Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Brentford blir ingen bisats för Tottenham!

Peter Hyllman

Brentford tog sig aldrig till Premier League förra säsongen. De föll på det berömda målsnöret när de förlorade playoff-finalen mot lokala rivalerna Fulham, och det blev alltså ingen uppflyttning. Brentford fick ge upp drömmen åtminstone om att redan den här säsongen för första gången få spela i Premie League. Däremot spelar Brentford redan ikväll klubbens första större cupsemifinal i sin historia.

Några Arsenals, Chelseas och Liverpools blev det alltså inte i ligaspelet den här säsongen, utan där får Brentford fortsätta nöja sig med Blackburn Rovers, Swansea och Nottingham Forest. Istället är det alltså i Ligacupen där Brentford gjorde Tottenham, Man City och Man Utd sällskap i semifinallottningen. En semiuppställning där det liksom inte är svårt att hitta den udda fågeln i sällskapet.

Nu känner sig Brentford helt säkert inte enbart som en udda fågel. Trots allt är det i Premier League de siktar på att spela, och att då ställas mot motståndare som Man City, Man Utd eller som ikväll Tottenham ingår då rimligtvis i föreställningsvärlden. Liksom möjligheterna att slå dessa lag. På väg till semifinal har Brentford redan eliminerat fyra Premier League-lag i Southampton, West Brom, Fulham och Newcastle.

Annons

Brentford är dessutom ett talangfullt lag. Redan förra säsongen spelade Brentford tillsammans med Leeds den bästa fotbollen i EFL Championship. Laget har ett flertal spelare av god Premier League-kaliber och laget spelar en fotboll som definitivt kommer kunna ställa till problem även för ett lag som Tottenham. Brentford är ett lag med både karaktär och kvalitet, som ikväll spelar sin kanske största match på väldigt många år.

Dessutom är Brentford ett lag med en särdeles stark formkurva. Laget är obesegrat i 16 raka matcher i ligaspel och cupspel, med nio vinster på dessa matcher, varav fyra raka segrar innan kvällens match. Här hittar vi även riktigt starka resultat som oavgjort borta mot Watford, vinst mot Reading, vinst borta mot Cardiff och precis innan nyår en riktigt imponerande vinst i en thriller och tidig seriefinal mot Bournemouth.

Annons

Både Brentford och Tottenham kommer rimligtvis gå för fullt i den här matchen. Även om Brentfords huvudsakliga mål självfallet är uppflyttning, och Brentford i högsta grad är med i toppen av tabellen, så är en cupsemifinal mot Tottenham inte en chans de kommer bara slänga bort. Möjligheten att få gå ut på Wembley och spela cupfinal, möjligheten att vinna en cuptitel, är alldeles för värdefull för att ignorera.

Dessutom behöver Brentford knappast göra avvägningen. De har redan fått vila den senaste ligaomgången eftersom matchen mot Bristol City skjöts upp på grund av Covid-19. Efter den här matchen har de en FA-cupmatch mot Middlesbrough där de kan vila spelare istället. Att gå för fullt i den här matchen kostar Brentford ingenting. Dessutom vore det ju ett rent slöseri på den energi som redan lagts på att ta sig hit.

Annons

Även Tottenham kommer ta den här matchen på största allvar. Även de har en i högsta grad hanterbar FA-cupmatch efteråt. Hela José Mourinhos spiel som manager handlar dessutom om att han kan få Tottenham att börja vinna titlar. Och även om Ligacupen inte är den största titeln som finns att vinna för Tottenham den här säsongen så är det definitivt den titel han i nuläget är närmast och har störst chans att vinna.

Vi kan räkna med att Pontus Jansson kommer spela en central roll i matchen. Han är Brentfords kapten, en av lagets mest tongivande spelare som spelat en betydelsefull roll i Bournemouths långa och starka matchsvit under senare delen av säsongen. Bland annat hans uppgift kommer det bli att ta hand om Harry Kane och Heung-Min Son. En tuff uppgift även för någon som sagt sig höra hemma i Premier League.

Annons

Ett annat svenskintresse i den här matchen är Saman Ghoddos som lånats in av Brentford den här säsongen. Möjligen som respons på att Said Benrahma lämnade Brentford inför säsongen. Ghoddos har inte fått väldigt mycket speltid, men har startat två av Brentfords matcher i Ligacupen, och någon omöjlighet är det inte alls att vi får se honom på planen ikväll. Har vi kanske här en blivande matchhjälte?

Mer sannolikt om vi letar efter Brentfords möjliga matchhjältar är att vi finner dem i målvakten David Raya, i mittbacksparet med Jansson eller Ethan Pinnock, kanske i den produktive mittfältaren Sergio Canos, i den blixtrande och kreativa högerspringaren Bryan Mbuemo eller varför inte i den extremt talangfulle anfallaren Ivan Toney, arguably Football Leagues just nu bästa anfallare.

Därmed inte sagt att Ghoddos vore den mest osannolika hjälten man skulle kunna föreställa sig. Lika lite som att Brentford vore den mest osannolika vinnaren av Ligacupen man skulle kunna föreställa sig. Även de minsta klubbarna kan förändra fotbollens framtid. Brentford är för all kanske inte någon av de allra minsta klubbarna, men de är definitivt betydligt mindre än Tottenham.

Annons

Men Brentford har också hunnit med att göra sig förtjänta av att våga drömma stort. Och i Brentfords drömmar för närvarande finns naturligtvis uppflyttning till Premier League, men även en Ligacupfinal på Wembley under våren.

***

EFL CHAMPIONSHIP-HÖRNAN (#21-23)

26/12

Barnsley 2-1 Huddersfield, Blackburn Rovers 1-1 Sheffield Wednesday, Bristol City 2-1 Wycombe Wanderers, Cardiff City 2-3 Brentford, Coventry 0-0 Stoke, Derby County 0-1 Preston North End, Nottingham Forest 0-0 Birmingham, QPR 0-2 Swansea, Reading 2-1 Luton, Watford 1-0 Norwich

29-30/12

Birmingham 0-4 Derby County, Sheffield Wednesday 2-1 Middlesbrough, Huddersfield 2-1 Blackburn Rovers, Luton 2-1 Bristol City, Norwich 1-1 QPR, Preston North End 2-0 Coventry, Rotherham 1-2 Barnsley, Wycombe Wanderers 2-1 Cardiff, Stoke 1-1 Nottingham Forest, Brentford 2-1 Bournemouth, Swansea 0-0 Reading

Annons

1-2/1

Sheffield Wednesday 1-0 Derby County, Birmingham 0-2 Blackburn Rovers, Huddersfield 1-2 Reading, Millwall 1-2 Coventry, Norwich 1-0 Barnsley, Preston North End 0-1 Nottingham Forest, Swansea 2-1 Watford, Wycombe Wanderers 1-3 Middlesbrough, Stoke 0-1 Bournemouth

Aktuell tabell

Veckans stjärna: Sergo Canos, Brentford. Firade stor show när han med tre mål avgjorde en tuff bortamatch mot Cardiff för Brentford. Nyttig och produktiv även i matchen mot Bournemouth.

Veckans manager: Thomas Frank, Brentford. Brentford är obesegrade i 16 raka matcher och julfotbollens två tuffa vinster mot Cardiff och Bournemouth har betytt mycket för Brentfords möjligheter till uppflyttning.

Veckans kanon: Swansea. Går från klarhet till klarhet. Vinsten borta mot QPR är stark, oavgjort mot Reading sådär, men sedan avsluta med stark och viktig vinst i toppmötet med Watford på hemmaplan.

Annons

Veckans Cliff Barnes: Birmingham. Inte ett mål på hela julhelgen, dessutom två tydliga förluster på hemmaplan. Birmingham är ingen uppstyrd klubb precis, men att Aitor Karanka fortfarande är manager är något av en gåta.

Veckans match: Brentford 2-1 Bournemouth. Väldigt bra fotbollsmatch när Brentford avslutade 2020 med att vända ett underläge till vinst mot Bournemouth. Båda lagen spelade fin fotboll och båda lagen ser definitivt redo och laddade ut för att ta sig till Premier League.

Veckans WTF: Tony Pulis. Sparkad av Sheffield Wednesday efter den sämsta starten för en ny manager i klubbens historia. Därefter har Sheffield Wednesday vunnit två matcher på raken. Där kan man tala om Pulis-effekt!

Publicerad 2021-01-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto