POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Varför skulle Mauricio Pochettino välja Newcastle?

Lugnet före stormen? Det djupa andetaget innan det stora språnget? Det har blivit märkligt tyst om det pågående köpet av Newcastle. Oroväckande skulle kanske en del kunna tänka, men samtidigt har kanske det mesta som kan sägas om köpet redan sagts och vad som återstår är egentligen bara att låta frågan ha sin gilla gång. Tystnaden behöver inte alls ses som något negativt för de som hoppas på att Newcastle ska få nya ägare. Tids nog får vi ändå någon form av besked.

Av rent uppenbara mediala och psykologiska skäl har det däremot hunnit spekuleras rätt mycket i Newcastles nya framtidsutsikter. Det har pratats spelare naturligtvis. Men som kanske är brukligt i England så har det mesta av pratet handlat om vem som skulle bli Newcastles nye manager. Här har det så klart tagits för givet att Steve Bruce inte blir kvar som manager. Rafa Benitez har nämnts, Massimiliano Allegri har nämnts, men det namn som nämnts mest av alla är Mauricio Pochettino.

Varför Newcastle skulle välja Mauricio Pochettino som manager känns rätt givet. Det vore ett stort managernamn som omedelbart skulle signalera Newcastles nya ambition och status. Samtidigt har Pochettino uppvisat en imponerande förmåga att uppnå riktigt bra saker med klubbar som inte nödvändigtvis har de allra största resurserna. Vi har sett det med både Southampton och Tottenham. Med betydligt mindre resurser har Pochettino överträffat eller presterat jämnt med traditionellt sett större och starkare klubbar.

Något dåligt val vore det sannerligen inte av Newcastle. Tvärtom vore det väl nästan det perfekta valet av dem, den perfekta kombinationen av kaliber och kompetens. En manager vars personliga egenskaper till synes skulle passa perfekt för Newcastles befintliga position tillsammans med deras nya resurser och ambitioner. Svårt att hitta någon bättre lämpad manager för dem än Pochettino. Den avgörande frågan är kanske istället den motsatta: Varför skulle Mauricio Pochettino välja Newcastle?

Frågan är motiverad av flera olika skäl. För det första kan man så klart hävda att Mauricio Pochettino alltså redan har gjort den här resan med andra klubbar förut, först med Southampton och därefter med Tottenham, och kanske i det här stadiet av sin karriär är mer intresserad av att ta över en redan etablerad storklubb än ännu en klubb som är att ses som ett projekt. För det andra känns det rimligt att Pochettino just nu har rätt goda chanser att kunna välja och vraka mellan många olika erbjudanden.

Det är en fråga som kan tänkas ha olika svar. Och som vanligt är det kanske dessa svar i någon form av blandning som bäst förklarar varför Mauricio Pochettino nog mycket väl skulle kunna tänka sig att välja Newcastle om köpet av klubben faktiskt går igenom och blir verklighet.

Alternativen. Det kan faktiskt vara så att Mauricio Pochettino helt enkelt inte anser att bättre alternativ faktiskt är tillgängliga för närvarande. Det är svårt att säga hur länge Real Madrid är tillsammans med Zinedine Zidane. En vilja att vara kvar i Premier League kan utesluta PSG och Bayern München. Juventus vore så klart ett attraktivt val men med tveksam tillgänglighet. Få engelska klubbar känns tillgängliga i nuläget. Man City står inför en europeisk cupban och där finns fortfarande Pep Guardiola.

Mot osäkerheten i dessa kanske uppenbara alternativ ska då ställas Newcastle med den teoretiska potential som i så fall skulle finnas i den klubben. Det vore the next big thing inom den globala fotbollen, på pappret ett projekt med nästan oändliga resurser, och en omedelbar förmåga att ta upp konkurrensen med de största klubbarna både i England och i Europa. Om alla klubbar fanns att välja på skulle Pochettino nog kunna tycka att andra alternativ var bättre, men med ett begränsat val av klubbar?!

Pengarna. Varför hymla med att Newcastle helt säkert skulle innebära en rejäl payday för Mauricio Pochettino. Skulle uppköpet bli verklighet så kommer Newcastle knappast sakna pengar att betala löner för och där finns naturligtvis även en beredskap för att de kommer behöva betala en premium både till managers och spelare för att komma till klubben, åtminstone under den första tiden. Vill Newcastle verkligen ha Pochettino som manager så kommer Pochettino också kunna få väldigt bra betalt för det.

Profilen. Visst kommer det alltid finnas ett incitament att vilja ta sig högre och högre upp på managerstegen för en ambitiös manager som Mauricio Pochettino. Men det kan nog inte heller struntas i att Pochettino själv faktiskt verkar tycka om att arbeta med vad man skulle kunna kalla för mer utvecklingsbara klubbar, eller klubbar med mer potential för utveckling i är ett kanske bättre uttryck. Det ena utesluter inte det andra, men vi vet att Pochettino frodas i en typ av klubb, vi vet inte att han frodas i andra typer av klubbar.

Ett minimum av självinsikt hos Mauricio Pochettino kan kanske göra att han skulle kunna tänka sig att välja en klubb som Newcastle först trots allt. Det var inte Tottenham som sådant som Pochettino tröttnade på utan snarare klubbens saktfärdighet i att förnya och förstärka sin spelartrupp. Med Newcastle skulle Pochettino kunna få det bästa från båda världarna, en klubb som på samma gång måste ha ett kollektivt utvecklingstänk som Tottenham men även skulle ha resurserna och ambitionen att verkligen investera stort.

Projektet. Vilket leder oss till det fjärde skälet varför Mauricio Pochettino skulle kunna vara specifikt attraherad av Newcastle, och vi har snuddat vid det förut. Newcastle vore helt enkelt ett väldigt spännande projekt, både sportsligt och ekonomiskt. Pochettino skulle också ha chansen att i hög utsträckning kunna göra Newcastle till sitt projekt, på ett sätt som aldrig riktigt var möjligt med Tottenham, och som nog aldrig skulle vara möjligt med någon av de andra superklubbarna.

Allting skulle naturligtvis bygga på att Mauricio Pochettino också lyckades med sitt projekt, för Newcastles nya ägare skulle rimligtvis ha ganska lite tålamod med en manager som inte levererade de resultat de önskade. Men det är i och för sig inte något som vore unikt med Newcastle. Vad som kanske vore unikt med Newcastle utifrån Pochettinos perspektiv är möjligheten att kombinera en typ av management som han bevisat är väldigt bra på med resurser vi normalt sett bara hittar hos superklubbar.

Dessutom utan att behöva kliva in i någon annan managers skugga, som nästan ofrånkomligen skulle bli fallet med varje annan större klubb. Newcastle har flera punkter de kan välja att trycka på i sin säljpitch till Mauricio Pochettino. När Pochettino frågar sig och dem varför han skulle välja Newcastle så har Newcastle åtminstone möjligheten att ge ett bra svar. Vilket alltid är en bra början.

Publicerad 2020-05-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto