Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad har hänt med Liverpool?

6v

Under nästan två år har Liverpool varit fullständigt fenomenala. Andra halvan av förrförra säsongen såg Liverpool ta Man City precis hela vägen i titelstriden samtidigt som de vann Champions League. Förra säsongen var Liverpool totalt dominanta när de vann sin första ligatitel på 30 år i överlägsen stil. Under större delen av första halvan den här säsongen har Liverpool sett ut att vara på närmast defilera hem sin andra raka ligatitel.

Men därefter verkar något ha hänt. Liverpool vann sina första tre matcher den här säsongen men sedan har det strösslats oavgjorda matcher nästan varannan eller var tredje match. Liverpool verkar ha varit särskilt sårbara på bortaplan, där de hittills vunnit endast två matcher den här säsongen. Ändå ledde de ligan hyfsat bekvämt innan den senaste sviten om tre matcher utan vinst har vänt på begreppen.

ANNONS

Plötsligt leder Liverpool inte längre ligan, oavsett om man väljer att titta på tabellen enbart som den ser ut i dagsläget eller om man börjar väga in färre spelade matcher och dylikt. Räknar man på första sättet så har Man Utd passerat dem i tabellen, och räknar man på andra sättet så har både Man Utd och Man City passerat dem. De två lag som Liverpool nog minst av allt vill ha ovanför sig i tabellen.

Och med Everton nosandes endast en poäng bakom dem i tabellen så ser ju just den saken ut att riskera bli ännu värre.

Något har alltså hänt med Liverpool. Men vad? Den frågan kommer nog många försöka leta efter sina föredragna svar på. Skadesituationen, kanske i synnerhet skadan på Virgil Van Dijk, kommer helt säkert lyftas fram. Och för all del har nog den påverkat Liverpool, om än inte riktigt på det sätt som alla tog för givet, men Liverpools prestationer går inte heller att rent kausalt spåras till ens nästan endast dessa skador.

Allt har gått illa efter Aston Villa!

Om vi nu verkligen skulle leta efter en enda tydlig kausalitet bakom Liverpools bekymmer, även om verkligheten naturligtvis mycket sällan är riktigt så enkel, så snarare än skador är det kanske matchen mot Aston Villa som är den stora boven i dramat.

ANNONS

Liverpool gick in till matchen mot Aston Villa med tre raka vinster och ett perfekt ligafacit i ryggen. De betraktades mer eller mindre som oslagbara, eller så oslagbara som det är möjligt att uppfattas. Aston Villa gavs just ingen chans alls i den här matchen.

Därför var världskrigsrubrikerna inte så underliga när Aston Villa vann matchen med smått osannolika 7-2. Men hur mycket det resultatet än lyckades chocka världen så finns skäl att tro att det chockade Liverpool själva i ännu högre utsträckning.

En match är bara en match så klart. Men storförlusten och mängden mål i baken verkar ha rubbat Liverpools dittills orubbliga tro på sig själva, tryggheten i deras eget agerande, helt enkelt skrubbat bort lite av magin som omgav Liverpool.

Ropen kalla för Mohamed Salah!

Lite fibblade han väl med sanningen Jürgen Klopp när han menade att det enda som kunde få Mohamed Salah att vilja lämna Liverpool var vädret. Där finns självfallet sådana där små saker som högre lön och högre personlig status.

ANNONS

Det har pratats en längre tid om Real Madrid och Barcelona runt Mohamed Salah. Det är inte sådant som supportrar brukar tycka om att höra, men i vissa lägen tvingas man helt enkelt konstatera att det ryker väldigt mycket för att det inte skulle brinna någonstans.

Ytligt sett känns det rimligt att Salah skulle kunna se sig om. Han har vunnit både Champions League och Premier League med Liverpool redan. Nya utmaningar, högre lön, och kanske en dröm att spela för någon av de spanska klubbarna hägrar.

Jürgen Klopps benägenhet att spela Salah mest hela tiden i varenda match ger ett intryck av att framför allt gå ut på att hålla Salah nöjd och glad. Allt känns helt enkelt inte frid och fröjd längre med Salahs roll i laget.

Hum och flum med Georginio Wijnaldum!

Ett liknande typ av problem existerar med Georginio Wijnaldum, även om det här verkar mer vara Liverpool som är lite ovilliga att ge Wijnaldum ett kontrakt han faktiskt förväntar sig. Alltså har spelaren alltmer omgetts av flyttrykten.

Effekten är för all del densamma, en spelare vars plats och framtid i laget är osäker, dessutom en viktig spelare i laget. Nu är det här proffs, och ingen antyder att de inte gör sitt bästa, men att det ändå påverkar är helt mänskligt.

ANNONS

Det är inte en fråga om girighet så mycket som att vilja få vad man som spelare faktiskt är värd på marknaden. Och ett gemensamt drag i detta är att Liverpools framgångar har gjort spelarna väldigt värdefulla på marknaden

Livet är ej på topp för Jürgen Klopp!

Jürgen Klopp har för all del alltid varit lite stor i munnen, i både bokstavlig och bildlig mening. Allmänt sett har det dock alltid varit i positiv och sprudlande anda. Under den här säsongen har det däremot blivit alltmer frustrerat och gnälligt.

Där har varit det ständiga tjatet om fem avbytare, fastän han inte ens använder sina tre byten. Där har varit de märkliga utfallen mot journalister och media runt spelschemat, helt bortseendes från den egna klubbens högst påtagliga egna ansvar.

Där har även varit ett återkommande tjat om domslut. Bara för någon vecka eller två sedan presterade han exempelvis en tämligen bisarr och minst sagt irrelevant jämförelse gällande straffsparkar med Man Utd.

Kanske var det ett spel för galleriet, i samband med att Man Utd passerade dem i tabellen och inför dagens stormatch mot just Man Utd. Det vore sannerligen inte första gången han ägnade sig åt sådant. Men allt känns ändå inte längre helt uppåt för Klopp.

ANNONS

Är det ett bra läge att möta Liverpool?

Utifrån allt detta har det då spekulerats i att det skulle vara ett bra läge att möta Liverpool, att de inte verkar vara i form, och därför skulle vara lättare att möta än vanligt. Men det känns som en väldigt spekulativ tankegång.

Vad man än kan säga om Liverpool den här säsongen så är en sak de inte har tappat förmågan att verkligen skruva upp volymen i de stora matcherna. Vilket lag som Chelsea, Tottenham m fl redan har fått erfara den här säsongen.

Så värst mycket större än en match mot Man Utd blir det naturligtvis inte. Särskilt inte en match mot ett Man Utd som precis passerat dem i tabellen. Jürgen Klopp lär knappast ha några som helst problem att utnyttja den sårade stoltheten som motivation.

Vad vissa alltså väljer att beskriva som ett bra läge att möta Liverpool skulle alltså minst lika gärna kunna visa sig vara sämsta tänkbara tillfälle att möta Liverpool. För Man Utd är det nog också att det aldrig någonsin är ett bra läge att möta Liverpool.

ANNONS

Där finns bara mer eller mindre dåliga lägen.

Publicerad 2021-01-17 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto