Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kommer Bournemouth upprepa eller reparera misstaget efter Howe?

Peter Hyllman

Bournemouths manager Jason Tindall visade kanske inte prov på något större mått av självinsikt när han kort efter att ha fått sparken menade att Bournemouths spelare var unga och oerfarna. Dels är den minst erfarne spelaren i Bournemouths startelva inne på sin fjärde a-lagssäsong. Dels är det alltså Tindall själv som är bara 43 år gammal och som precis gjort sina allra första månader som manager.

Många var nog i själva verket lite förvånade när Eddie Howe lämnade Bournemouth efter förra säsongens nedflyttning och Bournemouth ersatte honom med Tindall. Ett motiv att byta ut Howe var att Bournemouth var i behov av förändring och av en ny röst, men med anställningen av Tindall, Howes mångåriga assistent, blev det inte särskilt mycket av vare sig förändring eller ny röst, men däremot en manager helt utan erfarenhet.

Något helt litet och okomplicerat uppdrag var heller inte fråga om. Efter fem år i Premier League ville Bournemouth naturligtvis ta sig tillbaka till Premier League så fort som bara möjligt. Samtidigt innebar nedflyttningen från Premier League att Bournemouth så klart blev av med flera sina bästa och viktigaste spelare. Spelare som Nathan Aké, Callum Wilson, Ryan Fraser, Artur Boruc, Harry Arter med flera.

Annons

Ändå måste man naturligtvis säga att Bournemouth har kvar en av EFL Championships allra starkaste spelartrupper på pappret. Asmir Begovic, Steve Cook, Lloyd Kelly, Jefferson Lerma, David Brooks, Lewis Cook, Dominic Solanke med flera gör att Bournemouth bör ha goda möjligheter att vara konkurrenskraftiga. Säsongen började även bra med flertalet vinster och Bournemouth låg även under lång tid på uppflyttningsplats.

Men runt julen började saker gå fel för Bournemouth. Förlusten mot Brentford dagen innan nyåret skickade ner Bournemouth på femte plats i tabellen. Sviten som dock fick Bournemouth att säga adjö till Jason Tindall var fem raka matcher utan vinst från och med mitten av januari, med fyra raka förluster mot i tur och ordning Luton Town, Derby County, Reading och Sheffield Wednesday.

Den sviten har fått se Bournemouth börja titta sig oroligt över axlarna av rädsla att faktiskt bli av med till och med en playoff-plats. Upp till uppflyttningsstrecket är det plötsligt hela tio poäng. Inget omöjligt avstånd att hämta hem, men det är allt mindre kvar av den här säsongen och lagen ovanför Bournemouth i tabellen kommer heller inte bara plötsligt sluta ta poäng.

Annons

Att uppflyttning ändå fortsatt är ett fullt realistiskt mål för Bournemouth den här säsongen, automatiskt eller via playoff, gör att Bournemouth ändå är en väldigt attraktiv arbetsgivare. Efter fem år i Premier League finns det även en aura runt Bournemouth som gör dem intressanta för många manager. Alltså är det inte att förvånas över att där verkar finnas ett omfattande intresse för Bournemouths managerjobb.

Huruvida Bournemouth är riktigt lika intresserade är något oklart. De har utsett Jonathan Woodgate som ställföreträdande manager, men samtidigt tydligt markerat att de den här gången kommer anställa en manager externt. Givet att Woodgate däremot anställdes så sent som för bara någon månad sedan är det kanske inte omöjligt att Bournemouth helt enkelt väljer att betrakta honom som en extern anställning.

Annons

Bournemouths vinst senast i en svängig match mot Birmingham skulle möjligen kunna öka sannolikheten för ett sådant utfall. Allra minst gör det väl att Bournemouth känner sig mindre stressade i sitt beslut. Vinsten köpte dem helt enkelt lite mer tid. Men om det inte blir Woodgate som tar över Bournemouth, vilka managers är det i så fall som verkar mest aktuella för jobbet?

David Wagner är ett managernamn som snurrar runt Bournemouth, och det låter även som om han själv är högst intresserad. Wagner har erfarenhet både av EFL Championship och av uppflyttning, och representerar en fotboll som Bournemouth borde kunna känna igen sig i. Wagner har även fördelen som jag misstänker att andra motsvarande utländska managers kan sakna, nämligen att han kommer få arbetstillstånd.

Scott Parker är ett annat namn som nämns med viss frekvens. Även detta en manager med en fotboll som borde kunna intressera Bournemouth. Exakt varför Parker skulle vilja lämna Fulham i Premier League för Bournemouth är något oklart. Möjligen om Parker ser Fulhams nedflyttning som ofrånkomlig och att Bournemouth är en betydligt bättre chans för honom att vara manager i Premier League även nästa säsong.

Annons

Frank Lampard nämns också, naturligtvis. Om detta beror på annat än att Lampard precis själv fått sparken är inte glasklart. Om Lampard skulle vara intresserad är svårt att säga, men Bournemouth är en klubb som borde passa honom utmärkt, en klubb han själv kan utvecklas tillsammans med och Lampard står för en fotboll som borde kunna passa alldeles utmärkt in i Bournemouth.

John Terry förekommer även han i samtalet. Även här är det inte helt klart om det beror på något mer konkret än att Terry nämns för varje klubb av ungefär den här storleken som söker ny manager. Bournemouth valde emellertid bort Terry i somras, och om nu Bournemouth precis har prövat med en helt oerfaren manager utan att det blev bra så är det kanske inte alldeles sannolikt att de i detta läge gör ännu ett försök.

Just i detta läge är det kanske lite mycket begärt att Bournemouth ska bekymra och besvära sig alltför mycket med FA-cupen. Med en utsatt position i ligan och med en oklar managersituation har de annat att tänka på kanske. Argumentet att supportrarna tycker det är viktigt med en cup run är kanske inte heller särskilt gångbart just en säsong som denna, med inga supportrar alls på läktarna.

Annons

Ändå är det nu dags för FA-cupen igen för Bournemouth. De har tagit sig hela vägen till den femte omgången genom att ha besegrat Oldham Athletic i den tredje omgången och sedan Crawley Town i den fjärde. I den femte omgången föll plötsligt lotten på Premier League-motstånd igen, Burnley på bortaplan. Helt säkert finns svårare matcher i FA-cupen, precis som det naturligtvis också finns lättare matcher.

FA-cupen får nog gå som det går för Bournemouth. Bournemouths största problem eller misstag den här säsongen var att inte hantera Eddie Howes avgång på något särskilt bra sätt alls. Ett misstag Bournemouth nu måste reparera om de fortsatt ska ha någon chans på uppflyttning till Premier League. Men också ett misstag som Bournemouth troligtvis lika gärna riskerar att upprepa.

Men FA-cupen kanske kan bli körsbäret på Bournemouths säsong.

Annons
Publicerad 2021-02-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto