POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Nations League borde helt enkelt vara EM!

Man kan ifrågasätta en aning hur ansvarsfullt och genomtänkt det egentligen är av UEFA att köra på med Nations League ungefär som planerat. Dels eftersom det nog ärligt talat är så att väldigt många spelare skulle må bra av att få vila mellan de båda säsongerna. Dels eftersom detta att hålla på och resa kors och tvärs över Europa kanske ändå fortfarande är något som bör undvikas så långt som möjligt.

Cynikern i mig undrar så klart om det verkligen bara är en olycklig tillfällighet att plötsligt i perfekt synkronisering med detta landslagsuppehåll så testades plötsligt flera större spelare positivt för Covid-19.

Men det är klart att cashen måste in för UEFA och för de nationella förbunden likaväl som för klubbarna runtom i Europa. Det är inte utan konsekvenser att bara ställa in en turnering, och allting måste till slut landa i någon form av riskkalkyl. Men samtidigt som Europa genomgår vad som möjligen kan beskrivas som en andra våg av pandemin så var timingen kanske ändå inte den allra bästa.

Nu är det i och för sig som det är. Nations League har om man bara värderar turneringen för vad den är ändå blivit något utav en succé. Ett bevis för att när man faktiskt vågar pröva något nytt så kommer det ofta något positivt ur det. Det har gjort dessa uppehåll för landslagsspel betydligt mer intressanta än vad tidigare var, och bara det är så klart en positiv sak.

En sak som hölls emot Nations League på idéstadiet var att det bara var ännu ett sätt för de större länderna att bara möta varandra, och skuffa undan småländerna. Man menade att det förvägrade de mindre länderna att utvecklas om de inte fick chansen att spela mot de största länderna, precis som i EM-kval och i VM-kval. Jag menade nog redan från början att det var feltänkt.

Där finns även ett värde i att i större utsträckning få möta motstånd på mer likvärdig nivå som sig själva. Kanske är det i själva verket en större chans till utveckling att spela jämnt mot och ibland vinna mot likvärdigt motstånd än att om och om igen få stryk med fem-sex mål mot Tyskland eller Spanien t ex. Definitivt kan det vara något som skapar större glädje, stolthet och uppmärksamhet för fotbollen i det egna landet.

Min invändning mot Nations League i dess nuvarande format är egentligen bara denna: Att Nations League borde ersätta EM, det vill säga att Nations League skulle vara det europeiska mästerskapet i fotboll.

Dels skulle det ge Nations League ännu mer nerv än i dagsläget, när Nations League kanske riskerar uppfattas lite som Ligacupen för landslag. Dels skulle det ge en säregen profil och ett annorlunda format till ett EM, och i större utsträckning särskilja det från VM vilket det nu är mer eller mindre en lätt sämre kopia av. Dessutom är europeiska lag i VM redan så bra att ett EM i form av ett mästerskap nästan känns överflödigt.

Dessutom skulle det ju frigöra en sommar för vila, rekreation eller något annat lustigt och underhållande.

:::

Middlesbrough vs Shrewsbury och Burton Albion vs Accrington Stanley är kvällens matcher i Ligacupens första omgång.

:::

Premier League beslutade återigen att bara tre byten ska det vara. Nu återstår bara att se om Liverpool tänker tredje gången gillt.

:::

Australien, Brasilien, England… Land efter land börjar nu fatta det enda beslut som känns både logiskt och rimligt, nämligen att herrar och damer som representerar landslagen i de olika länderna faktiskt ska ha exakt samma lön och exakt samma bonus. Lika lön för lika arbete helt enkelt!

Snart är det kanske bara i Sverige, världens mest jämställda land som vi mycket länge har tyckt om att beskriva oss själva som, som detta fortfarande är att anse som en kontroversiell fråga.

De trötta argumenten om att män är mycket bättre än kvinnor på fotboll kommer så klart dammas av igen. Vilket bara visar att man inget begriper. Skillnader i lön på grund av kvalitet finns inom klubbfotbollen, där är det motiverat. Kvalitet påverkar däremot inte lön och ersättning inom landslagsfotbollen.

Lön och ersättningar inom landslagsfotbollen får man för att man representerar sitt landslag, inget annat. Och det gör herrar och damer i exakt samma utsträckning, och ska därför självfallet också ha samma lön för mödan.

:::

Att värva Leo Messi skulle vara Man Citys ”crowning glory” i sin jakt på europeisk dominans menar Sam Wallace på Telegraph. Förvisso vore det väl en häftig grej, men möjligen är jag en smula grinig när jag nog menar att om man eftersträvar europeisk dominans så finns ingen större ”crowning glory” än att vinna Champions League, och kommer heller aldrig finnas.

:::

Storpolitiken har kraschlandat mitt i Premier Leagues räksmörgås. Premier League säger upp sitt TV-avtal med kinesiska PPTV sedan Kina stoppat alla utbetalningar som en följd av deras missnöje med den brittiska regeringens sanktioner mot landet. Runt en halv miljard försvinner från klubbarnas kassakistor över de närmaste tre åren. Vilket inte är några småsummor och kommer påverka klubbarna negativt.

:::

TRANSFERKOLLEN

Matty Cash, Nottingham Forest till Aston Villa. Enligt mig den bästa högerbacken i EFL Championship förra säsongen. Alltid stabil och pålitlig, och en mycket lojal och arbetsvillig lagspelare. Kan säkert vara ett kliv uppåt till Premier League, men det råder heller ingen tvekan om att Aston Villa är starkare på högerbacken den här säsongen än vad de var förra säsongen. Väl godkänd – (+++)

Timothy Castagna, Atalanta till Leicester. Efter att ha sålt Ben Chilwell för dyra pengar till Chelsea så jagar Leicester ersättaren i italienska succélaget Atalanta. Återstår att se om Leicester lyckas ersätta Chilwell lika briljant och framgångsrikt som de lyckades ersätta Maguire inför förra säsongen. Svårt att säga om Leicester blir så mycket bättre på vänsterbacken, men förmodligen blir de heller inte särskilt sämre. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2020-09-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto