POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Årets fem bästa beslut i Premier League!

Bra beslut kan rädda en säsong liksom dåliga beslut kan förstöra en säsong. För allt prat om hur pengar avgör allting inom fotbollen så är den på samma gång kanske besvärliga men också uppmuntrande sanningen att klubbar och andra aktörer i hög utsträckning bestämmer sin egen framtid och framgång genom sina egna beslut. Fotbollen är på intet sätt förutbestämd.

Om inte Man City och Liverpool fattar en serie av väldigt bra beslut under en längre tid så spelar det ingen större roll hur mycket pengar de investerat i spelartruppen, de hade i så fall aldrig blivit så bra som de nu är. En serie av betydligt sämre beslut under en längre tid har gjort att det inte spelat någon större roll hur mycket pengar Man Utd än investerat i sin spelartrupp, det har inte gått särskilt bra ändå.

Exemplen kan göras många. Men nu håller vi oss till den här snart avslutade säsongen. Vilka har varit besluten som definierat säsongen för Premier League och för dess olika klubbar på ett positivt sätt? Vilka har varit årets bästa beslut i Premier League? Den frågan utgör utgångspunkten för den här måndagslistan. Vi kan betrakta den som ett av de första försöken att faktiskt sammanfatta den här snart avslutade säsongen.

Där finns så klart även de dåliga besluten. Men eftersom jag är en positiv kille, som inte gillar att peka finger åt andras misstag, och helst vill fokusera på det som klubbar gör bra, så tänkte jag överlåta åt er att i kommentarsfältet ta upp dem istället.

(5) Bournemouths beslut att låta Eddie Howe löpa linan ut!

Jag skriver detta ännu i ovetskap om Bournemouth lyckas hålla sig kvar i Premier League eller ej. Jag är kanske som bekant inte precis övertygad om Bournemouths utveckling de senaste åren, jag menar att de borde ha kunnat göra mer. Ändå är jag nog av åsikten att Bournemouth har gjort det rätt, med tanke på deras långa resa med Eddie Howe, att visa honom den respekten att ge honom möjligheten att själv reda ut situationen de nu satt sig själva i. Ett annat beslut hade känts som en slags bekräftelse på allt som lite trist med fotbollen idag. Efter säsongen behöver däremot Bournemouth göra en bred utvärdering om hur de vill gå framåt.

(4) Brightons beslut att anställa Graham Potter!

Brighton fattade ett modigt beslut. Både för att de förmodligen visste att det skulle vara ett opopulärt beslut men även för att det skulle trotsa konventionerna. Brighton hade ju precis klarat sig kvar i Premier League och borde ju vara nöjda med det. Varför ska man då drabbas av hybris och vilja något mer än så? Jämförelser gjordes omedelbart med Crystal Palace anställning av Frank De Boer, samtidigt som det talades mycket tyst om andra möjliga jämförelser med Stoke, Sunderland, West Brom, Aston Villa med många fler. Många tog för givet att Brighton skulle åka ur Premier League, men utfallet blev betydligt bättre än många trodde.

(3) Premier Leagues beslut att införa VAR!

VAR är naturligtvis ett av de mest utskällda fenomenen i dessa dagar. Både på grund av egen förskyllan och att så många helt enkelt missförstått VAR:s funktion, och verkar helt oförmögna både att förstå fotbollens regler och att förstå skillnaden mellan vad som beror på fotbollens regler och vad som beror på VAR. Helt sant är att mycket kan göras bättre vad gäller tillämpningen av VAR, det vill säga hur man använder sig av det, men beslutet att faktiskt införa VAR i fotbollen var ett bra beslut. Lösningen på problemen med VAR är inte att ta bort VAR utan att göra VAR bättre. De som klagar högst på VAR nu är samma personer som klagade innan VAR, och som skulle klaga högst även om VAR skulle tas bort.

(2) Southamptons beslut att inte sparka Ralph Hasenhüttl!

När det går dåligt för en klubb, när kritiken och synpunkterna väller in både från media och från supportrarna, så är det väldigt lätt att så att säga fatta de enkla besluten. Att göra som alla andra, och göra vad alla tycker. Man minskar därmed risken att drabbas av alltför hård kritik själva. Ett extremt tydligt fenomen i dessa pandemidagar. Under hösten kändes det länge ofrånkomligt att Southampton skulle sparka Ralph Hasenhüttl. Laget klickade inte alls, brottades i nedflyttningsstriden, och 0-9-förlusten mot Leicester hade sänkt vem som helst. Men Southampton trotsade förväntningarna, simmade mot strömmen, behöll förtroendet för Hasenhüttl, och lade därmed grunden inte bara för en betydlig bättre andra halva av säsongen, utan för ett Southampton med potential att bli riktigt besvärliga nästa säsong.

(1) Premier Leagues beslut att spela klart säsongen!

Det var ett kontroversiellt beslut. Många förespråkade att säsongen istället skulle avslutas, på det ena eller andra sättet, oftast hänvisandes till inte alltid helt rationella resonemang om hälsa. Andra menade att säsongen borde nollas och voidas, främst av rent egoistiska skäl maskerade bakom hälsoskäl. Vissa hade väldigt svårt att förlika sig med insikten att fotboll utan publik ändå var bättre än ingen fotboll alls. Med facit i hand är den alldeles självklara slutsatsen att inte bara var Premier Leagues beslut att spela klart säsongen rätt beslut, det var ett överlägset mycket bättre beslut på alla sätt än alla de andra alternativ som föreslogs.

Publicerad 2020-07-20 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto