POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Elva aktuella frågor inför Premier Leagues omstart

Äntligen är vi då här igen. Premier League är tillbaka. Engelsk fotboll är tillbaka. Bara en sömn kvar innan det återigen är dags att ratta in matcher från världens största, bästa och vackraste liga. Nåja, två av tre i alla fall. Marcus Rashford får börja koncentrera sig mindre på att rädda världen och mer på att rädda Man Utd i tabellen. Frågan är väl vilken av de båda uppgifterna som är tuffast.

Eftersom det garanterat kommer gnällas på det där med störst, bäst och vackrast så har jag lite siffror i bakfickan. Fem engelska klubbar har genom åren lyckats vinna Champions League eller Europacupen, vilket är två fler än närmaste ligor som råkar vara Bundesliga och Serie A. England har åtta finalister i Champions League, vilket är dubbelt så många som exempelvis La Liga, och två fler än återigen Bundesliga och Serie A.

Något säger så klart detta om bredden i Premier League, och bredden i engelsk fotboll, som är en stor anledning både varför vi gillar ligan så mycket och varför Premier League är den tuffaste och därför mest populära ligan i världen. Även om det så klart knappast behövs några siffror för att bekräfta det som går att se redan med blotta ögat. Men det är aldrig fel att de ändå finns.

Nio-tio omgångar återstår av den här Premier League-säsongen. Mycket ska avgöras på dessa omgångar. Liverpool ska säkra ligatiteln och sedan är väl deras säsong i praktiken över eftersom Jürgen Klopp fegat ur i cupspelet som vanligt. Det ska bestämmas vilka lag som får spela Champions League nästa säsong. Liksom det ska avgöras vilka två klubbar som följer med Norwich ner i Football League.

Innan vi börjar fira midsommar i Premier League kan det däremot vara värt att erinra sig några av de mest brinnande frågorna inför ligaupploppet den närmaste dryga månaden och en halv:

(1) Vinner Wolves på uppehållet?

Inget lag har spelat lika många matcher som Wolves den här säsongen. Inget lag har heller använt färre spelare än Wolves den här säsongen. Både upploppet i Premier League och i Europa League återstår för Wolves, med höga insatser i båda racen, och de om några borde kanske ha kunnat vinna på uppehållet och möjligheten att ladda batterierna igen.

(2) Håller Sheffield Uniteds magi i sig?

Sheffield United har ruskat om begreppen rejält den här säsongen, och med tio omgångar kvar har de fortfarande viss chans på Champions League nästa säsong, vilket är remarkabelt. Inte att undra på att Sheffield United och Chris Wilder verkligen ville ha igång säsongen igen så fort som möjligt så att inte den magi försvinner som hittills har präglat deras säsong.

(3) Fortsätter Arsenals försvar vara socialt distanserat?

Billiga skämt på Arsenals bekostnad finns alltid ett nöje med och i dessa tider är det alltid aktuellt att beskriva deras försvarsspel som i bästa fall socialt distanserat. Något som legat dem till last under många säsonger och så även denna. Champions League-spel är minst sagt ett långskott för Arsenal nästa säsong, men ska de ha någon chans att lyckas måste de försvara sig betydligt bättre än de gjort.

(4) Blir det några matcher för Paul Pogba?

Stora delar av uppehållet har gått åt för Man Utd att brösta upp sig själva om hur bra det blir med både Paul Pogba och Bruno Fernandes på planen. Lagom till första matchen börjar det plötsligt viskas om att Pogba minsann inte ska spela. Vilket självfallet är manna från himlen för de som haft lite konspiratoriska tankegångar kring detta med Pogbas vilja att över huvud taget spela den här säsongen.

(5) Har Tottenham hunnit finna sig själva igen?

En säsong som blott kan beskrivas som katastrofal för ett Tottenham som inte alls har lyckats förnya laget i nödvändig utsträckning. Mauricio Pochettino sparkades och ersattes av José Mourinho, utan att det gett någon tydligt positiv effekt på laget, på spelet eller på tabellen. Uppehållet kom kanske väldigt lägligt för Tottenham, eller så fördröjde det bara det oundvikliga.

(6) Kan Chelseas momentum utanför planen översättas på planen?

Möjligen låter vi oss luras en aning om Chelseas så kallade momentum bara för att de verkar ha hunnit med att göra en värvning med hög profil på senare tid. Ändå har det andats positiva tankegångar kring Chelsea den här säsongen, där Frank Lampard kanske inte gjort någon direkt succé men heller inte misslyckats. Kan Chelsea översätta sitt momentum utanför planen på planen och i tabellen?

(7) Hinner Carlo Ancelotti få någon ordning på Everton?

Carlo Ancelotti är manager för Everton! Den karamellen har man kanske hunnit med att glömma bort under uppehållet, en av de stora bomberna den här säsongen och som kan visa sig väldigt intressant för den närmaste framtiden. Frågan är väl vad det hinner med att innebära för den här säsongen där Everton befinner sig i ett slags ingenmansland. De riskerar inte åka ur, men det är också väldigt långt upp till de europeiska cupplatserna.

(8) Blir det sol eller pannkaka för Newcastle?

Att köpas eller inte köpas, det är frågan som det just nu verkar grubblas på i sådan utsträckning att till och med Hamlet börjar bli otålig över velandet. I vilket fall som helst är det väl rimligt att tro att det kommer påverka Newcastle, som däremot har ett hyfsat betryggande försprång i poäng ned till nedflyttningsstrecket. Steve Bruce har väl troligtvis bara en uppgift kvar i klubben, att hålla dem ovanför det där strecket. Inte mer.

(9) Lyckas West Ham spela sig kvar i Premier League?

Ibland är det klokt att hålla korten nära kroppen. Något som West Ham inte riktigt verkade ha insett då de tidigt under uppehållet gick ut med att de ansåg att säsongen borde avslutas. Varför de råkade tycka just det var lätt att förstå baserat på West Hams tabellplacering, bara målskillnad hållandes dem ovanför nedflyttningsstrecket. De ville förhandla sig kvar i Premier League. Nu måste de spela sig kvar i Premier League.

(10) Vilka hamnar på övre halvan av nedflyttningstabellen?

Den mest intressanta, definitivt den mest dramatiska, tabellen i tabellen måste nog vara nedflyttningstabellen. Skalar vi bort kanterna innehåller den fem lag inom fyra poäng från varandra. Brighton (29p), West Ham, Watford och Bournemouth (27p vardera) och Aston Villa (25p) med en match mindre spelad. Man måste till sist ha två lag bakom sig i denna interna tabell för att hålla sig kvar i Premier League.

(11) När vinner Liverpool ligan?

Liverpool har 82 poäng. 88 poäng räcker för att Liverpool garanterat ska vinna ligan. Det är med andra ord enkel matematik som säger oss att Liverpool just nu behöver sex poäng, eller med andra ord vinna två matcher, för att säkra sin första och eventuellt sista ligatitel på 30 år. Vilket betyder att Liverpool kan vara mästare redan inom en dryg vecka, om de vinner derbyt mot Everton och sedan hemmamatchen mot Crystal Palace.

Ett ord för mycket i den där sista frågan.

Publicerad 2020-06-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto