Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En titt på förutsättningarna inför gruppspelet i Europa League

Peter Hyllman

Kanske var det namnet på projektet som ledde associationerna fel, det vill säga European Premier League. Kanske är det bara att det precis har förekommit ett annat försök från de stora klubbarna i England att göra sig själva förmer än övriga klubbar och att detta av den anledningen sorterades in i samma fack. Men det där med European Premier League är i första hand en utmaning mot Champions League och inte, som det i huvudsak uppfattades som, ett hot mot Premier League.

Men framför allt är det ju en rätt uppenbar förhandlingsteknik. UEFA ska precis sätta sig ned och diskutera igenom formatet på Champions League under perioden 2024-27, och som är brukligt inför den typen av diskussioner så råkar det nästan alltid dyka upp ett hot om en europeisk superliga, under vilket som helst namn den idén än råkar ha för stunden. Det vill säga ett sätt för de största klubbarna att stärka sina positioner och rycka åt sig ännu mer fördelar för egen del.

Vi har varit här många gånger förut, och därför har jag nog redan sagt det mesta som finns att säga om den här saken. Vad vi kan konstatera är att det från UEFA:s håll redan har vädrats om att utöka antalet lag i Champions Leagues gruppspel, vilket väl känns som ett sätt att försöka jämka samman de många olika önskemålen från alla grupper och intressenter som rycker och sliter i dem för att få sin allt större del av kakan. Det finns ingen anledning att gräva vidare i detta utöver vad som nu redan sagts.

ANNONS

Europa League står istället för dörren. Champions Leagues inte alltför uppskattade fula ankunge till styvbror. Turneringen som UEFA envisas med att göra så lik Champions League som möjligt så att dess särprägel försvinner och dess  underordning görs så väldigt tydligt i den direkta kontrasten mellan de båda turneringarna. Det är ändå en europeisk cupturnering med flera spännande lag såsom Roma, Bayer Leverkusen, Benfica, Napoli, Milan och Villarreal.

Fem brittiska klubbar hittar vi i Europa Leagues gruppspel. Tre engelska klubbar i form av Arsenal, Leicester och Tottenham. Två skotska klubbar i form av de två högst väntade, nämligen Rangers och Celtic. Dessutom en irländsk klubb i form av Dundalk. Ytterligare tolv brittiska eller irländska klubbar deltog men försvann i kvalrundorna till Europa League, men flera av dem gjorde ändå imponerande insatser. Inget engelskt lag åkte dock ut i kvalspelet, även om det bara var Tottenham som deltog.

ANNONS

GRUPP B – ARSENAL
Molde FK
Rapid Wien
Dundalk FC

Visst känns väl detta som en grupp som Arsenal borde klara sig rätt bra i även utan Mesut Özils fantastiska spelaregenskaper. Rimligtvis spelar Arsenal gruppens tuffaste match redan ikväll när de möter Rapid Wien på bortaplan, och vinst där så borde nog Arsenal kunna köra cruise control genom resten av gruppspelet och ändå ta sig vidare till slutspel. Arsenal borde kunna ta det ganska lugnt i det här gruppspelet vilket rimligtvis kommer hjälpa dem i ligaspelet. Prognos: Arsenal vinner gruppen och tar sig med lätthet till slutspel.

GRUPP D – RANGERS
Lech Poznan
Benfica
Standard Liege

Lincoln Red Imps, Willem II och Galatasaray besegrade Rangers för att ta sig till Europa Leagues gruppspel så man får kanske säga att Rangers redan har gjort det bra som tagit sig ända hit. Någon större tur med lottningen hade de kanske inte, åtminstone inte utifrån sina egna förutsättningar. Både Benfica och Standard Liege är bra lag med stor euopeisk cuperfarenhet, och Lech Poznan är inte dåliga de heller. Men Rangers har varit bra i Europa under Steven Gerrard och är kapabla att överraska. Prognos: Rangers slåss om en plats i slutspelet in i de två sista omgångarna.

ANNONS

GRUPP G – LEICESTER
AEK Aten
Zorya Luhansk
Braga

Förmodligen är Leicester den engelska klubben med det tuffaste gruppspelet. Braga är ett mycket kompetent och erfaret europeiskt cuplag, och AEK Aten är inte nödvändigtvis några lätta motståndare de heller. Desto viktigare i så fall att inte slänga bort onödiga poäng mot Zorya Luhansk, så redan ikväll hemma på King Power Stadium blir det viktigt för Leicester att vara på tårna. Men även om gruppen är tuff i relativ mening så är det självfallet en grupp som Leicester ska ta sig vidare från. Prognos: Leicester tar sig till slutspel och tampas med Braga om gruppsegern.

GRUPP H – CELTIC
LOSC Lille
AC Milan
Sparta Prag

Vad har Celtic gjort för att pissa av folket på UEFA:s högkvarter? Frågan är väl om det var möjligt för Celtic att få en tuffare grupplottning än detta. Lille har imponerat i den franska ligan på sistone, även om de för närvarande skakas av interna gräl. Milan är om inte helt och hållet pånyttfödda så åtminstone ett lag som börjar påminna om den klubb de faktiskt har varit. Sparta Prag är samtidigt ett lag med hög teknisk skicklighet och mycket erfarenhet från europeiska gruppspel. Celtic får det tufft. Prognos: Utan hjälp från läktarna får Celtic svårt att överraska och missar slutspelet.

ANNONS

GRUPP J – TOTTENHAM
LASK
Ludogorets
Royal Antwerpen

Lokomotiv Plovdiv, Shkendija och Maccabi Haifa har redan avverkats av Tottenham, vars tajta och krångliga säsongsinledning hade sin förklaring dels i att de slutade sexa i ligan, dels att Arsenal lyckades krångla sig fram till ännu en FA-cuptitel. På det stora hela var det däremot inga problem för Tottenham att ta sig till gruppspelet, och väl där har de nog belönats med vad som måste ses som en enkel grupp. LASK fick toksmisk av Man Utd i våras, Ludogorets har inte mycket att komma med, och Antwerpen känns som ett av de svagare belgiska lagen. Prognos: Tottenham tar sig lätt till slutspel.

Situationen är alltså i grova drag densamma som vanligt. Ett engelskt lag som inte tar sig till slutspel måste nog sägas ha gjort fiasko. Ett skotskt lag som tar sig till slutspel har gjort det rätt bra. Dels på grund av relativa styrkeförhållanden, men den här gången även för att de skotska klubbarna har fått relativt tuffa lottningar.

ANNONS
Publicerad 2020-10-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto