POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Playoff preview: Orkar Brentford med mentalt?

Brentfords åtta raka vinster placerade uppflyttningen i deras egna händer, som de däremot slarvade bort i de två sista matcherna. Orkar Brentford ladda om mentalt inför ett playoff och uppnå målet inför säsongen, deras sista på Griffin Park, att ta sig till Premier League?

STATISTIKEN
Placering: 3:a
Poäng: 81p
24W-9D-13L

NORMAL STARTELVA (4-3-3): GK: David Raya; DL: Rico Henry, DC: Ethan Pinnock, DC: Pontus Jansson, DR: Henrik Dalsgaard; MC: Josh Dasilva, MC: Christian Norgaard, MC: Sergio Canos; LW: Said Benrahma, ST: Ollie Watkins, RW: Bryan Mbuemo.

Mycket med Brentford påminner om förra säsongens Leeds. De spelar kanske den bästa fotbollen i hela ligan, dominerar motståndarna spelmässigt, har uppflyttningen i sina egna händer men faller ihop av trycket under de sista omgångarna, förlorar oväntat ett par matcher, och istället för uppflyttning tvingas man till playoff.

Pontus Jansson borde känna igen situationen. Han var med när Leeds rasade samman helt mot Derby County när förväntningarna och pressen blev alldeles för hög. Nu ska han som lagkapten vara med att göra Brentford redo på bara några dagar att gå in och spela ett helt avgörande playoff mot Swansea.

Precis som med Leeds förra säsongen finns den här känslan av att det helt enkelt är ett år för tidigt för Brentford. Att de inte riktigt ännu har det kollektiva kunnandet och rutinen att ta sig upp i Premier League. Att de behöver den här säsongen som ett slags läroår för att kunna ta det stora klivet sin andra säsong.

Möjligen talar det till Brentfords fördel att de i semifinalen får möta Swansea och inte Nottingham Forest. Swansea går kanske in i detta playoff med den mycket farliga känslan av att inte ha något att förlora, men känns ändå som en betydligt tunnare motståndare för Brentford än vad Nottingham Forest hade varit.

Brentford är den enda klubben i detta playoff som inte spelat i Premier League i närtid, och som inte varit behjälpta av fallskärmar därifrån. Brentfords position bygger istället på deras unika metoder gällande scouting, rekrytering och coachning. Metoder som ger Brentford en betydligt starkare grund att stå på än exempelvis Bournemouth.

Brentfords profil är därför som ett ungt och väldigt talangfullt lag. Brentford är intressant nog också ett mycket skandinaviskt lag. Vi hittar framför allt många danska spelare i Brentford, framför allt Henrik Dalsgaard, Christian Norgaard och Mathias Jensen, men även svenskar, islänningar och finländare.

Brentford är raka motsatsen till de lag som vi normalt sett brukar förvänta oss ska gå upp i Premier League. Kanske är det en sak som talar emot dem, kanske är det en sak som talar för dem. Helt säkert är det en stor del av attraktionen med dem.

Formen

Svårbeskriven. Brentfords form var glödhet med sju raka vinster efter uppehållet, men två förluster på de två sista matcherna kastar om begreppen en aning. Hur mycket av dessa förluster berodde helt och hållet på pressen, och vad säger det oss om hur Brentford kommer klara pressen i ett playoff? Även om resultaten gick Brentford emot både mot Stoke och mot Barnsley så var de spelmässigt helt dominanta.

Styrkor

Taktiskt och tekniskt är det bara Leeds som överträffar eller kan mäta sig med Brentford den här säsongen. Kontrollerar bollinnehavet och dominerar matchbilden, det är väldigt sällan en motståndare får spela matchen på sina villkor mot Brentford. Offensiven från framför allt vänsterkanten skulle inte göra bort sig vare sig i Premier League eller ens i Champions League.

Svagheter

Offensiva ytterbackar gör ibland Brentford sårbara för omställningar. Men den kanske främsta svagheten i detta Bournemouth är att de har svårt för när fotbollen blir väldigt fysisk, och motståndare kan få dem ur balans på det viset. Stoke lyckades exempelvis alldeles utmärkt med just detta i den näst sista omgången. Bristen på erfarenhet är även en faktor som kan tala till Brentfords nackdel.

MVP

Said Benrahma. Extremt värdefull spelare för Brentfords offensiv. Skapar mängder med chanser och mål både åt sig själv och åt övriga spelare i laget. Håller en teknisk nivå vi sällan ser på den här nivån av engelsk fotboll, kanske generellt i engelsk fotboll. Kommer förmodligen spela i Premier League nästa säsong i vilket fall som helst.

Manager

Thomas Frank. Hade en tuff inledning när han rekryterades internt för att ta över efter Dean Smith mitt under förra säsongen. Men har inte bara fått ordning på Brentford utan har gjort dem ännu bättre. Progressiv manager som passar perfekt in i Brentfords uttalade filosofi.

Prognos: 40%

26/7 19:30 – Swansea vs Brentford
29/7 20:45 – Brentford vs Swansea

Publicerad 2020-07-23 kl 19:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto