Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Varför vinner Man City Champions League den här gången?

Peter Hyllman

Argumenten varför Man City inte kommer vinna Champions League är ju välkända vid det här laget. Man City kan ju inte prestera i Europa för det första! En truism baserad inte på så värst mycket mer egentligen än att Man City hittills de senaste åren aldrig har vunnit Champions League. En logiskt kanske inte alldeles stringent sammanblandning av utfall och förutsättningar. En inte helt briljant iakttagelse helt enkelt.

Den lite mer vettiga sidan av det där argumentet går kanske ut på att Man City saknar den europeiska erfarenheten och kompetensen. Men det är ingen särskilt stor del utav det där grumliga resonemanget och dessutom är det en del som nog egentligen blir allt mindre relevant för varje år som går. Men vad man kan säga är att det är liksom inte onormalt att det kan ta ett tag för ett lag att växa in i Champions League.

Chelsea tog nästan tio år på sig efter Roman Abramovich ankomst att vinna Champions League deras hittills enda gång. Man Utd kämpade och slet rätt länge under sin storhetstid innan de äntligen lyckades ta sig hela vägen. Barcelona och Juventus är två jätteklubbar som historiskt haft väldigt svårt att vinna Champions League. Till och med Real Madrid, som vunnit mest av alla, har haft långa perioder under vilka de inte vunnit.

ANNONS

Att göra alltför stor sak av att Man City under dessa tio år inte vunnit Champions League riskerar alltså bli rätt tramsigt. Det är för det första inte onormalt jämfört med andra klubbar vilka vi knappast skulle kunna anklaga för att inte kunna vinna Champions League bara därför. Och för det andra så är och förblir Champions League trots allt en cup, med allt vad det innebär med tillfälligheters och små marginalers betydelse.

Skulle man fråga en viss grupp av Man City-supportrar så kanske förklaringen varför Man City inte vunnit Champions League vara betydligt mindre komplicerad än så. Det hela är så klart föga mer än en neslig komplott genom vilken UEFA tillsammans med det europeiska klubbetablissemanget kolluderar för att se till att Man City inte vinner. Supportrar gillar sina offerkoftor, det är inget nytt med den saken.

ANNONS

Exakt hur UEFA och de europeiska storklubbarna ordnade så att Man City förlorade mot Lyon i kvartsfinalen i somras är kanske en aning oklart. Men kanske ska man inte ta den där typen av uppfattningar på större allvar än man tar de uppfattningar från rivaliserande supportergrupper som gillar att skadeglatt frottera sig i påståendet att Man City inte kan vinna Champions League. Vilket enligt dem är ”sant” så länge de inte gjort det.

Ett annat och kanske mer konstruktivt fokus vore kanske att fundera över anledningar varför Man City faktiskt kan vinna Champions League, och varför de kan vinna Champions League den här säsongen mer specifikt.

Man City är ett av Europas bästa lag!

Vad man än råkar anse om Man City påstådda förmågor att vinna Champions League så är de ändå, både på pappret och fotbollsplanens gräs, ett av Europas allra bästa lag. Varje säsong har de en viss procentuell chans att vinna Champions League, precis som alla andra lag. Någon gång måste ju lyckan rent matematiskt även stå dem bi.

ANNONS

Även i relativa termer känns det som en aktuell punkt. Det finns naturligtvis ett gäng andra klubbar som också kan vinna Champions League, men det är få om ens något av de lagen man tittar på och tänker att de är särskilt mycket bättre än Man City. Kanske är läget i det avseendet tvärtom relativt gynnsamt just nu för Man City.

Champions League är det som Man City ännu inte har vunnit!

Vissa skulle kanske mena att just detta är vad som talar mot Man City, att de till skillnad från de huvudsakliga konkurrenterna i Europa inte har erfarenheten som klubb av att faktiskt gå hela vägen och vinna turneringen. Jag skulle likaväl kunna tänka mig att peka på den rakt motsatta tolkningen av samma fenomen.

Man City har vunnit allting under deras stora år under Pep Guardiola, och dessutom vunnit nästan allting flera gånger. Men alltså inte Champions League. För ett lag som rätt tydligt har börjat bli lite mätt inte minst i ligaspelet så borde det tvärtom vara desto lättare att verkligen fokusera maximalt just i Champions League.

ANNONS

Motivationen borde alltså vara på topp för Man City i Champions League.

Ingen väntar sig längre riktigt att Man City ska vinna Champions League!

Halvt rimligt och halvt orimligt har det alltid funnits en slags förväntan att Man City ska vinna Champions League. Dessa förväntningar har ökat i omfattning sedan Pep Guardiola kom till Man City, en anställning som naturligtvis gjordes med den uttalade ambitionen att vinna Champions League.

Det där kan självfallet ha jobbat mot Man City i hög utsträckning, och kanske även jobbat mot Guardiola i någon utsträckning. Men nu känns det som att det har gått några år, och Man City har till synes fallit ned lite från sin främsta peak under Guardiola, att folk kanske inte längre riktigt väntar sig att Man City ska vinna Champions League.

Om Man City skulle vinna Champions League med Pep Guardiola så hade det kanske varit mer logiskt om de gjorde det för två-tre år sedan, när de var som allra bäst. Skulle de göra det nu, när Man City synligt har blivit svagare och mer sårbara, så känns det på något sätt kontraintuitivt.

ANNONS

Säsongen är naturligt oförutsägbar!

Det är en märklig säsong vi befinner oss i och som vi har framför oss. Det har vi märkt inte minst i Premier League, men samma fenomen dyker så klart upp även i den europeiska fotbollen. Känslan är att det kan gå lite hur som helst den här säsongen, att utfallet är oförutsägbart.

Det kan så klart diskuteras om det egentligen talar för eller mot Man City. Vad som talar mot är att det potentiellt skapar ännu fler möjliga konkurrenter om att vinna Champions League. Vad som talar för är kanske att tidigare års strukturer, som man menat har jobbat mot Man City i Champions League, den här säsongen inte finns där på samma sätt.

Gruppen visar att Man City har tur med lottningen!

Ska man vinna Champions League måste man slå de bästa lagen brukar det sägas. Och det finns väl en viss sanning i den saken, men det är också ofrånkomligen så att det finns rätt stort utrymme att ha mer tur i lottningen än andra lag. Det finns några rätt tydliga exempel på det de senaste fem-sex åren.

ANNONS

Nej, grupplottningen avgör inte om något lag kommer vinna Champions League eller ej. Men någon form av koppling till kvällens match bör väl ändå försöka göras. Man City hade åtminstone tur med lottningen av gruppspelet där de ställs mot inte överdrivet starka motståndare som Porto, Olympiakos och kvällens motståndare Marseille.

Vinst mot Andre Villas-Boas Marseille ikväll och Man City har, efter vinsten mot Porto i den första gruppomgången, gett sig själva en väldigt stark position i gruppen, och borde kunna spela hem slutspelsplatsen redan mot Olympiakos i de två kommande omgångarna.

Därefter är det vidöppet för Man City att vinna Champions League!

Publicerad 2020-10-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto