Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hela sanningen efter halva säsongen!

5v

Något haltar för all del tabellen, men med Liverpools match mot Burnley på Anfield ikväll kan vi nog ändå säga att vi har kommit halvvägs genom den här minst sagt något märkliga ligasäsongen. Vi har klarat av 19 ligaomgångar, och ytterligare 19 omgångar återstår av den här ligasäsongen innan vi vet vilka som vinner ligan, vilka som tar sig vart i Europa och vilka som åker ur Premier League.

Med halva säsongen spelad är det naturligtvis möjligt att åtminstone börja titta bakåt en aning och försöka summera intrycken så här långt, inte minst utifrån vad vi trodde om säsongen innan den faktiskt började. Men det är även möjligt att med lite mer på fötterna än förut börja titta framåt en smula och försöka fundera på om inte hur det faktiskt kommer gå, så i alla fall hur det mest sannolikt kommer att gå.

ANNONS

Med märklig ligasäsong menar vi kanske först och främst en annorlunda ligasäsong, en säsong som inte stämmer överens med vad vi är vana vid. Ett sätt detta märks på är hur väldigt tätt det är i toppen av tabellen för närvarande, samtidigt som det faktiskt är rätt spritt i botten av tabellen. Normalt sett brukar det kanske vara tvärtom, ett getingbo i botten, men lite mer distans mellan lagen i toppen av tabellen.

Jag blev hur som helst tillfrågad i ett annat sammanhang om att samla och summera tankarna om säsongen så här långt utifrån ett antal utvalda och specifika frågor, och detta kan ses som en något utvecklad version av denna summering.

Med halva Premier League-säsongen spelad, vilka vinner ligan och varför?

En öppen fråga med många fullt möjliga svar. Det känns väldigt länge sedan som så många lag faktiskt realistiskt sett kunde vinna ligan som faktiskt kan vinna ligan den här säsongen, om saker börjar gå ett visst lags väg.

Mest troligt just nu känns däremot vara att Man City återtar ligatiteln. Man Utd saknar förmodligen jämnheten och kvaliteten att kunna hänga med över hela säsongen, och Liverpool har som vi vet börjat darra.

ANNONS

Andra lag, inte bara Liverpool och Man Utd, kommer kunna utmana, men Man City har hittat en en betydligt bättre defensiv balans som gjort dem betydligt mer stabila och till ett mer vinnande lag än förut.

Har Leicester någon chans att upprepa ligamiraklet från 2016?

Leicester är ett av lagen som kommer kunna utmana Man City, och ett av de många lagen som realistiskt sett faktiskt kan vinna ligan den här säsongen. Säsongen är av en sådan karaktär att det öppnar just för ett lag som Leicester att vinna ligan.

Det antyder att svaret är ja på frågan. Men svaret skulle lika gärna kunna bli nej i den meningen att om Leicester vinner ligan den här säsongen så känns det alls inte på samma sätt som 2016 som något större mirakel.

Huvudsaken för Leicester måste däremot vara att till skillnad från förra säsongen faktiskt hålla fast vid sin Champions League-plats hela säsongen ut. Vad som kan uppnås utöver det är något som våren får utvisa.

Hur kan vi förstå och förklara Man Utds uppryckning?

Man Utd har flertalet väldigt skickliga individuella spelare, vilket klubbar med stora plånböcker ofrånkomligen brukar ha. Vad Man Utd även verkar ha är en rätt god stämning i själva laget.

ANNONS

Ett hyfsat vänligt spelschema den senaste tiden har gett Man Utd visst momentum i tabellen, vilket har gett Man Utd viss medvind. I takt med denna medvind har detta fått fart på spelare såsom Paul Pogba som aldrig riktigt höjt sig själva eller laget i motgång.

Vad har gått illa för Liverpool den här säsongen jämfört med förra?

Liverpool kan med viss rätt beklaga sig över ett synnerligen olyckligt skadeläge, med för dem tämligen bistra konsekvenser. Skadorna har tvingat Liverpool att tänka mer defensivt i sitt spel vilket gjort lagets offensiv mer uddlös.

Liverpool har bara gjort ett mål på sina senaste fyra matcher, och har lämnat sina tre senaste ligamatcher mållösa. Ett minst sagt något udda facit för ett lag som de senaste säsongerna mer eller mindre öst in mål.

Harmonin i Liverpool känns samtidigt lite på glid jämfört med tidigare år. Flera spelare verkar se sig om efter nya alternativ, och det är lite för mycket prat om rensa luften-samtal inom laget för att bara vara rök utan eld.

Hur illa ställt är det egentligen med Arsenal?

ANNONS

Arsenal var under hösten ett lag i total kris, vilket onekligen även förklarar deras ligaplacering både då och nu. Den tabellplaceringen i sig tillsammans med avståndet i poäng gör det djupt osannolikt att Arsenal skulle ta en Champions League-plats.

Ändå känns det faktiskt som om Arsenals situation har börjat ljusna. Inte bara för att Arsenal de senaste fem matcherna faktiskt har börjat vinna igen, utan för att höstens kris verkar ha fått Mikel Arteta att bestämma sig helt och fullt.

Arteta har under hösten kapat banden med gamla stjärnor och till slut vågat helhjärtat satsa på lagets framstående unga spelare. Allt är inte frid och fröjd med Arsenal ännu, men detta har gett Arsenal både frisk luft och ett nytt momentum.

Vilket lag har överraskat mest positivt under säsongen?

Aston Villa klarade sig kvar i Premier League på ett hårstrå förra säsongen, och givet att inte särskilt mycket förändrades inför den här säsongen var jag rätt pessimistisk gällande deras möjligheter den här säsongen.

ANNONS

Aston Villa har däremot fått ett helt nytt liv. En viktig aspekt är att Aston Villa har fått ordning på sitt försvarsspel, men minst lika viktigt är att Aston Villa har hittat kreativa komplement till Jack Grealish i sitt anfallsspel.

Det hade varit så lätt för Dean Smith att försöka riskminimera mera. Istället är Aston Villa det enda laget i Premier League som faktiskt pressar högre och mer intensivt den här säsongen än förra säsongen. Det har gett resultat.

Med halva säsongen spelad, vilka åker ur Premier League och varför?

Sheffield United känns redan avhängda i tabellen, efter en helt fruktansvärd höst för dem, den sämsta starten på en Premier League-säsong någonsin. Vinsten mot Newcastle var lagets första men känns inte som början på någon fenomenal uppryckning.

West Brom gör förmodligen Sheffield United sällskap ner i Football League. Laget känns väldigt svajigt och inte mycket tyder på att Sam Allardyce har lyckats eller kommer lyckas få den effekt på laget som West Brom rimligtvis hoppades han skulle få.

ANNONS

Vilka som gör Sheffield United och West Brom sällskap ner i Football League tror jag vi hittar i trion av Fulham, Brighton och Newcastle. Av de tre lagen är det just nu Newcastle som känns laget med absolut mest negativ formkurva.

Även om Newcastle samtidigt förmodligen är det bästa av de tre lagen.

Publicerad 2021-01-21 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto