POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Fem allt bättre alternativ som Premier League väljer mellan

Att göra det perfekta till det godas fiende. En av de kanske vanligaste orsakerna till att positiva reformer hamnar på skräphögen. Det vill säga att dessa reformer eller beslut stöter på motstånd även av de som gynnas av förslaget av det enkla skälet att dessa reformer eller beslut inte anses utgöra det perfekta förslaget, inte inkluderar varenda teoretisk fördel, eller som på något litet sätt är till de gynnades nackdel. Ofta är detta något som utnyttjas av reformernas verkliga motståndare för att motverka dem.

Det är naturligtvis i grund och botten ett mycket barnsligt fenomen. Om jag inte får precis som jag vill på alla möjliga sätt och vis så tar jag min boll och går hem. Tämligen bokstavlig talat dessutom. Flera framstående politiker och ledare har påpekat hur det är ett orimligt och orealistiskt förhållningssätt. Trots detta måste det bestämda intrycket vara att det har blivit allt vanligare, och blivit ett allt större samhällsproblem rent praktiskt. Som vanligt är det förmodligen internets fel.

Nyanser är nonsens, kompromisser ses som katastrof och dumslug cynism för cynismens egen skull förväxlas med smarthet och djupare insikt. Många exempel på detta går att hitta inom fotbollen men det har minst sagt inte blivit mindre framträdande under den här Coronakrisen och de olika förslag som finns gällande hur den engelska fotbollen ska hantera den. Krisen framkallar så klart rädsla, rädsla motverkar rationellt tänkande, och sällan om någonsin verkar det ha varit så svårt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Det är dessutom de falska dikotomiernas tidevarv. Alltså är det knappast något att bli förvånad över att samtalet för närvarande ges formen av två mot varandra stående alternativ, antingen att slutföra säsongen i sin helhet, eller att omedelbart avsluta och ogiltigförklara säsongen (null and void). Föga förvånande följer anhängarna till dessa båda ståndpunkter rätt väl klubbarns respektive egenintressen. Men där finns så klart flera både möjliga och rimliga alternativ mellan dessa båda ståndpunkter.

Vilka är dessa olika ståndpunkter, hur förhåller de sig till varandra och hur attraktiva är de egentligen var och en utifrån någon form av makroperspektiv som försöker väga samman alla aspekter i någon form av helhet, sportsligt, ekonomiskt och samhälleligt? Det är vad den här listan ska försöka bena ut.

(5) Ogiltigförklara säsongen (null and void)

Det finns lite olika trådar som brukar följas för att landa i det här alternativet. Den kanske mest underhållande tråden är att detta skulle vara det enda rättvisa alternativet. Någon större chock är det kanske inte att detta framför allt framförs av de vars klubbar faktiskt har något att vinna på att säsongen ogiltigförklaras.

En annan tråd är att alla andra alternativ är orimliga eftersom fotboll är helt oviktigt under denna pandemi. Underförstått är alla som tycker annorlunda lite sämre människor utan samvete. Vad dessa moraliska fenomen struntar i är konsekvenserna för många hundra tusen människor om fotbollen bara sätts på paus under en längre tid.

Implikationen är alltså att hur säsongen avslutas är en slags icke-fråga, eller en total oviktighet. Vilket är ett minst sagt arrogant sätt att förhålla sig till alla de klubbar som investerat stora pengar och ett enormt arbete på att genomföra tre fjärdedelar av en säsong, vars utfall betyder precis allting för dem.

Som sagt, det är ett förhållningssätt som är bekvämt för dem som anser sig ha något att vinna på att säsongen ogiltigförklaras, och som inte verkar ha något emot att gömma ett så pass cyniskt förhållningssätt bakom påhittade moraliska argument. Skönt nog är det ett alternativ som UEFA, ligaorganisationer och klubbarna själva har avfärdat.

(4) Avsluta säsongen som vanligt med PPG

Varje alternativ mellan att ogiltigförklara säsongen och att slutföra säsongen måste innebära att avsluta säsongen, antingen vid den här tidpunkten eller efter att ha genomfört så många omgångar man har haft möjlighet till. Det vill säga avsluta säsongen innan den är slutförd.

UEFA har gett de nationella förbunden och ligorna en rätt rejäl spark i den riktningen genom ett dekret att europeiska cupplatser måste baseras på sportsliga meriter. Detta gäller förvisso bara hur de europeiska cupplatserna fördelas, men det får så klart en rätt tydlig effekt på hur ligorna kommer kunna hantera situationen.

Det mest naturliga sättet att avsluta säsongen med sportsliga meriter i nuläget vore att göra en tabell baserad på poäng per match (points-per-game). Alla lag har inte spelat lika många matcher så tabellen rakt av blir inte rättvis. Möjligen kan man gå tillbaka till den senast fullt genomförda omgången (28) och ta tabellen efter den omgången.

Invändningarna är på något sätt självklara. Oavsett hur man gör så betyder det att lagen inte har haft exakt samma förutsättningar, vissa har fått tuffare spelschema än andra, fått fler fördelar av hemmaplan och så vidare. Samtidigt är detta nog invändningar som mest görs om lag blir nedflyttade på dessa premisser.

(3) Avsluta säsongen med playoff

Någon form av kompromiss i detta avseende vore att utgå från tabellen i nuläget, eller efter den senast helt slutförda omgången, eller en PPG-tabell, och utifrån den genomföra playoff om de avgörande positionerna i ligan. Vilket borde betyda Champions League-platserna samt nedflyttningsstriden.

Praktiskt skulle detta kunna ha sina fördelar då ett playoff är ett mer begränsat och därmed mer lätthanterligt projekt än att slutföra säsongen i sin helhet. Det går att avgränsa mer och passar dessutom relativt sett bra att genomföra på neutrala arenor, som just nu verkar vara en populär idé. Dramaturgiskt har det så klart sina poänger.

På sätt och vis är det väl bra att Liverpools tabellförsprång är så stort, för det kan liksom inte bli något tjafs om playoff om själva ligatiteln. Men kruxet med playoffidén är så klart var man då egentligen ska dra gränsen för vilka lag som ska vara med i dessa playoff och inte, och om det inte riskerar bli alldeles för många lag per playoff.

Rättviseargumentet kan egentligen tillämpas åt båda håll för det här alternativet. Visst ger det inblandade klubbar möjligheten att faktiskt spela om saken från och med den här punkten, vilket tidigare alternativ inte ger. Samtidigt är det ett förslag som omintetgör det försprång som de bäst placerade klubbarna rättmätigt spelat till sig under säsongen.

(2) Avsluta säsongen utan nedflyttning men med uppflyttning

Att avsluta säsongen är inte detsamma som att ogiltigförklara säsongen. Vilket behöver sägas eftersom det har blivit uppenbart att många verkar blanda samman de här båda alternativen. Men det är alltså två olika typer av beslut med vitt skilda konsekvenser för de inblandade klubbarna.

Motståndet mot att avsluta säsongen verkar framför allt koncentrerat till landet i botten av Premier League och i toppen av Football League. Vilket så klart beror på den osäkerhet som existerar gällande vad som i så fall sker gällande nedflyttning och uppflyttning, något som så klart har en helt och hållet avgörande betydelse för alla klubbar.

Ett effektivt sätt att komma runt det problemet vore alltså att sätta den variabeln tillfälligt ur spel. Det vill säga meddela att den här säsongen blir inget lag nedflyttat från Premier League, men däremot blir lag som vanligt uppflyttade till Premier League. På så vis drabbas ingen otillbörligt av situationen som uppstått.

Det innebär som alla förstår en åtminstone tillfällig ökning av antalet klubbar i Premier League. Antingen ser man det då som ett sätt att behålla det på det viset. Eller så löser man det på sikt genom att öka antalet lag som flyttas ned under kommande säsong eller säsonger. Detta är i så fall ett rent praktiskt problem att lösa.

Ett jämnt antal lag i Premier League är självfallet önskvärt, och 24 lag vore i så fall det naturliga. Engelsk standard händelsevis. Leeds och West Brom, etta och tvåa i Football League, leder så pass övertygande att deras uppflyttning känns given. Ett playoff får sedan spelas där de båda vinnarna eller ettan och tvåan flyttas upp.

Under förutsättningen att det inte är praktiskt möjligt att slutföra säsongen så framstår detta alternativ som det mest rättvisa och minst skadliga för alla inblandade. Nedflyttning och uppflyttning sätts så att säga ur spel. Återstår gör då frågan om Champions League, vilket kanske inte är optimalt, men skadan är samtidigt relativt begränsad.

(1) Slutför och genomför säsongen i sin helhet

Alldeles självklart vore detta det överlägset bästa alternativet under förutsättningen att det faktiskt är ett alternativ möjligt att genomföra. Det är inte på det principella som det här alternativet faller utan förmodligen på det praktiska. Går det verkligen att genomföra inom nödvändig tidsgräns på ett sätt som är hälsomässigt acceptabelt?

Uppenbart är att detta är det alternativ som UEFA, de stora ligaorganisationerna och klubbar både föredrar och har väldigt svårt att släppa taget om. Alltmer långkokta förslag läggs fram om hur det skulle kunna genomföras. Från spel bakom låsta dörrar, spel på neutrala arenor, alla matcher på mindre än en månad, särskilda ligacamps och så vidare.

Vart och ett av dessa förslag kan så klart förlöjligas just eftersom de är så väldigt avvikande från normen. Men det säger samtidigt sig självt att varenda förslag som alls ska kunna lösa problemet måste avvika från normen. Det finns inga normala lösningar på ett fullständigt onormalt problem.

Går det på något sätt att genomföra så är detta alternativet som bör genomföras. Men det måste sättas en tydlig tidpunkt när man faktiskt måste bestämma sig för om det faktiskt går att genomföra eller ej.

Publicerad 2020-05-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto