POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Vilka vore de fem bästa återanställningarna i Premier League?

Förlusten mot Sheffield United var en missräkning både för Tottenham och för José Mourinho. Det var ett tungt slag mot klubbens förhoppningar om att kunna ta sig till Champions League nästa säsong. Förlusten innebar med allra största sannolikhet att Tottenham nog kan glömma Champions League, och att de därmed går en mycket osäker närmaste framtid till mötes.

José Mourinhos humör efter förlusten var väl ungefär det förväntade. Första reaktionen var att kritisera domarna och kanske framför allt VAR, som ju dömde bort Tottenhams kvittering strax innan halvtid. Andra reaktionen var att besvärja sina egna spelare som att de saknade den rätta mentaliteten, saknade i självförtroende, och helt enkelt inte var tillräckligt stora vinnarskallar.

Vad som kom först, hönan eller ägget, är ju frågan med det omöjliga svaret. Precis som det är svårt att veta om Mourinhos försvar uppstår som en följd av prat och rykten om att sparka honom och ersätta honom med någon annan manager, eller om detta prat och dessa rykten tvärtom orsakas av Mourinhos beteende. Orsak och verkan är alltid lite luriga att hålla isär här, kanske för att orsak och verkan samspelar.

En rätt underhållande aspekt är att det har börjat höjas röster för Tottenham att ta tillbaka Mauricio Pochettino som manager. Pochettino är ju alltjämt utan nytt jobb, och det råder ju ingen tvekan om att Pochettino gjorde ett stort jobb som Tottenhams manager under flera år. Många tyckte så klart att Tottenham gjorde ett misstag som sparkade Pochettino, och detta vore väl liktydigt med att medge misstaget.

Inte minst därför är det kanske lite svårt att se Tottenham och Daniel Levy fatta det beslutet. Även om det faktiskt var ett misstag att sparka Mauricio Pochettino, och det kan väl diskuteras om det var det eller ej, så ska vi kanske inte räkna med att Levy med flera kommer vara helt pigga på att medge den saken, än mindre skylta med det. Att anställa Pochettino igen i detta läge vore en anmärkningsvärd politisk reträtt.

Tottenham hade goda skäl att byta manager tidigare under säsongen. Det finns också alltid tydliga risker med att försöka gå tillbaka och försöka återskapa vad som var. Men det skulle också kunna finnas argument för att återanställa Pochettino. Det vill säga om det uttryckligen syftade framåt och inte bakåt, att uttalat försöka bygga ett nytt lag med Tottenham, snarare än att bevara det gamla, som var deras förra misstag.

Tankegången är hur som helst inte ointressant. Skulle Mauricio Pochettino vilja ta över Tottenham som om det vore 2014 igen så vore det onekligen ett spännande projekt. Men visst kan det ha runnit för mycket vatten under den bron. Men om det någon gång skulle gå bra att återanställa en manager så vore detta kanske den gången. Vilket väcker frågan, vilka vore de rimligaste återanställningarna i Premier League för närvarande?

(5) Newcastle, Rafa Benitez

På något sätt vore ju detta en komisk utveckling, en slags symbol över den snurriga karusell som varit Newcastle de senaste åren. Helt säkert en återanställning som inte händer utan ett ägarbyte, men om Newcastle får nya ägare så vore det kanske ändå ingen omöjlig återanställning, Benitez är populär på Tyneside. Vore det en klok återanställning? Ja, på så vis att jag tror Benitez kan åstadkomma bra saker med ett ambitiöst Newcastle. Nej, på så vis att jag tror Newcastle skulle kunna hitta bättre och mer progressiva alternativ.

(4) Norwich, Alex Neil

Norwich har varit uppe och vänt i Premier League förut, och förra gången var Alex Neil deras manager. Det gick inte så jättebra den gången. Sedan dess har Neil gått vidare, lärt sig och utvecklats som manager. Han har visat med Preston North End att han kan få ett lag även med relativt små resurser att prestera bra i närheten av toppen av tabellen. Med Norwich skulle han ha desto större möjligheter att verkligen få utväxling, dessutom med en typ av fotboll som ligger rätt nära den fotboll Norwich spelar nu och som Norwich också vill spela.

(3) Tottenham, André Villas-Boas

Lustigt ändå att Tottenham faktiskt kan hitta två återanställningar som känns både vettiga och positiva. André Villas-Boas hade faktiskt en rätt bra första period med Tottenham och var nog den manager som etablerade dem på en Champions League-jagande nivå, genom att få ut det mesta och bästa av unika talanger som Gareth Bale och Luka Modric, en nivå som Mauricio Pochettino sedan kunde komma in och bygga vidare från. Skulle Villas-Boas anställas av Tottenham igen så vore han förmodligen även mer befriad från de Chelseaassociationer som störde supportrarna första gången.

(2) Chelsea, André Villas-Boas

Rätt manager vid helt fel tidpunkt. Lite så tänker jag att man kan utvärdera Chelseas beslut att anställa André Villas-Boas i början av 2010-talet. Det var inte svårt att förstå Chelseas tänkande där och då, en ung och karismatisk manager som haft framgångar med Porto. Man ville så att säga upprepa José Mourinho. Men Villas-Boas var en manager med helt andra idéer, och Chelseas som lag och med de tongivande spelare som fanns där då var helt enkelt inte redo att ta till sig dessa idéer. Chelsea i nuläget skulle förmodligen passa Villas-Boas betydligt bättre.

(1) Tottenham, Mauricio Pochettino

Svårt ändå att se någon på pappret bättre återanställning än detta. Även om det inte nödvändigtvis betyder att det är en återanställning som borde göras. Som sagt, väldigt få återanställningar blir någonsin särskilt bra. Men som sagt, givet förutsättningen att Pochettino skulle kunna gå in i Tottenham med samma mindset som han tog över klubben för drygt fem år sedan så skulle det kunna bli riktigt bra. Tottenham behöver bygga ett ”nytt” lag och få managers har visat sig bättre på den saken i Premier League de senaste fem åren än Pochettino.

Publicerad 2020-07-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto