POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
6v

Framsteg utan riktig framgång präglar Steven Gerrards tid med Rangers

Steven Gerrard ryktades som ett av managernamnen för Bournemouth, och det var alldeles tillräckligt för att såra den skotska självkänslan. Varför skulle en manager för Rangers FC, en av Skottlands två största klubbar, med 54 ligatitlar och europeiska cupfinaler på meritlistan, vara ens det minsta lilla intresserad av att byta bort dem mot Bournemouth, nyss nedflyttade från Premier League?!

Sant är att Rangers FC är en tekniskt sett större klubb än Bournemouth. Men därmed följer ju inte att Bournemouth därför vore ett steg nedåt i en managers karriär. Istället är Bournemouth klubben med de större resurserna, klubben med de bättre spelarna, som spelar i en betydligt mer exponerad liga redan i Football League, och med betydligt mycket mer luft ovanför dem att växa in i.

Att Steven Gerrard skulle kunna tycka att Bournemouth är ett i högsta grad intressant alternativ är därför kanske inte riktigt så långsökt som de uppstudsiga skottarna själva verkar tycka. Det var ju lite liknande reaktioner som när Brendan Rodgers lämnade Celtic för Leicester, fastän det så klart på de flesta sätt är en no-brainer. Rangers och Celtic må vara stora fiskar, men simmandes i en väldigt liten damm.

En annan i mitt tycke något märklig reaktion när jag twittrade att Gerrard ryktades till Bournemouth var att Gerrard faktiskt blev lite dissad. Gerrard beskrevs som en manager som blev taktiskt bortdribblad av Celtics taktiskt sämsta manager på länge. Mer eller mindre underförstått alltså att Gerrard inte var så mycket att ha. Vilket inte riktigt stämde med min bild att Gerrard åtminstone har gjort ett godkänt jobb med Rangers FC.

Jag ska för all del inte påstå att jag följer den skotska fotbollen med någon större energi och intensitet. Vad jag vet är att Celtic har möjligheten den här säsongen kan vinna ligan för tionde gången i rad, vilket är ett rekord, och att Steven Gerrards uppgift med Rangers FC är att försöka förhindra detta. Vad jag också vet är att Rangers återvände till Skottlands Premiership för fyra år sedan och försökt ta sig ikapp sedan dess.

Vilket väl har gått sisådär kort sagt. Mark Warburton, nu för tiden i QPR, var manager när Rangers FC återvände till Premiership. Han fick dock sparken tidig vår med Rangers FC långt efter Celtic i tabellen. Pedro Caixinha hade sedan ett misslyckat halvår i klubben innan, efter några ställföreträdare på posten, Steven Gerrard anställdes sommaren 2018 med uppdraget att försöka få någon ordning på Rangers FC.

Har Steven Gerrard lyckats?

På den frågan verkar det alltså råda lite delade meningar. Poängdifferensen mellan Rangers och Celtic under de fyra säsongerna sedan Rangers kom tillbaka till Premiership har gått från 29 poäng första säsongen, till 12 poäng andra säsongen, till 9 poäng den tredje säsongen, Gerrards första, och 13 poäng under den fjärde säsongen, Gerrards andra, dock med en match mindre spelad.

Rangers tabellplacering de två första säsongerna i Premiership var trea, samtidigt som Rangers tabellplacering de två därpå följande säsongerna, med Steven Gerrard som manager var tvåa. Vilket självfallet är en förbättring, men där orsaken spåras mer till att Aberdeen inte längre är riktigt lika starka de senaste säsongerna som de var innan dess, snarare än någon väldigt tydligt förbättring av Rangers.

Framsteg syns däremot inte alltid i tabellplaceringar och poängdifferenser. Under Steven Gerrard har Rangers vunnit fler matcher, gjort fler mål, släppt in betydligt färre mål och, kanske mest betydelsefullt av allt, lyckats besegra Celtic och besegrade dem övertygande dessutom, två gånger, hemma på Ibrox. Celtic har inte längre råd att betrakta Rangers som ett skämt, utan måste ta deras hot på allvar. Detta har hänt de två senaste åren.

Vilket var ett av de främsta skälen att Steven Gerrard anställdes. Med sitt namn och med sin vilja att vinna skulle han driva Rangers upp i toppen igen. Det går för all del att förstå tänket bakom det där. Även om inte alla var övertygade. Ungefär hälften av cirka 1,000 Rangerssupportrar ansåg när Gerrard anställdes att han var för oerfaren. Min gissning är i alla fall att den andelen skulle vara betydligt lägre idag.

Rent taktiskt är Gerrard tydligt inspirerad av Liverpools sätt att spela fotboll under Jürgen Klopp. Han försöker använda sitt lag till att pressa högt, han gör laget väldigt kompakt centralt, han använder framför allt ytterbackarna som väldigt viktiga spelare för lagets offensiv och chansskapande. Precis som Liverpool, åtminstone som Liverpool för några år sedan, har Rangers även haft svårt att skapa chanser och göra mål på låga försvar.

https://footballbh.net/2020/05/15/steven-gerrard-rangers-201920-tactical-analysis-tactics/

Just aspekten att kunna skapa chanser och göra mål på låga försvar är vad som kommer vara viktigast för Rangers och för Steven Gerrard att hitta en lösning på, om de ska lyckas utmana Celtic den här säsongen. För det är en svaghet som kostat Rangers poäng, och som hållit poängavståndet till Celtic oförändrat. Vilket möjligen bevisar att den gamla klyschan att försvar vinner titlar är otillräcklig, anfall vinner också titlar!

Möjligen är det därför lite oroande för Rangers möjligheter att lagets främsta målskytt, den colombianske anfallaren Alfredo Morelos, verkar ha tröttnat på livet i Rangers och ser sig om efter annan klubb. Kanske är spelaren som Gerrard tänker sig ska ersätta Morelos många mål Kemar Roofe, den tidigare Leedsanfallaren som efter en säsong i Anderlecht alltså har återvänt till de brittiska öarna.

Ändå är det kanske så att för att lösa problemet med att ha svårt mot låga försvar så ligger kanske inte svaret i första hand i vilka spelare man har tillgång till. Snarare handlar det om hur man får sina spelare att jobba, att samspela, och röra sig för att luckra upp det där låga försvaret. En fråga om offensiv organisation således. Frågan är därför om Gerrard har det taktiska verktyget i sin låda.

Vi får i så fall se det den här säsongen. Skottland har alltså redan dragit igång sin nästa säsong, efter att de var en av ligorna som avslutade säsongen på grund av pandemin redan i mars. Rangers inledde med att vinna med 1-0 borta mot Aberdeen i förra helgens premiärmatch, vilket åtminstone resultatmässigt var en bra början. I eftermiddag har Rangers sin hemmapremiär, mot St Mirren.

Oavsett hur det går för Rangers den här säsongen, om de faktiskt lyckas förhindra Celtic från att vinna sin tionde raka ligatitel, eller om de misslyckas med att reducera avståndet i poäng till Celtic, så är det förvisso inte orimligt att tänka sig att Steven Gerrard, efter tre säsonger som Rangers manager, börjar se sig om efter en engelsk klubb att vara manager för. Vilket möjligen är trist för den skotska självkänslan, men den bistra verkligheten.

Det vore kanske fel att säga att Steven Gerrard har tagit manageryrket med storm däruppe i Glasgow, men har ju åtminstone gjort ett gott nog jobb att en klubb som exempelvis Bournemouth mycket väl borde kunna se honom som ett intressant namn utan att behöva skämmas för den sakens skull.

Publicerad 2020-08-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto