Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Pep Guardiola verkar bara vilja lämna Man City på topp

1v

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar det sägas. Om det faktiskt stämmer går väl att diskutera, men sant är väl hur som helst att Man City har väntat rätt länge på att Pep Guardiola ska skriva på nytt kontrakt med dem, och att när det nu blev klart i torsdags att Guardiola förlänger sitt kontrakt med Man City med ytterligare två år så var det både något gott och något som Man City inte väntade för länge på.

Sex managers i engelsk fotbollshistoria har lyckats bygga upp ett andra ligatitelvinnande lag med samma klubb under en och samma period som manager. Alex Ferguson lyckades med detta fyra gånger med Man Utd, Matt Busby tre gånger. Harry Catterick gjorde det med Everton, Bill Shankly och Bob Paisley med Liverpool och Arsene Wenger lyckades med Arsenal. José Mourinho lämnade Chelsea mellan sina två olika lag.

Idén är nu alltså att Pep Guardiola ska göra dessa sex managers sällskap. Det kan för all del diskuteras i vilken utsträckning det nu är ett andra lag som Pep Guardiola har fått fram i Man City, gränserna är något luddiga. Men detsamma kanske kan sägas även för övriga sex managers. Att bara sex managers har lyckats med detta under alla dessa år av engelsk fotboll visar hur väldigt svår uppgiften faktiskt är.

ANNONS

Kanske är det också något av det enda som Pep Guardiola faktiskt har kvar att bevisa som manager på världsnivå. Det vill säga att han kan fungera som manager för en och samma klubb också på längre sikt. Han har inte lyckats med någon av sina tidigare klubbar, han har i själva verket inte ens försökt lyckas med det. Vilket för all del likaväl kan bygga på en slags självinsikt att det inte kommer fungera.

Spelare verkar älska att spela för Pep Guardiola som manager. De enda som uttrycker något slags missnöje är väl huvudsakligen de som inte får spela när Guardiola är manager men det gör honom ju inte på något sätt unik. Men efter tolv år som manager på den allra högsta nivån går det att räkna på ena handens fingrar antalet spelare som faktiskt har haft något negativt att säga om Guardiola som manager, vilket är mer unikt.

Men det betyder inte att det därför är en picknick att spela för Pep Guardiola som manager. Man kan självfallet tycka att någonting är väldigt bra och fortfarande hinna med att tröttna på det, att helt enkelt inte orka med att leva upp till samma ständigt lika höga krav. Pep Guardiolas management bygger på en väldigt hög intensitet, men intensiva relationer löper alltid risken att brinna ut desto snabbare.

ANNONS

Visst finns det också tecken hos Man City som visar på att detta är en mycket tydlig möjlighet. Laget ser helt enkelt inte lika fräscht ut längre, och präglas inte längre av riktigt samma energi som under Guardiolas första två-tre år. För detta finns naturligtvis både yttre och inre skäl. Ett lag och dess spelare går så klart att gradvis byta ut. Den större frågan är kanske om Guardiola själv börjar tröttna, om han orkar ladda om.

Entusiasmen är hur som helst hög både över att Pep Guardiola kom till engelsk fotboll och över att han nu ser ut att bli kvar de närmaste åren. Jag skriver kanske inte riktigt på tankegången att det var någon större ”kupp” av Man City att anställa Guardiola för fyra år sedan, däremot var det en väldigt bra och noga förberedd anställning, men det är definitivt en större sak att de lyckas få Guardiola att förlänga förbi år fem i Man City.

Vill man invända mot den saken så är det kanske på samma grunder som varför det inte var någon större kupp från början. Det finns just inte så många alternativ för Guardiola att välja mellan, givet att han ju verkar rätt låst på de absolut största klubbarna. Visst går det att prata om Ligue 1 (PSG) och Serie A (Juventus), men precis som Bundesliga är det kanske lite för ensidiga ligor för närvarande.

ANNONS

Dessutom är det helt säkert så som även Pep Guardiola själv alluderar till, att han anser sig ha oklara affärer med Man City och med Premier League. Han har ännu inte vunnit Champions League med Man City, inte ens tagit sig till semifinal, och i Premier League har Liverpool i hög utsträckning övertrumfat honom. Hade Pep Guardiola lämnat Man City och Premier League i ”nuläget” hade han inte lämnat på topp.

Kanske är det i själva verket det något mer egoistiska motivet som driver Guardiola och som nu fått honom att förlänga sitt kontrakt med Man City med två år, men samtidigt bara två år. Att förlänga kontraktet med sin uppskattade och framgångsrika manager är självfallet något positivt, men varför då bara förlänga två år? Normalfallet vi brukar se i motsvarande situationer rör sig kanske mer om tre-fem år framåt i tiden.

Det ger kanske inte det mest helhjärtade intrycket man någonsin sett. Något får man kanske istället intrycket att Pep Guardiola hoppas kunna ta tillbaka Man City till toppen igen, antingen i Champions League eller i Premier League, eller helst av allt både och, och därefter är det tack och hej för sig. Min spekulation så klart, men det hade spekulerats på samma sätt om Jürgen Klopp eller Alex Ferguson förlängt sina kontrakt på samma sätt.

ANNONS

En annan manager som nog väldigt gärna vill ta sig upp på toppen igen är José Mourinho, som arbetar med att göra just detta med Tottenham. Händelsevis möts nu dessa båda managers och lag just idag. Som vanligt kommer det göras stor sak varje gång Mourinho och Guardiola drabbar samman, men själv skulle jag nog hellre vilja se detta som en match mellan Tottenham och Man City.

Dels eftersom den där personkonflikten börjar bli rätt uttjatad efter att det gått nästan tio år sedan den faktiskt var aktuell och dagsfärsk. Bäst före-datumet och relevansen har liksom passerat. Dels eftersom konkurrensen mellan Tottenham och Man City känns desto mer aktuell, liksom de båda lagens relativa kvalitet. Det här är två lag med mycket tydliga och för all del fullt realistiska titelambitioner.

Hittills är det Tottenham som visat sig redo att leva upp till dessa ambitioner. Kvällens match kan antingen bekräfta denna observation, eller välta den på ända. Tottenham kan göra ett rejält titelstatement om de vinner matchen ikväll. Man City kanske hoppas på någon slags ny manager-effekt, eller vad man nu ska kalla det när ett lags manager precis har skrivit på nytt kontrakt med klubben.

ANNONS

Kul och spännande är det hur som helst att Pep Guardiola har skrivit på nytt kontrakt med Man City och blir kvar i Premier League under den överskådliga framtiden. Det kan bara göra Premier League bättre och mer intressant i det omedelbara perspektivet. Vi får se något med Guardiola som vi inte riktigt fått möjlighet att se förut. Vi kan få svar på frågor som har ställts under rätt många år.

Vilken klubb skulle dessutom vara bättre för Pep Guardiola i nuläget än Man City?

Publicerad 2020-11-21 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto