Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bra chans för Wolves att även plantera flaggan i Europa!

Peter Hyllman

Det har hunnit gå 48 år sedan Wolves senast spelade en europeisk kvartsfinal. Den gången gällde det den allra första upplagan av UEFA-cupen, där Wolves tog sig hela vägen till final, en final som de skulle komma att förlora mot Tottenham. Den här gången handlar det istället om den allra sista, eller möjligen senaste upplagan av vad som förut var UEFA-cupen, alltså Europa League.

Några 48 år har det knappast hunnit gå sedan Sevilla senast spelade en europeisk kvartsfinal. Tvärtom är Sevilla ett av lagen som varit med om att definiera det europeiska cupspelet under de senaste 10-15 åren. Med sina fem titlar, och inte minst genom att vinna tre Europa League-titlar i rad mellan 2014 och 2016, har Sevilla högst medvetet dessutom, satsat på att göra Europa League till sin turnering.

En strategi som har varit framgångsrik för Sevilla. Genom att prioritera Europa League, och det europeiska cupspelet, högst av allt har de gjort sig själva till en känd klubb och till en populär klubb. Därmed har de gjort sig själva väldigt attraktiva för spelare som vill spela för en klubb där de syns. Något som också har bidragit till att göra Sevilla till ett bättre fotbollslag, i en positivt förstärkande cirkel.

Annons

Wolves tittar nog på Sevillas modell och funderar på hur de kan återskapa den för egen del. Förvisso är det inte riktigt lika lätt för Wolves att arbeta utifrån en sådan strategi då de inte har riktigt samma förutsättningar att kunna känna sig relativt säkra på europeiskt cupspel varje säsong. Något som inte minst märks den här säsongen, då Wolves om de inte vinner Europa League kommer missa europeiskt cupspel nästa säsong.

Samtidigt spelar ju Wolves i Europa League nu, och de borde nog kunna titta på Sevillas spelartrupp den här säsongen, liksom de borde kunna titta på de spelartrupper med vilka Sevilla vann sina Europa League-titlar, och känna att om Sevilla kan vinna Europa League så borde nog även Wolves kunna vinna Europa League. Kvalitetsmässigt, spelare för spelare, behöver Wolves knappast skämmas jämförelsen, tvärtom.

Annons

Taktiskt är Sevilla ett lag som kan ställa till problem för Wolves. Sevilla är ett lag som framför allt försöker kontrollera matchbilden med ett vårdat och metodiskt bollinnehav, utan att därmed behöva antas dominera matchbilden. Ever Banega ger Sevillas mittfält lite mer vision och Julen Lopetegui försöker aktivt använda sina båda ytterbackar Sergio Reguilón och Jesus Navas i anfallsspelet.

Julen Lopetegui och Wolves har sin egen historik. Lopetegui och Wolves hade i själva verket en muntlig överenskommelse för fyra år sedan att Lopetegui skulle ta över som ny manager, direkt efter Fosuns första övertagande. Lopetegui valde dock att bryta den överenskommelse när han blev erbjuden jobbet som Spaniens förbundskapten. Vilket inte var sista gången han skulle hantera jobbfrågor minst sagt klumpigt.

Annons

Wolves omgrupperade den gången och anställde först Walter Zenga och därefter Paul Lambert. Två anställningar som väl får anses ha varit mindre lyckade. Men inför nästa säsong gick alltså jobbet istället till Nuno Espirito Santo, och med honom började Wolves resan från EFL Championships nedre halva upp i Premier League och ut i Europa, nu hela vägen till kvartsfinal i Europa League.

Lite roar det ändå att reflektera en smula över fotbollens tillfälligheter och små så kallade marginaler. Om inte Lopetegui dumpar Wolves på altaret så kanske Wolves utveckling därifrån blir en helt annan. Någon Nuno Espirito Santo till Wolves blir det kanske aldrig, kanske heller ingen uppflyttning till Premier League. Det där vet vi så klart aldrig, men jag betvivlar ju att Wolves och Wolves supportrar ångrar i efterhand hur det nu blev.

Annons

Sevilla har definitivt kvaliteten i laget att kunna besegra Wolves ikväll, men Wolves har minst samma kvalitet att kunna besegra Sevilla. Sevilla har även taktiken att kunna ställa till ordentliga besvär för Wolves, men även Wolves har taktiken att kunna göra livet riktigt jobbigt för Sevilla. Vad som skiljer Wolves från Sevilla, och som är vad som talar till Sevillas fördel, är att de har slutspelsrutinen från europeiskt cupspel.

Sevilla har varit här många gånger förut, det här är så att säga deras hemmaplan. För Wolves är detta något helt nytt och färskt. Wolves har inte spelat i Europa sedan början av 1980-talet, och det är alltså 48 år sedan de spelade en europeisk kvartsfinal. Det gör det självfallet inte omöjligt för Wolves att vinna den här matchen, men det ger dem ändå ett rejält handikapp den här kvällen.

Annons

Sevilla vet redan allt som är värt att veta om Europa League och dess slutspel. Wolves måste lära sig längs vägen och under själva matchen.

Mer än kanske någon annan kvartsfinal den här veckan, oavsett om det så är i Europa League eller i Champions League, så är den här kvartsfinalen mellan Wolves och Sevilla en match som verkligen blir annorlunda och kanske lidande av att spelas på neutral plan utan publik. Ramón Sanchez Pizjuán är en arena som kan koka. Molineux är en arena som kan koka. Publiken hade varit en del av den här kvartsfinalen mer än av någon annan.

Kanske är det något som kompenserar för Wolves brist på erfarenhet från europeiskt cupspel den här kvällen. Att kunna kontrollera känslorna framför en publik är en stor del av en sådan erfarenhet. Utan publik blir inte detta ett problem på samma sätt. Å andra sidan beror det kanske på hur kvartsfinalen lottats. Hade returen spelats på Molineux är det svårt att inte ha sett det som en stor fördel för Wolves.

Annons

Hur som helst är det en minst sagt saftig kvartsfinal. Wolves har redan anmält sin ankomst i Premier League. Vinst mot Sevilla ikväll, och Wolves har onekligen anmält sin ankomst även i Europa.

Publicerad 2020-08-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto