POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Premier League lider inte av weak stream-syndrom

Gillar man fotboll gillar man vanligtvis inte förändringar. Alltså var det rätt många som muttrade när rutinerna kring Premier League och de engelska fotbollsmatcherna fick sig en törn när Amazon sände sina allra första Premier League-matcher live. Över 20 matcher visades på Amazon Prime, den första streamingtjänsten att köpa in sig på Premier Leagues rättigheter.

Det var ett banbrytande beslut av Amazon att bli först på den marknaden. Men det verkar ha varit ett klokt beslut. Siffror visar att Amazons prenumeranter ökade från år till år under det fjärde kvartalet med över 35%. Det gångna året har varit det bästa någonsin för Amazon Prime och mycket talar för att det var just deras köp av Premier League-rättigheter som var den främsta orsaken till det.

Det var möjligen också ett modigt beslut. Att vara först kräver alltid någon form av mod, eller åtminstone en vilja att ta en risk. Nu var det så klart inte ett köp i någon större skala, utan Amazon kan nog som mest sägas ha doppat tårna i vattnet. De prövade och såg hur det gick, och det troliga är nog att de har fått mersmak. Vilket borde betyda att Amazon och motsvarande streamingtjänster kommer vilja köpa ännu mer Premier League.

Rykten om streamingtjänster som ska köpa sig in i Premier League har funnits under en längre tid. Apple, Google, Facebook och Netflix har alla påståtts vara intresserade av eller till och med på väg att lägga bud på rättigheterna. Men det har aldrig riktigt blivit av. Det finns självfallet en aning om att sådana bud skulle öka konkurrensen, och därmed driva upp värdet på Premier Leagues rättigheter ytterligare.

Amazons kliv in på marknaden ökar chansen att dessa andra giganter väljer att göra dem sällskap. DAZN är en annan tjänst som håller på att expandera globalt, och som profilerar sig som Netflix för idrott, och som mycket väl kan tänka sig att se Premier League som ett russin i sin kaka. Samtidigt har både Netflix och Google förhållit sig rätt ljumma till att över huvud taget ta klivet in på livesport-marknaden.

Apple TV vore i så fall en mer trolig köpare. Facebook funderar uppenbarligen på saken, och har valt att experimentera med att sända några FA-cupmatcher från veckans omgång som precis avslutats. Faller det experimentet väl ut är det inte omöjligt att de vill köra det i större skala. Samtidigt är både Facebook och Googles annonsbaserade intäktsmodell en helt annan än den modell som ligger bakom rättighetsägande av Premier League-fotboll.

Ett helt annat alternativ vore att Premier League helt enkelt räcker långfingret åt alla köpare och startar sin egen streamingtjänst. Det vill säga skär bort mellanhanden mellan sig själva och konsumenterna av deras produkt. Richard Masters, Premier Leagues VD, har även gjort rätt tydliga indikationer åt det hållet. Även om han var noga med att påpeka möjligheten till en mix av egen streamingtjänst och klassisk försäljning av rättigheter.

Men så länge värdet på Premier Leagues rättigheter ökar är en egen streamingtjänst kanske inte något prioriterat projekt för Premier League. Och det är ett värde som trots allt fortfarande ökar. Förvisso såg vi en svag tillbakagång i värdet för de inhemska rättigheterna till Premier League, men värdet på de internationella avtalen har samtidigt ökat mångfalt. Inte minst här i Skandinavien.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan det alltså vara så att vi konsumerar fotboll på ett helt annat sätt än vad vi gör idag. Det behöver inte vara så dramatiskt. Vi har sett exakt samma process utspela sig för både TV-serier och film, på ett sätt som gör att vi nu ser det nya sättet som något helt naturligt och bättre. Ingenting säger att vi inte kommer se på samma sätt gällande Premier League-fotbollen.

Streamingtjänsterna har den naturliga fördelen att de ger Premier League fler alternativ att välja mellan. De låser inte in dem på specifika sätt eller gör dem relativt beroende av specifika köpare på samma sätt. Överlag är det alltså bara att betrakta som en positiv utveckling för Premier League. Även om det på kort sikt kan orsaka andra rutiner och upplevda störningar vad gäller hur vi har möjlighet att titta på fotboll.

Premier League lider med andra ord inte av något weak stream syndrome.

:::

Football League rullar vidare. Den här fredagskvällen är det Nottingham Forest som ger sig in i hetluften. Jagandes en Premier League-plats tar de ikväll emot Millwall hemma på City Ground. Två olika fotbollsfilosofier som möts där.

Nottingham Forest befinner sig mitt inne i en relativt svag formperiod, så det är viktigt för dem att börja vinna igen om de inte ska börja tappa greppet på lagen ovanför dem i tabellen, vilket gäller Fulham, Leeds och West Brom.

:::

Inga handslag under helgens Premier League-matcher, av rädsla för Coronaviruset, vilket känns som en minst sagt meningslös åtgärd. Det pratas nu att inom en snar framtid kommer matcher att spelas inför tomma läktare, även om det inte beskrivs som något ofrånkomligt i nuläget.

Vilket så klart vore trist. Men det finns naturligtvis större saker än fotboll här i livet. Även om jag hoppas att beslutet i så fall fattas baserat på medicinsk expertis, inte på någon allmän hysteri utan rationell grund. Beslutet att inte tillåta handslag mellan spelare gör mig inte särskilt hoppfull på den punkten.

:::

Kanske tur för Eric Dier att den oförskämde supportern sprang iväg. Annars hade vi kanske fått börja jämföra Dier med Eric Cantona, och det hade förmodligen varit mer än vad mitt svaga hjärta hade klarat av.

Publicerad 2020-03-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto