POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Den engelska amatörfotbollen avslutar och ogiltigförklarar sina säsonger

Det vanliga synsättet är att fotbollen är toppstyrd. Det vill säga att vad som sker i till exempel den engelska fotbollen kommer styras väldigt mycket av Premier League eller kanske till och med av toppklubbarna i Premier League. Definitivt är det ju där som väldigt mycket av uppmärksamheten är fäst. Men i dessa dagar visar det sig att den engelska fotbollen även kan komma att styras från botten.

Det är den engelska amatörfotbollen, det vill säga ligorna under Football League, som normalt anses vara starten för den professionella fotbollen i England, även om detta är en sanning med viss modifikation nu för tiden, som har ruskat om begreppen en aning genom att meddela att de avslutar säsongen och förklarar den ogiltig. Isthmian Premier League, Northern Premier League och Southern League gick ut med detta officielt under gårdagen.

Samtliga dessa tre ligor matar in klubbar till National Leagues båda serienivåer. Ännu är det inte helt offentligt att även National League kommer avsluta säsongen, men det förväntas presenteras precis när som helst. National Leagues styrelse har haft möten ett flertal gånger den senaste veckan, och det verkar finnas en enighet bland klubbarna om att stänga ned säsongen så snart som möjligt.

Ingen del i den engelska fotbollspyramiden är fristående från övriga delar, så vad den engelska amatörfotbollen beslutar, och vad National League beslutar, kan komma att ha en omfattande direkt och indirekt effekt och betydelse för Football League, och därmed i förlängningen även Premier League. Ännu är det exempelvis allt annat än tydligt vad som händer med uppflyttningar och nedflyttningar från de ligor som nu alltså avslutat sin säsong eller överväger att avsluta den.

National League förväntas vilja förhandla fram en lösning med FA i vilken nuvarande tabellpositioner kommer gälla. Vilket skulle betyda att nuvarande etta och tvåa i National League, det vill säga Barrow respektive Harrogate Town, skulle bli uppflyttade till Football League och League Two. Eller åtminstone att det skulle visa sig bli en önskad och acceptabel lösning för National League och FA.

Men det hela öppnar också upp en burk av slingrande maskar, eftersom det också kommer vara beroende av vad Football League bestämmer. Och Football League är en egen och självständig organisation från både National League och FA, och även om de helt säkert inte kommer kunna strunta blankt i vad till exempel FA önskar sig, så finns heller ingenting som säger att de kommer dansa efter FA:s pipa om det inte passar dem att göra det.

Vad skulle till exempel hända om Football League istället kommer fram till att avsluta sin säsong men stoppa alla uppflyttningar och nedflyttningar?! Skulle det i så fall innebära att League Two nästa säsong består av 26 lag, första gången i historien som en engelsk division innehåller så många lag?! Eller skulle det helt enkelt betyda att Football League bara säger tack men nej tack till National League, och Barrow respektive Harrogate Town får snällt stanna kvar i National League?!

Vi vet helt enkelt inte. Vad vi däremot vet är att det håller på att växa fram en mycket intressant skiljelinje inom engelsk fotboll där den professionella fotbollen, det vill säga Premier League och Football League, mycket öppet och tydligt vill spela klart säsongen på något sätt, men där den engelska amatörfotbollen, alltså National League och nedåt, tvärtom vill avsluta säsongen snarast möjligt.

Hur kommer egentligen det sig? För det är ju absolut inte så att beslutet skulle stå de engelska amatörklubbarna billigt. Flera hundra anställda skulle förlora sina jobb och flera klubbar skulle få genomgå ett ekonomiskt stålbad, en del av dem riskerar med mycket stor sannolikhet att gå under. Vad som möjligen visar sig är att dessa klubbar på den här nivån framför allt försöker reducera osäkerheten kring deras egen framtid.

Framför allt handlar det om osäkerheten kring spelarkontrakten. Att låta säsongen fortgå skulle skapa en djup osäkerhet kring förhandlingen om nya spelarkontrakt, vilka villkor som skulle gälla och så vidare. Möjligheten att kunna planera konstruktivt runt detta har alltså bedömts som mer värdefull än uteblivna matchintäkter. Möjligen speglar det också hur spelarkontrakten på den här nivån mer representerar en kostnad än en tillgång som kanske mer är fallet i Premier League och Football League.

Nu vore det kanske lite dumt att tro att Premier League och Football League kommer låta sig påverkas av vad National League och ligorna under dem gör. Men det finns också en viss betydelse i att som National League med flera nu vara en så kallad first mover. Genom att agera först sätter man därmed ett visst tryck på i första hand Football League att om inte anpassa sig direkt efter dem så åtminstone förhålla sig till dem. National League kan därmed åtminstone delvis sätta agendan.

Normalt sett är det ju Premier League och den professionella fotbollen som sätter den engelska fotbollens agenda. Men här kan det alltså bli amatörfotbollen. Ett bevis så gott som något på att vi befinner oss i en för stunden upp och nedvänd värld.

Publicerad 2020-03-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto