Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Roliga lottningar för de engelska lagen i Europa

Peter Hyllman

Det har sagts att det inte längre spelar någon större roll att sluta etta eller tvåa i Champions Leagues gruppspel, eftersom man ändå riskerar möta lika bra lag redan i åttondelsfinalen oavsett. Detta kan nog inte sägas stämma den här gången. Bland tvåorna hittar vi den här gången bara Atlético Madrid och Barcelona, men bland ettorna Juventus, Real Madrid, Bayern München, PSG och alla tre engelska klubbar.

Alltså var det kanske bra för de engelska klubbarna att de alla tre faktiskt vann sina respektive grupper. Det har gett dem betydligt bättre förutsättningar inför lottningen av slutspelet. Dels lägre sannolikhet att lottas mot något av det allra värsta motståndet. Dels att man man faktiskt får avsluta på hemmaplan. Vilket även om läget är som det är måste vara en fördel jämfört med motsatsen.

Samma sak är fallet i Europa League. Det vill säga samtliga tre klubbar som deltog i gruppspelet vann sina grupper. Och Man Utd som kommit in i Europa Leagues slutspel via Champions League hör till de seedade lagen i lottningen. Vilket alltså betyder att alla fyra engelska lag i Europa Leagues slutspel är seedade. Som sagt, det borde innebära en rätt tydlig fördel.

Annons

Gruppspelet får sägas ha varit positivt för alla engelska lag, utom just Man Utd. Vilket rimligtvis är ett positivt tecken inför slutspelet. De engelska lagen känns starka, och borde kunna anses ha goda chanser mer eller mindre oavsett motstånd. Åttondelsfinalerna i Champions League spelas i mitten av februari samt mitten av mars. Sextondelsfinalerna i Europa League spelas i mitten av februari.

Borussia Mönchengladbach vs Man City

En okej lottning för Man City, varken särskilt svår eller väldigt lätt. Mönchengladbach är ett kompetent och taktiskt väldrillat fotbollslag som det så att säga inte går att fuska med i sitt eget jobb om man ska vinna mot dem. Här finns en oklarhet om Marco Rose är kvar i Mönchengladbach när slutspelet drar igång. Man City måste vara på tårna, men det här är en åttondelsfinal de så att säga ska vinna, och förmodligen också kommer vinna.

Annons

Atlético Madrid vs Chelsea

Tuffast möjliga lottning för Chelsea får nog sägas. Av lagen som slutade tvåa i gruppspelet så var nog Atlético Madrid det lag man helst av allt slapp undan. Nu finns det sett till lagens kvalitet inga större anledningar för Chelsea att känna någon överdriven respekt, men vi har också sett en hel del exempel på hur besvärliga Atlético Madrid kan vara i just den här typen av europeiska cupmatcher. Ett riktigt eldprov för Chelsea.

RB Leipzig vs Liverpool

Tyska poptränare har generellt sett inte haft så mycket att hämta när de har ställts mot deras egen anfader i form av Jürgen Klopp. RB Leipzig är ett i högsta grad kompetent fotbollslag, men det ska ändå inte räcka till mot Liverpool som är åtminstone några nivåer bättre på pappret. Den enda frågan som egentligen kan påverka den balansen är vilket lag Liverpool kommer kunna ställa ut på banan, i synnerhet i försvarslinjen.

Annons

Wolfsberger AC vs Tottenham

Att lottas mot Wolfsberger istället för Wolfsburg måste vara lite som att beställa en saftig köttbit och sedan bli serverad ett mikrat halvfabrikat. Österrikiskt motstånd istället för tyskt motstånd alltså för Tottenham, vilket betyder att Tottenham nog måste ses som rätt rejäla favoriter här. De har ju t ex redan slagit ut ett österrikiskt lag i form av LASK i gruppspelet. Wolfsbergers första europeiska slutspelsmatch någonsin.

Real Sociedad vs Man Utd

Riktigt rolig lottning för Man Utd, om än också den på pappret kanske tuffaste lottningen som gick att få i sextondelsfinalen. Real Sociedad leder trots allt La Liga för närvarande, David Silva visar även på karriärens höst att han är en formidabel fotbollsspelare, och La Real har några formidabelt intressanta spelare i Mikel Merino, Adnan Januzaj och Alexander Isak. Orkar Man Utd ladda om för ett Europa League-slutspel?

Annons

Benfica vs Arsenal

En riktig höjdarlottning på pappret åtminstone, mellan två riktiga storklubbar, både historiskt och i nutid utifrån vad man väljer att utgå från. Benfica är ruggigt rutinerade när det gäller Europa League-slutspel och sitter alltid på en oförutsägbar kvalitet, samtidigt som Arsenal normalt sett har haft lätt för portugisiska lag under senare år. Ett normalt Arsenal bör vinna den här matchen. Ett dysfunktionellt Arsenal kan mycket väl förlora.

Royal Antwerpen vs Rangers

Svårbedömd lottning för Rangers. Royal Antwerpen visade i gruppspelet att de alls inte är ofarliga, särskilt inte när de besegrade Tottenham på hemmaplan. Intrycket är nog ändå att lottningen hade kunnat vara betydligt värre för Rangers, och att de här har en ändå rätt god chans att faktiskt ta sig vidare till åttondelsfinal. Mycket handlar om matchen på bortaplan och vad de ger sig själva för utgångsläge inför returen på hemmaplan.

Annons

Slavia Prag vs Leicester

En lottning som Leicester nog ändå borde känna sig rätt tillfreds med. Men det är samtidigt en rätt lurig lottning för Sparta Prag är sannerligen inte dåliga i just sådana här sammanhang, och har mycket erfarenhet från Europa Leagus slutspel. Det kommer inte finnas något större utrymme för Leicester att gå på halvfart om de hoppas ta sig vidare, utan här gäller det att vara fullt fokuserade.

Publicerad 2020-12-14 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto