Man City i ligaspelet, där det nog kan ha smugit sig in en viss nöjdhet. Det är en helt annan sak, som kanske inte minst Real Madrid fick erfara under veckan, att besegra Man City när det är ett stort ögonblick, när det är vinna eller försvinna, eller när det som ikväll är fråga om en Ligacupfinal på Wembley.

Kanske är det just situationen som mest av allt talar till Aston Villas nackdel i just den här finalen. Det som normalt sett alltid talar till den andra klubbens nackdel när de i en final möter någon av superklubbarna på Wembley. Aston Villa vann mot Liverpool till stor del eftersom de mötte dem på Villa Park. Aston Villa vann mot Leicester till stor del eftersom de fick avsluta på Villa Park. Nu har de inte längre hemmaplan.

Sist Man City spelade en cupfinal så vann de mot Watford med 6-0. Ett resultat som väckte något hysteriska reaktioner inom det engelska åsiktsmaskineriet. Men det spär så klart på känslan utav Man Citys överlägsenhet i den här typen av matcher. Samtidigt var Watford då något av ett lag i fritt fall, i början utav det skede som har försatt dem i rätt rejäla nedflyttningsproblem den här säsongen.

Men som sagt, det andra sättet att se på saken, det sätt på vilket Aston Villa måste se den här saken, är som en osannolik möjlighet. Det kommer aldrig vara sannolikt att Aston Villa vinner den här Ligacupfinalen, det vore inte rimligt att vänta sig. Om Aston Villa ska lyfta Alan Hardakers trofé ikväll så måste något osannolikt ha inträffat. Förutsättningen är att Aston Villa däremot har sett det som en möjlighet, en viktig skillnad i attityd.

Läktarna kommer gunga och sjunga med mängder av supportrar i klarett och blått, sjungandes om Holte Enders i skyn. Aston Villa sålde slut på sina biljetter på femton röda sekunder. Man City kämpade så sent som för någon vecka sedan med att sälja ut sina biljetter, kanske har de fortfarande inte lyckats. På läktarna kommer Aston Villa ha övertaget den här Ligacupfinalen. På planen riskerar storyn vara en annan.

Kom inte och säg till alla dessa supportrar att det på något sätt är omöjligt för Aston Villa att vinna den här Ligacupfinalen. Nu tänker inte de rationellt i den frågan, just eftersom de är supportrar, men inställningen som sådan kan också ha en högst konkret effekt på det som sedan sker. Ett lag som tror att det kan vinna en fotbollsmatch, har också större chans att vinna denna fotbollsmatch.

Aston Villa har inte vunnit en cuptitel på 24 år. Man City har vunnit de tre senaste engelska cuperna i rad, de två senaste Ligacuptitlarna i rad, och har alltså inte förlorat en engelsk cupmatch sedan våren 2018. Det finns goda skäl att betrakta finalen som en sannolik omöjlighet för Aston Villa. Men det finns samtidigt minst lika goda skäl att betrakta den som en osannolik möjlighet.

Kan inte heller skaka av mig känslan att det faktiskt är viktigt och finns ett värde i att klubbar som Aston Villa, till skillnad från någon av de vanliga superklubbarna, faktiskt vinner dessa cuptitlar. Visa även alla motsvarande klubbar att det kanske måste ses som osannolikt men likafullt en möjlighet, och alls ingen omöjlighet. Det hade gjort engelsk fotboll betydligt bättre, roligare och mer dynamisk.

För som sagt, det grundläggande problemet med båda de engelska cuperna är inte, som så många vill försöka göra gällande, att superklubbarna inte ställer upp med de bästa eller med tillräckligt bra lag, utan att så många klubbar strax därunder prioriterar bort dessa båda cuper även de. Därför är det alltid extra roligt när klubbar som Aston Villa, Leicester, West Ham med flera faktiskt gör en cup run.

Tyvärr räcker det ju relativt sällan hela vägen fram. Kanske kan Aston Villa ändra på detta ikväll. Osannolikt, men fullt möjligt.

Publicerad 2020-03-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto